Kun muutat asuntoon

Tältä sivulta löydät hyödyllisiä tietoja ja vinkkejä muuttaessasi uuteen asuntoon. Onnea uuteen kotiin!

Muistilista uuteen asuntoon muuttajalle:

 1. Irtisano vanha asuntosi

  Jos asut vuokra- tai asumisoikeusasunnossa, muista irtisanoa vanhan asunnon vuokra- tai asumisoikeussopimus kirjallisesti.

 2. Tee sähkösopimus

  Irtisano vanha sähkösopimus ja tee uusi sähkösopimus sähköyhtiön kanssa uuteen asuntoon. Sähkösopimus on hyvä tehdä jo hyvissä ajoin ennen muuttoa ja samalla on hyvä kilpailuttaa sähköntoimittajat.

 3. Siirrä kotivakuutus

  Ota yhteyttä vakuutusyhtiöösi ja siirrä kotivakuutuksesi uuteen asuntoon. Varmista myös, että vakuutuksesi on voimassa muuton aikana. Kotivakuutus antaa taloudellista turvaa vahinkotilanteissa (esim. vesivahinko), jolloin asukas saattaa joutua korvaamaan omalle asunnolle tai naapurihuoneistolle tapahtuneet vahingot. Kaikki kiinteistömme ovat vakuutettuja kiinteistövakuutuksella. Kiinteistövakuutus ei kuitenkaan korvaa esimerkiksi tulipalon, putkivuodon tai varkauden aiheuttamia vahinkoja asukkaan irtaimistolle ja omaisuudelle. Edellytämmekin kotivakuutuksen voimassaoloa kaikissa asunnoissamme. Kotivakuutusta ottaessa on hyvä selvittää vakuutuksen kattavuus.

 4. Tee muuttoilmoitus

  Tee muuttoilmoitus postiin ja maistraattiin. Muuttoilmoitus on helpoin tehdä netissä osoitteessa www.posti.fi/muuttoilmoitus. Sen voi tehdä myös puhelimitse. Tarkista Postin ja maistraatin sivuilta, mille yrityksille tiedot menevät, sillä Postin ja maistraatin kautta tieto muutosta ei mene kaikkiin yrityksiin. Varmista, että uusi osoitteesi on kaikkien tarvittavien tahojen tiedossa.

 5. Hae tarvittaessa asumistukea

  Mikäli saat Kelalta asumistukea, opintotukea tms. muista ilmoittaa uudet tiedot ja lähettää tarvittavat uudet lomakkeet Kelalle. Kun ilmoitat tiedot ajoissa, et joudu odottamaan kauaa Kelan päätöksiä asuessasi jo uudessa asunnossasi. Lisätietoja Kelan sivuilta.

 6. Muista laajakaista

  Ota selvää uuden asunnon laajakaistamahdollisuuksista. TA:n laajakaistasta saat tietoa täältä.

 7. Tee vanhaan asuntoosi loppusiivous

  Tee vanhaan asuntoosi loppusiivous ennen asunnon luovutusta. Lue ohjeet muuttosiivouksen tekemiseen.

 8. Nouda uuden asunnon avaimet

  Saat avaimet uuteen asuntoosi, kun asumisoikeusmaksu (asumisoikeusasunnoissa) tai vakuusmaksu (vuokra-asunnoissa) näkyy kirjautuneena tilillämme. Joissain kaupungeissa myös asumisoikeusasunnon vakuusmaksu tulee olla maksettuna ennen avainten luovutusta. Avaimet noudetaan toimistoltamme ellei toisin ole sovittu.

 9. Täytä muuttotarkastuslomake

  Muutettuasi uuteen asuntoon, täytä muuttotarkastuslomake kahden viikon kuluessa asuntoon muutosta.

  Tarkastamme kaikki asunnot asukasvaihtojen yhteydessä ja pyrimme tarkastusten avulla huomioimaan ja korjaamaan asumista haittaavat asiat. Jotta välttyisimme epäselvyyksiltä, pyydämme myös asukkaitamme täyttämään muuttotarkastuslomakkeen. Näin varmistamme, ettet uutena asukkaana joudu vastaamaan asunnossa muuttohetkellä mahdollisesti olleista vioista.

  Voit täyttää muuttotarkastuslomakkeen nettisivuillamme tai toimittaa paperisen lomakkeen toimistollemme. Muuttotarkastuslomake tulee täyttää 14 vuorokauden kuluessa asunnon hallinnan alkamisesta. Huomioithan, että muuttotarkastuslomake ei korvaa huoltotilausta huoltoyhtiölle. Jos huomaat huoneistossa akuutteja vikoja (esim. vuotava hana), ilmoita niistä saman tien huoltoyhtiölle.

  Siirry muuttotarkastuslomakkeeseen
 10. Muuta muistettavaa

  • Muista palauttaa vanhan asunnon avaimet ja muuttolaatikot.
  • Palovaroitin ja sen toimivuus kuuluvat asukkaan vastuulle. Tarkista uuden asunnon palovaroittimien toimivuus. Jos asunnossa ei ole palovaroitinta, vastuullasi on hankkia sellainen. Lain mukaan asunnon jokaisen kerroksen tai tason alkavaa 60 m2 kohden on oltava vähintään yksi palovaroitin.