Usein kysyttyä vuokra-asunnoista

1. Miten haen vuokra-asuntoa ja mistä löydän ilmoitukset?

Voit hakea vuokra-asuntojamme täyttämällä sähköisen vuokra-asuntohakemuksen. Ilmoitamme vapautuvia asuntojamme TA.fi-verkkosivuillamme, Vuokraovessa, Oikotiellä ja satunnaisesti paikallislehdissä. Uudiskohteissa ensimmäinen hakuaika ilmoitetaan useimmiten paikallislehdessä, ja asukkaat valitaan hakuajan aikana tulleiden hakijoiden joukosta. Ensimmäisen hakuajan jälkeen kohteeseen on jatkuva haku eli asuntoihin voi jäädä jonoon, vaikka ne olisivatkin jo vuokrattuja.

2. Milloin asuntoja vapautuu? Mitä asuntoja voi hakea?

Vapaana olevat asunnot, joihin ei ole hakemuksia jonossa, löytyvät asuntohaulla nettisivuiltamme www.ta.fi. Ne asunnot, joihin on jonossa hakemuksia, eivät tule nettiin. Kaikkiin asuntoihimme on koko ajan ns. jatkuva haku, eli niihin voi jättää hakemuksia jonoon. Tästä syystä on tärkeää jättää hakemus kiinnostavasta asunnosta. Nettisivuilta kohdeluetteloista löytyy kaikki meidän asunnot ja sieltä näkee myös, mikäli kohteessa on vapaana juuri sillä hetkellä asuntoja.

3. Mitä, jos sähköinen hakemus ei toimi?

Mikäli hakemus ei toimi, toivomme, että nettisivusta otetaan kuvakaappaus (print screen) ja kerrotaan, mitä selainta on käytetty. Näin on helpompi selvittää, mitä on tapahtunut ja korjata asia.

4. Mitä tarkoittavat varallisuusrajat ja valtion tukemat arava- ja korkotuetut vuokra-asunnot?

Osa vuokra-asunnoistamme on valtion tukemia arava- ja korkotukiasuntoja. Asukasvalintamme näihin asuntoihin perustuvat valtioneuvoston asetuksen mukaisesti hakijaruokakunnan asunnontarpeeseen, varallisuuteen ja tuloihin, jotka tarkastamme hakiessasi asuntoa.

Varallisuusrajoilla tarkoitetaan sitä, että hakijalla ei saa olla varallisuutta niin paljon, että hän pystyisi hankkimaan tarpeitaan vastaavan omistusasunnon hakualueen paikkakunnalta. Varallisuusrajat ovat voimassa kaikissa kunnissa, mutta ne saattavat vaihdella kunnittain. Varallisuusrajat tarkistetaan määräajoin. Paikkakunnan voimassa olevat varallisuusrajat voit katsoa asukasvalintaperusteista.

Asukasvalinnoissa valtion tukemiin asuntoihin noudatamme Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen ARAn asukasvalintaopasta.

5. Minkä hintaisia asunnot ovat?

Vapaana olevien (joihin ei ole jonossa hakemuksia) asuntojen hinnat löytyvät nettisivuiltamme.

6. Onko kaikissa vuokra-asunnoissanne varallisuusrajat?

Kaikissa vuokra-asunnoissamme ei ole varallisuusrajoja. Valtion tukemien arava- ja korkotukivuokra-asuntojen ilmoituksiin on merkitty ”varallisuusrajat” tai ”V”. Jos asunnon ilmoituksessa ei ole kyseisiä merkintöjä, ei varallisuusrajoja ole.

7. Tarvitseeko hakemukseeni toimittaa liitteitä? Mitä liitteitä hakemukseen tarvitsee toimittaa?

Liitteitä tarvitaan silloin, kun haet valtion tukemia arava- ja korkotuettuja asuntoja, joissa on varallisuusrajat. Tarvitsemme hakemuksen liitteeksi ajantasaiset selvitykset tuloista, varallisuudesta ja asunnontarpeesta. Myyntineuvottelija pyytää liitteet hakemuksen käsittelyn jälkeen.

Listan tarvittavista liitteistä löydät täältä. Tarvittavat liitteet voivat vaihdella hakijan elämäntilanteen mukaan. Myyntineuvottelijat ja asiakaspalvelukeskus antavat lisätietoja tarvittavista liitteistä. Liitteet voit toimittaa ensisijaisesti kohteen myyntineuvottelijalle sähköpostin liitetiedostona. Mikäli sinulla ei ole mahdollista toimittaa liitteitä sähköisesti, voit myös tuoda tai postittaa ne toimistollemme.

8. Kauanko hakemukseni on voimassa?

Hakemus on voimassa 3 kuukautta sen jättöpäivästä lukien. Jos asunnon tarpeesi muuttuu tai poistuu, voit olla yhteydessä asiakaspalveluumme. Uusi hakemus korvaa vanhan hakemuksen.

9. Mistä löytyy nykyinen voimassa oleva hakemus? Voiko asiakas itse muokata/päivittää hakemusta?

Asiakas itse ei tällä hetkellä vielä saa hakemusta näkyviin mistään eikä voi itse muokata hakemusta. Ottamalla yhteyttä myyjään, saa tietää millaisen hakemuksen on jättänyt tai tehdä muutoksia hakemukseen.

Myyjältä tai asiakaspalvelusta voi tiedustella hakemuksensa tilaa ja haettuja kohteita. Mikäli hakija haluaa muuttaa hakemiaan kohteita, on se mahdollista tekemällä kokonaan uusi hakemus, jolloin uusi hakemus korvaa edellisen hakemuksen. Mikäli hakija haluaa hakemuksensa poistettavan kokonaan, tulee olla yhteydessä asiakaspalveluun.

10. Voiko joku muu kuin hakija itse muuttaa hakemusta?

Yleensä muutosten tekijä on hakija itse. Mikäli kysyjä on joku muu, ohjeistetaan hakijaa itse ottamaan yhteyttä ja tekemään muutokset.

11. Milloin pääsen katsomaan asuntoa?

Asuntonäytöstä sovitaan pääsääntöisesti sen jälkeen, kun hakemus on toimitettu toimistollemme ja olemme käsitelleet hakemuksen. Jos asunto on jo vapautunut, kannattaa olla yhteydessä myyntineuvottelijaan ja tiedustella asuntonäytön mahdollisuutta ennen hakemuksen tekemistä. Järjestämme myös avoimia näyttöjä, joihin ei tarvitse ilmoittautua etukäteen. Rakenteilla oleviin asuntoihin emme valitettavasti yleensä pysty järjestämään näyttöjä. Lisätietoja asuntonäytöstä saat aina kohteen myyntineuvottelijalta.

12. Miten nopeasti asunnon voi saada? Kauanko prosessi kestää? Miten nopeasti otetaan yhteyttä hakemuksen jättämisen jälkeen?

Asunnon voi saada hyvin nopeastikin, mikäli luottotiedot ovat kunnossa ja asiakas toimittaa nopeasti vaaditut liitteet. Kuitenkin aika vaihtelee tapauskohtaisesti paljon. Myös eri kunnissa on vaihtelua. Asukkaalle pyritään kuitenkin saamaan asunto mahdollisimman pian

13. Vuokraatteko asuntoja luottohäiriöiselle?

Tarkastamme vuokra-asuntoa hakevien hakijoiden luottotiedot. Luottohäiriömerkintä ei ole ehdoton este asunnon saamiselle, mutta mikäli luottohäiriöitä on runsaasti tai ne johtuvat maksamattomista vuokrista, emme välttämättä voi tarjota asuntoa. Teemme päätöksen vuokrauksesta tapauskohtaisesti.

14. Milloin saan avaimet?

Luovutamme asunnon avaimet sopimuksen tai hallintaoikeuden alkamispäivänä, kun vakuusmaksu on maksettu ja näkyy tilillämme. Avaimia hakiessa on aina todistettava henkilöllisyytensä.

15. Miksi muuttotarkastuslomake täytetään?

Muuttotarkastuslomakkeeseen asukas kirjaa omasta mielestään asunnon kunnon muuttaessaan sisään asuntoon. Näin varmistamme, ettei uusi asukas joudu vastaamaan asunnossa muuttohetkellä jo mahdollisesti olleista vioista. Muuttotarkastuslomake ei kuitenkaan korvaa huoltotilausta huoltoyhtiölle.

Sähköinen muuttotarkastuslomake tulee täyttää kahden viikon kuluessa muutosta. Lomake löytyy täältä. Paperisen lomakkeen voi myös toimittaa toimistollemme.

16. Koska vakuusmaksu tulee maksaa?

Vakuusmaksu täytyy olla maksettu ennen kuin vuokrasopimus tulee voimaan ja asunnon avaimet luovutetaan. Vakuusmaksu täytyy näkyä meidän tilillä, pelkkä maksukuitti ei riitä.

17. Voiko vuokran eräpäivää siirtää?

Eräpäivä on joka kuun 2. päivä. Eräpäivää ei voi siirtää.

18. Saako asunnossa tehdä remonttia?

Saat sopimuksen teon yhteydessä asukasoppaan, jonka lisä- ja muutostyöohjeissa kerrotaan, mitä asunnossa saa tehdä. Remonteista tulee aina sopia kiinteistömanagerin kanssa etukäteen. Oman talon kiinteistömanagerin yhteystiedot voi hakea nettisivuiltamme täältä. Muutoksia tehdessä suositellaan käytettävän neutraaleja, skandinaavisia värejä.

19. Hyvitetäänkö tekemiäni muutostöitä?

Asukkaan tekemiä muutostöitä ei pääsääntöisesti hyvitetä.

20. Kenelle ilmoitan asumisaikana perhekoon muutoksista, autopaikoista ja avainten lisätilauksista?

Asumisaikaiset muutokset maksuissa, avaimissa ja autopaikoissa sovitaan aina kohteen kiinteistösihteerin kanssa. Voit ottaa häneen yhteyttä täyttämällä palvelupyyntölomakkeen.

21. Miten toimia erotilanteessa?

Vuokra-asunnoissa poislähtijältä pitää tulla asunnosta irtisanominen ja toiselta osapuolelta suostumus irtisanomiseen. Jos asunto on yhteisissä nimissä eikä kumpikaan halua muuttaa pois, riitatilanteissa lopullisen päätöksen tekee tuomioistuin.

22. Millainen irtisanomisilmoituksen pitää olla?

Pyydämme käyttämään ensisijaisesti valmista irtisanomislomakettamme. Jos se ei ole mahdollista, voit tehdä irtisanomisilmoituksen vapaamuotoisesti. Tärkeää on, että irtisanominen on allekirjoitettu ja päivätty. Myös samassa taloudessa asuvan puolison tulee allekirjoittaa irtisanomisilmoitus, vaikka hän ei olisikaan sopimuksen allekirjoittaja.

23. Mihin lähetän irtisanomisilmoituksen?

Voit tuoda irtisanomisilmoituksen lähimpään toimistoomme, postittaa sen tai skannata sähköpostilla myyntineuvottelijalle tai asiakaspalveluumme Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.. Voit myös käydä täyttämässä irtisanomisilmoituksen toimistollamme.

24. Mistä tiedän että irtisanomiseni on tullut perille?

Lähetämme asunnon irtisanoneelle asukkaalle postitse tai sähköpostilla vahvistuksen, jossa on ohjeet asunnon luovuttamisesta.

25. Pitääkö asuntoa näyttää irtisanomisaikana?

Talon omistajalla on lain mukaan oikeus näyttää asuntoa asumisaikanasi. Asunnon näytöistä sovitaan aina etukäteen.

26. Kenelle palautan avaimet pois muuttaessa?

Pääsääntöisesti avaimet palautetaan toimistollemme seuraavan kuukauden ensimmäisenä arkipäivänä.

27. Millä aikataululla vakuusmaksu palautetaan?

Kun maksuista on huolehdittu asianmukaisesti ja asunto luovutetaan avaimineen hyvässä kunnossa, palautetaan vakuusmaksu kokonaisuudessaan noin kahden viikon kuluessa asunnon hallinnan ja sopimuksen päättymisestä.

28. Kenelle ilmoitetaan tilinumero vakuusmaksun palautukseen liittyen?

Tilinumeron voit ilmoittaa irtisanomislomakkeessa, josta se menee vakuusmaksun palauttavan kiinteistösihteerin tietoon.

29. Mistä saa lisätietoa uudiskohteista, jotka eivät ole vielä markkinoinnissa?

Netissä on kohta ”Tulossa hakuun”, missä kerromme tulevista kohteista. Uutiskirjeen tilaajat saavat aina sähköpostiin ajankohtaista tietoa uudiskohteiden hakuajoista. Sen voi tilata täältä https://ta.fi/tilaa-uutiskirje.

30. Saako TA:n kautta muuttolaatikoita?

Muuttolaatikoita voi vuokrata pääkaupunkiseudulla Tapartialta, samoin nokkakärryjä. Hinnaston ja vuokrausehdot näkyvät nettisivuilta.

31. Miten saan TA:n laajakaistan ja mikä siinä on nopeus?

Lisätietoja TA:n laajakaistasta löytyy nettisivuiltamme.

32. Miten voi soittaa eri kaupunkien toimistoihin?

Toimistoihin voi soittaa asiakaspalvelun kautta. Myös myyntineuvottelijoille ja kiinteistömanagerille voi soittaa suoraan.