Yleisen hintatason nousun vuoksi moni miettii, miten omia asumiskuluja voisi saada pienemmiksi. Isoin säästö niihin syntyy karsimalla neliöitä, ja pienempien kotien kysyntä onkin viime aikoina lisääntynyt. Pieni koti on paitsi edullisempi, myös ekologisempi valinta.
Mieti siis itsekin, minkä kokoista kotia todella tarvitset. Haluatko maksaa ylimääräisistä neliöistä vain, jotta saat erillisen työhuoneen tai lisää säilytystilaa tavaroillesi – vai olisiko kuitenkin järkevämpää asua kompaktimmin ja vähentää hieman tavaraa? Pienemmässä asunnossa voit säästää asumiskuluissa ja käyttää säästyvät varat johonkin muuhun, kuten matkailuun tai muihin elämyksiin.
Miten sisustaminen sitten toimii, kun tilaa on rajallisemmin? Kysyimme sisustussuunnittelijaltamme Anu Vähäkalliolta, kuinka pienen kodin sisustaminen parhaiten onnistuu. Katso hänen vinkkinsä siihen, kuinka saat asuntosi tuntumaan toimivalta ja neliöitään suuremmalta!
1. Mittasuhteet oikein
Pienessä asunnossa on tärkeää mitoittaa huonekalut hyvin. Jos huone on pieni, sinne ei kannata hankkia suuria, raskaita kalusteita. Suosi säilytyskalusteissa syvyydeltään pieniä hyllyjä, kaappeja ja lipastoja; ne mahtuvat pieneen tilaan ja tavarat pysyvät niissä helposti järjestyksessä.
Ruokapöytä on hyvä mitoittaa asukkaiden mukaan; esimerkiksi kahden hengen talouteen mahtuu pienempi pöytä. Jos ruokavieraita käy usein, valitse pöytä, jossa on jatkopala. Näin pöytä ei vie arjessa tilaa, mutta erityisinä hetkinä sen ääreen mahtuu useampi ruokailija.
2. Vapauta lattiatilaa
Saat sisustukseen tilan tuntua ja keveyttä, kun koko lattiapinta-ala ei ole peitetty kalusteilla. Esimerkiksi lasinen ruoka- tai sohvapöytä tuo tilaan keveyttä. Lattialla seisovan kirjahyllyn taas voi korvata seinähyllyllä.
Avaruutta ja keveyttä huoneeseen saadaan monesti sillä, että kalusteita vedetään muutaman senttiä irti seinästä; esimerkiksi seinän viereen sijoitetulle sohvalle voi tehdä näin. Sohvan jalkojen ja seinän väliin voit laittaa pienet irralliset puupalat, jotta sohva ei siirry käytössäkään kiinni seinään.
3. Valoisa koti tuntuu tilavammalta
Hyvä valaistus – etenkin luonnonvalosta tuleva – on sisustuksen A ja O. Pienessä kodissa kannattaa suosia kevyitä, läpikuultavia verhoja, sillä raskaat ja tummat verhot tekevät tilasta usein ahtaan tuntuisen. Jos kaipaat yksityisyyttä ja pimeyttä kesäöihin, voit asentaa ikkunaan sälekaihtimet tai pimentävän rullaverhon.
Huomioi myös valaisinten määrä ja sijoittelu. Kattolampulla saa hyvän yleisvalaistuksen, mutta tunnelmaa luodaan kohdevalaisimilla. Mieti valaistuksen suuntaa, sillä valoa voi osoittaa myös sivuun tai kattoa kohti. Voit saada lisävaloa myös kaappeihin tai hyllyihin kiinnitettävien LED-nauhojen avulla.
4. Valitse pieneen tilaan vaaleaa – voit käyttää eri sävyjä
Vaikka vaaleus tuo tilan tuntua ja raikkautta, ei pientäkään asuntoa tarvitse sisustaa vitivalkoiseksi. Voit suosia muitakin vaaleita värejä kodissasi, ja tylsyyden vältät valitsemalla useampia sävyjä.
Persoonallisuutta sisustukseen tuot vaihtelevilla materiaaleilla ja muodoilla huonekaluissasi sekä muissa sisustuselementeissäsi. Hyvä nyrkkisääntö onkin: isot pinnat vaaleina, värikkäillä ja tummilla yksityiskohdilla tunnelmaa.
5. Jaa iso tila eri käyttötarkoituksiin
Jos asut yksiössä, voit erotella asuntosi eri toiminnot – kuten oleskelutilan, ruokailutilan ja nukkumatilan – toisistaan matoin,
valaisimin tai kevyin sermein. Tämä voi tuoda pieneen kotiin toimivuutta.
Sermi tai hyllykkö sängyn ja ruokapöydän välillä toimii tilanjakajana. Samassa tilassa olevan olohuoneen ja keittiön voit erottaa toisistaan myös maton avulla: riittävän suuri matto yhdistää sohvan, sohvapöydän sekä tv-tason toisiinsa, ja erottaa olohuoneen omaksi tilakseen ruokailutilasta.
6. Karsi turhaa tavaraa
Pieni asunto tuntuu avarammalta, kun tavaraa on vähemmän. Tee siis inventaariota ja karsi ylimääräinen tavara: mieti, tarvitsetko tosiaan 12 viinilasia tai 20 kahvikuppia. Valitse tärkeimmät tavarat ja myy tai lahjoita loput. Kausivaatteita ja -kenkiä taas kannattaa mahdollisuuden mukaan säilyttää varastossa, jolloin eteiseesi ja vaatekaappiisi vapautuu tilaa.
7. Ota yhteistilat käyttöön
Muista, että taloyhtiöissä kodin ei tarvitse rajoittua vain oman asunnon seinien sisäpuolelle. Monissa taloyhtiöissä on mukavia kerhohuoneita, harrastustiloja ja yhteissaunoja, jotka tarjoavat hyvät puitteet illanvietoille ja muille kokoontumisille. Hyödyntämällä yhteistiloja saatkin yhtäkkiä paljon enemmän elintilaa!