Sähköautojen lataus

TA-latausratkaisu

Tuemme sähköisen liikenteen kehitystä ja tarjoamme asukkaillemme sähköautojen latauspisteitä vähitellen sitä mukaa, kun niille on tarvetta. Lue, millainen latausratkaisumme on ja kuinka sinäkin voit saada latauspisteen sähköautollesi.

Millainen latausratkaisu TA:lla on käytössä?

TA-latausratkaisu on Ensto Oy:n Ensto One -tuoteperheen kotitalouskäyttöön tarkoitettu latausasema, joka on varustettu 3,6 kW:n Type 2 -liittimellä ja schuko-pistorasialla. Latausasemassa ei ole omaa kiinteää johtoa, vaan asukas huolehtii latausjohdon hankkimisesta itse.

Älykäs latausasema

Sähköautojen lataukseen käytetään standardoitua Type 2 -liitintä. Älykäs latausasema osaa tunnistaa, kuinka monta sähköautoa latautuu samanaikaisesti. Tarvittaessa latausasema rajoittaa sähköautojen lataustehoa siten, ettei talon sähköverkko kuormitu haitallisesti. Lataustehoa on saatavilla enintään 3,6 kW.

Koska sähköautoja on asukkaillamme vielä nykyisellään varsin vähän, käytännössä enimmäisteho on aina saatavilla lataukseen. Pyrimme siihen, että latauksen teho olisi aina kuitenkin vähintään 2 kW. Minimiteho toteutuisi vasta, kun kaikkia latausasemia käytettäisiin samanaikaisesti sähköautojen lataukseen.

Latausaseman pistorasiaa voi käyttää myös auton lämmittämiseen

Schuko-pistorasia tarkoittaa lämmityskäyttöön tarkoitettua pistorasiaa. Latausaseman pistorasiaa voi siis käyttää myös auton lämmittämiseen lohkolämmittimellä. Latausasemalla varustetut autopaikat soveltuvat näin myös ei-sähköautoille. Lohkolämmitintä ja latausta ei voi kuitenkaan käyttää samanaikaisesti, koska latausasema estää tämän.

Latausasemassa on energiamittari, joka mittaa käytetyn lataussähkön määrän. Seuraamme laskutusta varten kuinkin latausaseman sähkön käyttöä.

Latausasema aktivoituu nykyaikaisella RFID-kortilla.

Kuvissa Ensto One -kotilatausratkaisu Espoossa Miilukorventiellä. Latausasema on helppokäyttöinen, turvallinen ja sopii sekä sähköauton lataukseen että polttomoottoriajoneuvon lämmitykseen. (Kuvat: Ensto Oy / Oscar Lindell)

Miten voin saada sähköauton latausaseman?

Ota yhteyttä kotitalosi kiinteistömanageriin, joka selvittää asuntokohteen autopaikkajärjestelyt. Kiinteistömanagerin yhteystiedot löytyvät kiinteistön ilmoitustaululta tai hakutoiminnolla täältä.

Jos TA hallinnoi parkkialuetta ja autopaikan sähköt tulevat TA:n sähkömittarista, TA-latausratkaisu on mahdollinen. TA-latausratkaisu voidaan tilata, mikäli sinulla on sähköauto tai olet tilannut sähköauton. Ilmoitathan, mikäli tilanteesi muuttuu, eikä sinulla olekaan enää tarvetta sähköauton latausratkaisulle.

Latausasemat asennetaan keskitetysti

Kun kohteen latausasemaprojektin tarkempi aikataulu selviää, kiinteistömanageri tiedottaa asiasta kaikkia talon asukkaita. Ennen asennuksen käynnistymistä asukkaiden vastuulla on tyhjentää työmaa-alue, jotta asennus voidaan suorittaa. Varsinainen asennus kestää muutaman päivän.

Kiinteistöön asennetaan kerrallaan useampi latausasema. Latausasemat asennetaan keskitetysti, joten latausasemaa ei välttämättä aina voida asentaa juuri sähköautoilevan asukkaan autopaikalle. Tämän vuoksi asukkaat voivat joutua vaihtamaan autopaikkoja keskenään. Kiinteistösihteeri auttaa paikkojen vaihdossa.

Näin toimimalla sähköautoilija saa latausaseman ja ei-sähköautoilija voi tukea kestävää kehitystä. Samalla tämä teko parantaa lämmitystolppien ja sähköjärjestelmän asianmukaista käyttöä.

Latausaseman käytöstä tehdään sopimus

Kun latausasema on asennettu, kiinteistösihteeri toimittaa sinulle allekirjoitettavaksi sopimuksen latausaseman käytöstä. Tämän jälkeen saat kiinteistösihteeriltä käyttöösi kaksi RFID-korttia. Kortit tulee säilyttää huolellisesti ja palauttaa kiinteistösihteerille sopimuksen päättyessä. Rikkoutuneesta tai kadonneesta kortista laskutetaan kulloinkin voimassa olevan hinnaston mukaisesti.