Senioriasunto – esteettömyyttä ja yhteisöllisyyttä

Senioriasunto on ikääntyvälle oiva valinta. Voit hakea senioriasuntoamme, jos olet yli 55-vuotias tai esteettömän asunnon tarpeessa. Senioriasuntomme ovat yleishyödyllisiä vuokra- ja asumisoikeusasuntoja, joiden suunnittelussa on otettu huomioon asukkaiden erityistarpeet. Tilaratkaisuilla pyrimme tuomaan arkeesi helppoutta ja sujuvuutta.

Asukkaamme arvostavat suuresti seniorikohteidemme yhteisöllisyyttä. Seniorikohteissa on usein juttuseuraa, yhteisiä aktiviteetteja ja senioreille suunnattuja palveluita. Tarjottuihin palveluihin, kuten kotihoito, kuntoutus, sairaanhoito ja lounasravintola, joihin ei ole käyttösitoumusta. Voit täysin itse päättää, mitä palveluita haluat ostaa. Hoivapalvelut voit tilata haluamaltasi palveluntarjoajalta. Joidenkin kohteiden yhteydessä toimii hoivapalveluja tarjoava säätiö. Palvelutarjonta vaihtelee seniorikohteittain, tutustu kunkin kohteen mahdolliseen tarjontaan.


Miksi kannattaa hankkia senioriasunto?

Senioriasunto tuo arkeen helppoutta ja yhteisöllisyyttä. Yhteisissä tiloissa tapaat samanhenkisiä asukkaita ja halutessasi voit aina nauttia oman kodin rauhasta. Seniorikohteessa pääset sujuvasti liikkumaan myös pyörätuolilla tai rollaattorin kanssa. Meillä on yhteensä yli 1000 asuntoa, jotka ovat joko senioriasuntoja tai yli 55-vuotiaille suunnattuja asuntoja.


Senioriasunnon edut

Senioriasunnossa nautit helppoudesta.

Me huolehdimme piha-alueista, kunnossapitoremonteista ja asuntoon kuuluvista kodinkoneista.


Esteetön koti sujuvoittaa arkeasi.

Kotisi tilaratkaisuissa ja asuintalosi yhteisissä tiloissa on huomioitu esteettömyys monin tavoin. Tarvittaessa voit hankkia asuntoosi lisää arkea helpottavia ratkaisuja ja apuvälineitä.


Voit halutessasi osallistua yhteisiin aktiviteetteihin.

Seniorikohteessa asuessasi tapaat muita asukkaita ja voit halutessasi osallistua yhteisiin aktiviteetteihin, joita monissa seniorikohteissamme järjestetään.


Voit asua omassa kodissa pidempään.

Seniorikohteen ja yhteisöllisyyden tuomat edut tukevat sitä, että omassa kodissa voisi asua ikääntyessä entistä pidempään.


Voit tehdä asunnosta omannäköisen.

Voit halutessasi tehdä asuntoon pieniä muutostöitä. Remonteista sinun tulee aina sopia etukäteen kiinteistömanagerimme kanssa. (Katso vuokra-asunnon muutostyöt ja ASO-asunnon muutostyöt.)


Sinulle voi jäädä enemmän rahaa elämiseen.

Senioriasuntoon muuttaessasi sinun ei tarvitse sijoittaa asuntoon suuria summia rahaa.


Voit saada myös Kelan asumistukea.

Voit hakea tarvittaessa asuntoon myös asumistukea, kuten mihin tahansa vuokra- tai asumisoikeusasuntoon.


Kenelle senioriasunto sopii?

Suurin osa senioriasunnoistamme on suunnattu yli 55-vuotiaille ja osa asunnoista on suunnattu erityisryhmille. Senioriasunto on hyvä valinta, jos haluaa ennakoida tulevaa ikääntymistä tai haluaa lisätä elämäänsä aktiviteetteja, yhteisöllisyyttä ja sosiaalisia suhteita. Seniorikohteessa asut omassa kodissa ja voit halutessasi piipahtaa yhteisissä tiloissa vaihtamassa kuulumiset muiden asukkaiden kanssa. Monissa seniorikohteissamme asukkaat myös harrastavat yhdessä.

Jos nautit mökkeilystä tai matkustelusta, voit turvallisin mielin jättää kodin tyhjilleen pidemmäksikin aikaa. Senioriasuntoon sinun ei tarvitse sitoa kiinni isoa rahasummaa. Omistusasunnon myynnistä voikin näin jäädä mukavasti rahaa elämiseen ja harrastamiseen.


Kuka voi hakea senioriasuntoa?

Voit hakea senioriasuntojamme, mikäli olet yli 55-vuotias tai esteettömän asunnon tarpeessa. Haku seniorikohteisiin tapahtuu asumismuodon mukaan. Katso asumisoikeusasunnon hakuohjeet ja yleishyödyllisen vuokra-asunnon hakuohjeet.

Ollessasi yli 55-vuotias hakija, varallisuutesi ja tulosi eivät vaikuta asumisoikeusasunnon saamiseen. ASO-asunnon hakemiseen tarvitset asumisoikeuden järjestysnumeron. Vuokra-asuntoon hakiessasi asunnon tarve, tulot ja varallisuus vaikuttavat asukasvalintaan ja ne tulee selvittää ARA:n asukasvalintaoppaan ohjeen mukaisesti. Lue lisää ARAn asukasvalintaoppaasta.

Mikäli olet alle 55-vuotias esteettömän asunnon hakija, tulee sinun liittää hakemukseen selvitys esteettömän asunnon tarpeesta.


Miksi kannattaa hakea senioriasuntoa juuri meiltä?

Voit valita yli 1000 senioriasunnon joukosta. Voit valita yli 1000 asuntomme joukosta sinulle sopivan asunnon. Senioriasuntoja on neljällä eri paikkakunnalla; Oulussa, Kuopiossa, Kempeleessä ja Jyväskylässä.

Voit asua lemmikkieläintesi kanssa. Olet tervetullut senioriasuntoon lemmikkieläintesi kanssa.

Voit asua turvallisesti ja huolettomasti. Saat asua niin kauan kuin haluat ja toisaalta myös asunnosta luopuminen on helppoa. Vuokra-asunnoissa irtisanomisaika on yksi kuukausi ja asumisoikeusasunnoissa kolme kuukautta.

Voit tehdä asunnossa remonttia. Senioriasunnot ovat muuttovalmiita, mutta voit tehdä asuntoon myös remonttia. Lue lisää vuokra-asunnon muutostöistä ja asumisoikeusasunnon muutostöistä. Sovi remontista aina etukäteen kiinteistömanagerimme kanssa.

Myyntineuvottelijamme palvelevat sinua. Saat meiltä apua senioriasunnon hakemiseen. Kysy lisää asukasvalinnoista ja hakuprosessista. Myyntineuvottelijamme palvelevat sinua useilla eri paikkakunnilla.


Usein kysytyt kysymykset senioriasunnoista


Mitä senioriasunto tarkoittaa?

Senioriasunto voi olla asunto, joka sijaitsee seniorikohteessa tai yli 55-vuotiaille suunnatussa kohteessa. Asunto voi olla asumisoikeusasunto tai yleishyödyllinen vuokra-asunto. Maksat asunnosta kuukausittain asumismuodon mukaan käyttövastiketta tai vuokraa. Lisäksi tulee maksettavaksi vesimaksu ja kuluttamasi sähkö sekä mahdollinen autopaikkamaksu. Meillä vuokraan ja käyttövastikkeeseen sisältyy nopea nettiyhteys.


Mitä eroa on seniorin asumisoikeusasunnolla ja vuokra-asunnolla?

Senioreille suunnattua asumisoikeusasuntoa voi hakea kuka tahansa yli 55-vuotias. Yleishyödyllistä vuokra-asuntoa voi hakea sellainen hakija, joka täyttää asetetut kriteerit asunnon tarpeen, varallisuuden ja tulotason osalta. Katso yleishyödyllisten vuokra-asuntojen asukasvalintaperusteet.

Asumisoikeusasunnosta maksat asumisoikeusmaksuna 15 % asunnon hankintahinnasta ja voit hakea sitä varten pankista asuntolainaa. Kummassakin asumismuodossa sinun tulee maksaa vakuusmaksu, joka vastaa yleensä yhden tai kahden kuukauden käyttövastiketta tai vuokraa.


Kuka voi hakea senioriasuntoa?

Senioreille suunnattua asuntoa voi hakea kuka tahansa yli 55-vuotias esteettömän asunnon tarpeessa oleva hakija. Osaan esteettömistä senioreille tarkoitetuista asunnoista voi hakea myös alle 55-vuotias, mikäli kriteerit esteettömän asunnon tarpeesta täyttyvät. Joihinkin senioriasuntoihimme tarvitaan asiantuntijan lausunto esteettömän asunnon tarpeesta.

Ollessasi yli 55-vuotias hakija, tulosi ja varallisuutesi eivät vaikuta asumisoikeusasunnon saantiin.

Voit hakea myös yleishyödyllistä senioreille suunnattua vuokra-asuntoa, johon on valtioneuvoston asettamat asukasvalintaperusteet. Valinnoissa noudatamme Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen ARA:n asukasvalintaohjeistusta. Katso ARA:n asukasvalintaopas.


Miten senioriasuntoa haetaan?

Hakuprosessi eroaa asumisoikeusasunnon ja vuokra-asunnon välillä. Asumisoikeusasunnon hakemiseen tarvitset asumisoikeuden järjestysnumeron, jonka voit hakea Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen ARA:n valtakunnallisesta järjestysnumeropalvelusta.

Voit hakea senioriasuntoa sekä vuokrahakemuksella että asumisoikeushakemuksella täyttämällä nettisivuillamme sähköisen lomakkeen. Voit halutessasi täyttää myös paperisen vuokrahakemuslomakkeen tai asumisoikeushakemuslomakkeen ja tuoda sen täytettynä ja allekirjoitettuna toimistollemme.

Tutustu senioriasuntoihimme ja jätä hakemus sinua kiinnostaviin kohteisiin. Jos hakemaasi asuntoa ei ole juuri nyt tarjolla, hakemuksesi jää jonoon odottamaan vapautuvia asuntoja.

Katso asumisoikeusasuntojen hakuohje

Katso vuokra-asuntojen hakuohje


TA:n senioriasuntoja löytyy useilta paikkakunnilta

TA-Yhtiöiden senioriasunnot sijaitsevat Oulussa, Kuopiossa, Kempeleessä ja Jyväskylässä.

Jyväskylä, Kortepohja, Pehtorintie 2 - asumisoikeus
Jyväskylä, Kortepohja, Pehtorintie 3 - vuokra

Kempele, Keskusta, Suolatie 4A - vuokra
Kempele, Keskusta, Suolatie 4B - vuokra

Kuopio, Männistö, Lönnrotinkatu 25 - vuokra
Kuopio, Männistö, Melankatu 12 - asumisoikeus

Oulu, Alppila, Betonimiehenkatu 19 - vuokra
Oulu, Alppila, Muottikatu 6 - vuokra
Oulu, Kontinkangas, Kiviharjunlenkki 2 - vuokra
Oulu, Limingantulli, Limingantie 4 - vuokra
Oulu, Oulunsalo, Pappilantie 5 - vuokra
Oulu, Vanhatulli, Rautatienkatu 30 - vuokra
Oulu, Hiukkavaara, Sotilasmarssi 5 - vuokra


Lue lisää


Tilaa TA:n uutiskirje!