Kun muutat asuntoon

Tältä sivulta löydät hyödyllisiä tietoja ja vinkkejä muuttaessasi uuteen asuntoon. Toivomme sinun viihtyvän uudessa kodissasi. Onnea uuteen kotiin!

Muistilista uuteen asuntoon muuttajalle:

 1. Irtisano vanha asuntosi

  Jos asut vuokra- tai asumisoikeusasunnossa, muista irtisanoa vanhan asunnon vuokra- tai asumisoikeussopimus kirjallisesti.

 2. Tee sähkösopimus

  Irtisano vanha sähkösopimuksesi ja tee sähkösopimus uuteen asuntoosi viimeistään viikkoa ennen  muuttoa. Näin varmistat, että muuttopäivänä sähköt on kytketty. Sähkösopimuksen voit tehdä valitsemasi yhtiön kanssa.

 3. Siirrä kotivakuutus

  Ota yhteyttä vakuutusyhtiöösi ja siirrä kotivakuutuksesi uuteen asuntoon. Varmista myös, että vakuutuksesi on voimassa muuton aikana. Kotivakuutus antaa taloudellista turvaa vahinkotilanteissa (esim. vesivahinko), jolloin asukas saattaa joutua korvaamaan omalle asunnolle tai naapurihuoneistolle tapahtuneet vahingot. Kaikki kiinteistömme ovat vakuutettuja kiinteistövakuutuksella. Kiinteistövakuutus ei kuitenkaan korvaa esimerkiksi tulipalon, putkivuodon tai varkauden aiheuttamia vahinkoja asukkaan irtaimistolle ja omaisuudelle. Edellytämmekin kotivakuutuksen voimassaoloa kaikissa asunnoissamme. Kotivakuutusta ottaessa on hyvä selvittää vakuutuksen kattavuus.

 4. Tee muuttoilmoitus

  Tee muuttoilmoitus Postiin ja Digi- ja väestötietovirastoon (ent.maistraatti). Muuttoilmoitus on helpoin tehdä netissä osoitteessa www.posti.fi/muuttoilmoitus. Tarkista Postin ja Digi- ja väestötietoviraston sivuilta, mille yrityksille tiedot menevät, sillä tätä kautta tieto muutosta ei mene kaikkiin yrityksiin. Varmista, että uusi osoitteesi on kaikkien tarvittavien tahojen tiedossa.

  Täytä myös TA:n muuttoilmoitus. Palauttamalla muuttoilmoituksen varmistat, että huoltoyhtiö vaihtaa nimen oveen ja postilaatikkoon ja huoltoyhtiöllä on tieto asukkaista mm. oven avauksen mahdollistamiseksi. Jos nämä tiedot muuttuvat asumisesi aikana, ilmoitathan siitä palvelupyyntölomakkeella.

 5. Hae tarvittaessa asumistukea

  Mikäli saat Kelalta asumistukea, opintotukea tms. muista ilmoittaa uudet tiedot ja lähettää tarvittavat uudet lomakkeet Kelalle. Kun ilmoitat tiedot ajoissa, et joudu odottamaan kauaa Kelan päätöksiä asuessasi jo uudessa asunnossasi. Lisätietoja saat Kelan sivuilta.

 6. Muista laajakaista

  Pyrimme tarjoamaan kaikissa kohteissamme asukkaillemme laajakaistaliittymän mahdollisuuksien mukaan. Operaattoreiden rajoitusten vuoksi tämä ei kuitenkaan valitettavasti ole mahdollista aivan kaikissa kohteissamme. Voit tarkistaa oman talosi laajakaistaliittymän saatavuuden ja mahdollisen liittymän tiedot täältä.

 7. Tee vanhaan asuntoosi loppusiivous

  Tee vanhaan asuntoosi loppusiivous ennen asunnon luovutusta. Lue ohjeet muuttosiivouksen tekemiseen.

 8. Nouda uuden asunnon avaimet

  Saat avaimet uuteen asuntoosi, kun asumisoikeusmaksu (asumisoikeusasunnoissa) tai vakuusmaksu (vuokra-asunnoissa) näkyy kirjautuneena tilillämme. Joissain kaupungeissa myös asumisoikeusasunnon vakuusmaksu tulee olla maksettuna ennen avainten luovutusta. Avaimet noudetaan toimistoltamme ellei toisin ole sovittu. Tarkista yhteyshenkilöltäsi, mistä toimipisteestä avaimet voi hakea.

 9. Tarkista uuden asuntosi kunto

  Muutettuasi uuteen asuntoon, täytä muuttotarkastuslomake kahden viikon kuluessa asuntoon muutosta.

  Tarkastamme kaikki asunnot asukasvaihtojen yhteydessä ja pyrimme tarkastusten avulla huomioimaan ja korjaamaan asumista haittaavat asiat. Jotta välttyisimme epäselvyyksiltä, pyydämme myös asukkaitamme täyttämään muuttotarkastuslomakkeen. Näin varmistamme, ettet uutena asukkaana joudu vastaamaan asunnossa muuttohetkellä mahdollisesti olleista vioista.

  Voit täyttää muuttotarkastuslomakkeen nettisivuillamme tai toimittaa paperisen lomakkeen toimistollemme. Muuttotarkastuslomake tulee täyttää 14 vuorokauden kuluessa asunnon hallinnan alkamisesta. Huomioithan, että muuttotarkastuslomake ei korvaa huoltotilausta huoltoyhtiölle. Jos huomaat huoneistossa akuutteja vikoja (esim. vuotava hana), ilmoita niistä saman tien huoltoyhtiölle.

  Siirry muuttotarkastuslomakkeeseen
 10. Muuta muistettavaa

  • Muista palauttaa vanhan asunnon avaimet ja muuttolaatikot.
  • Palovaroitin ja sen toimivuus kuuluvat asukkaan vastuulle. Tarkista uuden asunnon palovaroittimien toimivuus. Jos asunnossa ei ole palovaroitinta, vastuullasi on hankkia sellainen. Lain mukaan asunnon jokaisen kerroksen tai tason alkavaa 60 m2 kohden on oltava vähintään yksi palovaroitin.

 11. Rekisteröidy asukassivuille

  Asukassivut on suunnattu kaikille asukkaillemme. Kohdekohtaisilta asukassivuilta löydät mm. tärkeää tietoa juuri omaan asumiseesi liittyen sekä ajankohtaisia yleisiä tiedotteita. Pääset myös tarkastelemaan omia maksutietojasi sekä voit jättää palvelupyynnön. Lisäksi asukassivuilla on helppo päivittää omat tiedot ajan tasalle. Huomaathan, että voit rekisteröityä asukassivuille vasta kun sopimuksesi on alkanut.

  Siirry asukassivuille
 12. Asunnosta huolehtiminen ja remontointi

  Kun huolehdit asunnon kunnosta ja siisteydestä, parannat asuntosi viihtyisyyttä. Olemme koonneet avuksesi hyödyllisiä siivousvinkkejä. Jos havaitset vikoja tai puutteita asunnossasi, tee niistä välittömästi ilmoitus huoltoyhtiölle.

  Jos ajatuksissasi on tehdä muutostöitä tai remonttia asunnossasi, ota etukäteen yhteyttä kiinteistömanageriin ja pyydä muutostyölupa. Asukasoppaasta ja asunnosta huolehtiminen -sivulta löydät lisää tietoa asunnon kunnossapidosta sekä mm. vastuunjakotaulukon ja lisä- ja muutostyöohjeet.

 13. Jotain kysyttävää?

  Lisätietoa asuintalostasi ja kaikki tärkeät yhteystiedot löydät parhaiten täältä.