Sähköautojen lataus - Usein kysytyt kysymykset

Autopaikkani sijaitsee parkkiyhtiössä, miten toimin?

Parkkiyhtiöiden hallitus päättää latausasemista. Ota yhteyttä talosi kiinteistömanageriin, joka selvittää asiaa.

Asun pientalossa ja autopaikka on etuoveni edessä, miten toimin?

Jos talosi etuoven edessä olevan autopaikan sähköt ovat huoneiston mittarin takana ja maksat autopaikan sähköt itse, ota yhteyttä kiinteistömanageriin. Tällaisessa tapauksessa TA maksaa latausaseman ja sinä puolestasi vastaat latausaseman asentamisen kustannuksista. Tätä varten sinun täytyy tehdä muutostyölupahakemus, jonka kiinteistömanageri hyväksyy. Työn osuus on kotitalousvähennyskelpoinen. Työ ei kuitenkaan ole hyvityskelpoinen poismuuton yhteydessä.

Latausasema on TA-latausratkaisun mukainen. Tällaisessa tapauksessa asukas ja kiinteistösihteeri eivät laadi sopimusta latausaseman käytöstä eikä TA veloita asukasta lastusaseman käytöstä.

Latausaseman tehoa saatetaan rajoittaa. Tämä johtuu siitä, että latausaseman lisäätehon tarve saattaa ylittää huoneiston ja kiinteistön tehokapasiteetin. Rajoitus selvitetään aina tapauskohtaisesti asukkaan antamien huoneiston tuntitehotietojen perusteella.

Voinko käyttää tai asentaa muita kuin TA-latausratkaisun latausasemia?

Mikäli kiinteistöön on jo asennettu TA-latausratkaisusta poikkeavia latausasemia, ei niitä pureta ja niiden käyttöä voi jatkaa kuten tähänkin asti.

Uusia vaihtoehtoisia latausasemia ei voida asentaa, koska kyseessä on kiinteä talotekniikka, joka on osa kiinteistöä. Jotta lataustehoa riittäisi kaikille, latausasemien tulisi toimia älykkäästi yhtenä kokonaisuutena.

Miten laskutus tapahtuu?

Kiinteä käyttömaksu veloitetaan latausaseman käyttösopimuksen perusteella kuukausittain samalla periaatteella kuin autopaikan maksu. Lataussähkö laskutetaan todellisen mitatun kulutuksen mukaan jälkikäteen neljännes- tai puolivuosittain tai asukkaan poismuuton yhteydessä.

Autopaikalleni asennettiin latausasema, minulla ei ole sähköautoa, maksaako tämä minulle?

Vain sähköautojen lataajat maksavat latauksesta latausaseman käyttösopimuksen mukaisesti. Jos sopimusta ei tehdä eikä latausasemaa käytetä lataukseen niin maksuja ei muodostu.

Minulla ei ole sähköautoa, menetänkö autopaikan, jos latausasema asennetaan?

Voit joutua vaihtamaan autopaikkaa, mutta et jää ilman autopaikkaa.

Koska latausasema on varustettu lohkolämmitinkäyttöön tarkoitetulla pistorasialla, autopaikka soveltuu kaikille autoille. Jos autopaikallesi asennetaan latausasema, voit joutua vaihtamaan autopaikkaa. Tällöin luovutat ei-sähköautoilevana autopaikan sähköautoilijalle sillä ehdolla, että TA järjestää sinulle vastaavan korvaavan paikan. Tämä on vastuullinen ja reilu toimintatapa.

Missä järjestyksessä parkkipaikat varustetaan latausasemilla?

Olemassa olevissa kiinteistöissä latausasemat asennetaan vasta kun vähintään yksi asukas on ostanut sähköllä ladattavan auton. Tällä hetkellä emme valitettavasti ehdi varustamaan autopaikkoja ennakkoon. Reagoimme vain todelliseen tarpeeseen.

Latausasematarpeet painottuvat tällä hetkellä pääkaupunkiseudulle, mutta tarpeita on myös muissa kasvukeskuksissa. Toteutamme latausasemien asennukset vuoron perään juoksevassa järjestyksessä. Toki on mahdollista, että jonossa tapahtuu muutoksia esimerkiksi asukkaiden tarpeiden muuttuessa.

Saadessamme tiedon latausaseman tarpeesta emme voi määrittää tarkkaa päivämäärä, jona latausasemat ovat asennettu. Jokainen kiinteistö on yksilönsä ja vaatii sen mukaista lähestymistapaa sekä yksilöllistä ongelmanratkaisua. Tarkka aikatauluttaminen vuodeksikin eteenpäin ei ole mahdollista.

Uudiskohteet rakennamme siten, että ne varustetaan jo rakentamisvaiheessa tietyllä määrällä 3,6 kW:n latausasemia, loput parkkiruudut varustetaan latausasemavarauksilla.

Pääsevätkö sähköautoilijat autopaikkajonon ohi?

Jos yhtiössä on autopaikkajono, sähköautoilijat jonottavat kuten kaikki muutkin. Jos yhtiössä on latausasemilla varustettuja autopaikkoja, voidaan paikkoja joutua vaihtamaan, jos sähköautoilijalle vapautuvassa paikassa ei ole latausasemaa.