1. Miten haen vuokra-asuntoa ja mistä löydän ilmoitukset?

Voit hakea vuokra-asuntojamme täyttämällä sähköisen vuokra-asuntohakemuksen. Ilmoitamme vapautuvia asuntojamme TA.fi-verkkosivuillamme, Vuokraovessa, Oikotiellä ja satunnaisesti paikallislehdissä. Uudiskohteissa ensimmäinen hakuaika ilmoitetaan useimmiten paikallislehdessä, ja asukkaat valitaan hakuajan aikana tulleiden hakijoiden joukosta. Ensimmäisen hakuajan jälkeen kohteeseen on jatkuva haku eli asuntoihin voi jäädä jonoon, vaikka ne olisivatkin jo vuokrattuja.

2. Mitä tarkoittavat varallisuusrajat ja valtion tukemat arava- ja korkotuetut vuokra-asunnot?

Osa vuokra-asunnoistamme on valtion tukemia arava- ja korkotukiasuntoja. Asukasvalintamme näihin asuntoihin perustuvat valtioneuvoston asetuksen mukaisesti hakijaruokakunnan asunnontarpeeseen, varallisuuteen ja tuloihin, jotka tarkastamme hakiessasi asuntoa.

Varallisuusrajoilla tarkoitetaan sitä, että hakijalla ei saa olla varallisuutta niin paljon, että hän pystyisi hankkimaan tarpeitaan vastaavan omistusasunnon hakualueen paikkakunnalta. Varallisuusrajat ovat voimassa kaikissa kunnissa, mutta ne saattavat vaihdella kunnittain. Varallisuusrajat tarkistetaan määräajoin. Paikkakunnan voimassa olevat varallisuusrajat voit katsoa asukasvalintaperusteista.

Asukasvalinnoissa valtion tukemiin asuntoihin noudatamme Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen ARAn asukasvalintaopasta.

3. Onko kaikissa vuokra-asunnoissanne varallisuusrajat?

Kaikissa vuokra-asunnoissamme ei ole varallisuusrajoja. Valtion tukemien arava- ja korkotukivuokra-asuntojen ilmoituksiin on merkitty ”varallisuusrajat” tai ”V”. Jos asunnon ilmoituksessa ei ole kyseisiä merkintöjä, ei varallisuusrajoja ole.

4. Tarvitseeko hakemukseeni toimittaa liitteitä? Mitä liitteitä hakemukseen tarvitsee toimittaa?

Liitteitä tarvitaan silloin, kun haet valtion tukemia arava- ja korkotuettuja asuntoja, joissa on varallisuusrajat. Tarvitsemme hakemuksen liitteeksi ajantasaiset selvitykset tuloista, varallisuudesta ja asunnontarpeesta. Myyntineuvottelija pyytää liitteet hakemuksen käsittelyn jälkeen.

Listan tarvittavista liitteistä löydät täältä. Tarvittavat liitteet voivat vaihdella hakijan elämäntilanteen mukaan. Myyntineuvottelijat ja asiakaspalvelukeskus antavat lisätietoja tarvittavista liitteistä.

Liitteet voit toimittaa ensisijaisesti kohteen myyntineuvottelijalle sähköpostin liitetiedostona. Mikäli sinulla ei ole mahdollista toimittaa liitteitä sähköisesti, voit myös tuoda tai postittaa ne toimistollemme.

5. Kauanko hakemukseni on voimassa?

Hakemus on voimassa 3 kuukautta sen jättöpäivästä lukien. Jos asunnon tarpeesi muuttuu tai poistuu, voit olla yhteydessä asiakaspalveluumme. Uusi hakemus korvaa vanhan hakemuksen.

6. Milloin pääsen katsomaan asuntoa?

Asuntonäytöstä sovitaan pääsääntöisesti sen jälkeen, kun hakemus on toimitettu toimistollemme ja olemme käsitelleet hakemuksen. Jos asunto on jo vapautunut, kannattaa olla yhteydessä myyntineuvottelijaan ja tiedustella asuntonäytön mahdollisuutta ennen hakemuksen tekemistä. Järjestämme myös avoimia näyttöjä, joihin ei tarvitse ilmoittautua etukäteen. Rakenteilla oleviin asuntoihin emme valitettavasti yleensä pysty järjestämään näyttöjä. Lisätietoja asuntonäytöstä saat aina kohteen myyntineuvottelijalta.

7. Milloin saan avaimet?

Luovutamme asunnon avaimet sopimuksen tai hallintaoikeuden alkamispäivänä, kun vakuusmaksu on maksettu ja näkyy tilillämme. Avaimia hakiessa on aina todistettava henkilöllisyytensä.

8. Vuokraatteko asuntoja luottohäiriöiselle?

Tarkastamme vuokra-asuntoa hakevien hakijoiden luottotiedot. Luottohäiriömerkintä ei ole ehdoton este asunnon saamiselle, mutta mikäli luottohäiriöitä on runsaasti tai ne johtuvat maksamattomista vuokrista, emme välttämättä voi tarjota asuntoa. Teemme päätöksen vuokrauksesta tapauskohtaisesti.

9. Saako asunnossa tehdä remonttia?

Saat sopimuksen teon yhteydessä asukasoppaan, jonka lisä- ja muutostyöohjeissa kerrotaan, mitä asunnossa saa tehdä. Remonteista tulee aina sopia isännöitsijän kanssa etukäteen.

10. Hyvitetäänkö tekemiäni muutostöitä?

Asukkaan tekemiä muutostöitä ei pääsääntöisesti hyvitetä.

11. Kenelle ilmoitan asumisaikana perhekoon muutoksista, autopaikoista ja avainten lisätilauksista?

Asumisaikaiset muutokset maksuissa, avaimissa ja autopaikoissa sovitaan aina kohteen kiinteistösihteerin kanssa. Voit ottaa häneen yhteyttä täyttämällä palvelupyyntölomakkeen.

12. Millainen irtisanomisilmoituksen pitää olla?

Pyydämme käyttämään ensisijaisesti valmista irtisanomislomakettamme. Jos se ei ole mahdollista, voit tehdä irtisanomisilmoituksen vapaamuotoisesti. Tärkeää on, että irtisanominen on allekirjoitettu ja päivätty. Myös samassa taloudessa asuvan puolison tulee allekirjoittaa irtisanomisilmoitus, vaikka hän ei olisikaan sopimuksen allekirjoittaja.

13. Mihin lähetän irtisanomisilmoituksen?

Voit tuoda irtisanomisilmoituksen lähimpään toimistoomme, postittaa sen tai skannata sähköpostilla myyntineuvottelijalle tai asiakaspalveluumme Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.. Voit myös käydä täyttämässä irtisanomisilmoituksen toimistollamme.

14. Mistä tiedän että irtisanomiseni on tullut perille?

Lähetämme asunnon irtisanoneelle asukkaalle postitse tai sähköpostilla vahvistuksen, jossa on ohjeet asunnon luovuttamisesta.

15. Pitääkö asuntoa näyttää irtisanomisaikana?

Talon omistajalla on lain mukaan oikeus näyttää asuntoa asumisaikanasi. Asunnon näytöistä sovitaan aina etukäteen.

16. Kenelle palautan avaimet pois muuttaessa?

Pääsääntöisesti avaimet palautetaan toimistollemme seuraavan kuukauden ensimmäisenä arkipäivänä klo 12 mennessä.

17. Millä aikataululla vakuusmaksu palautetaan?

Vakuusmaksu palautetaan noin kahden viikon kuluessa siitä, kun vuokrasopimus on päättynyt ja avaimet palautettu. Isännöitsijä käy tarkastamassa asunnon ja tekee tarkastusraportin, jonka perusteella kiinteistösihteeri palauttaa vakuusmaksun.

18. Kenelle ilmoitetaan tilinumero vakuusmaksun palautukseen liittyen?

Tilinumeron voit ilmoittaa irtisanomislomakkeessa, josta se menee vakuusmaksun palauttavan kiinteistösihteerin tietoon.