Ideoita kotiin -blogissa TA:laiset jakavat omia arjen vinkkejään, ideoitaan, tekemisiään ja ajatuksiaan kotiin, asumiseen ja elämiseen liittyen.

Muhkeat mokkapalat - Äidin vinkeillä onnistut!

Meillä kotona mokkapalojen tekeminen on jo lapsuudesta tuttua puuhaa ja nykypäivänäkin tulee äidin kanssa tehtyä näitä herkkuja mokkapalahimon sattuessa. Muistan kuinka, neljännen luokan useissa myyjäisissä äiti leipoi minulle myytäväksi muhkeimpia mokkapaloja mitä olen koskaan nähnyt. Ja kuinka ne olivatkaan menestys ja menivät aina heti kaupaksi.


Päätin, että mokkapalapäivän 8.12 lähestyessä on oiva aika pitkästä aikaa tehdä näitä lapsuuden herkkuja. Jouduin ensimmäistä kertaa tekemään näitä herkkuja ilman äitiä, joten ei ihan yllätyksenä tullut, etten ihan ensimmäisellä kerralla onnistunutkaan. Mokkapalani jäivät aivan litteiksi, vaikka maku olikin kohdallaan. Lässähdys teki näistä mokkapaloista ikimuistoiset. Onneksi heti katastrofin jälkeen soitin äidille, jonka jälkeen tiesin missä mokasin ja toisella kerralla onnistuin noudatettuani äidin vinkkejä! Äiti tietää aina parhaiten. Avain kuohkeisiin mokkapaloihin on muna-sokerivaahdon kuohkeus ja ilmavuus eli kärsivällisyyttä vatkatessa, ettei käy kuten minulle! Sekä myös kuivien aineiden sekoittaminen munavaahtoon pienissä osissa välillä sekoittaen.

Ainekset

Pohja:
4 kananmunaa
2 1/2 dl sokeria
200 g voita
2 dl maitoa
5 dl vehnäjauhoa
1/2 dl kaakaojauhetta
1 rkl leivinjauhetta
1 rkl vaniljasokeria


Kuorrutus:
75 g voita
3/4 dl vahvaa keitettyä kahvia
4 dl tomusokeria
1/2 dl kaakaojauhetta
2 tl vaniljasokeria

Vinkki! Kuorrutteen kanssa huomasin, että se jäi vähäiseksi, joten suosittelen melkein jopa tuplaamaan kuorrutteen reseptin! Tietenkin tämä oman maun mukaan, voi olla vähemmänkin.

Valmistusohje:


1. Sulata voi. Lisää voisulaan kylmä maito, jolloin se jäähtyy sopivasti.

2.Yhdistä kuivat aineet valmiiksi erilliseen kulhoon.

3. Vatkaa sokeri ja kananmunat vaahdoksi. Vinkki: Muista ottaa munat ajoissa huoneenlämpöön, sillä huoneenlämpöisinä onnistut paremmin. Sekä ole kärsivällinen vaahdottaessa, avain mokkapalojen muhkeuteen on muna-sokerivaahdon ilmavuus!

4. Sekoita muna-sokerivaahtoon voi-maitoseos sekä kuivat aineet sihdin läpi. Sekoita varovasti nuolijalalla tasaiseksi. Vinkki: Sekoita kuivat aineet varovasti ja pienissä osissa, eli älä laita kaikkia kerralla. Pyydä tähän, vaikka kaveria auttamaan! 😊

5. Kaada massa leivinpaperilla vuoratulle uunipelille.

6. Kypsennä uuniin keskiosassa 200 asteessa noin 15 minuuttia. Anna jäähtyä ennen kuorruttamista.

Valmista kuorrute näin:

1. Aloita kuorrutuksen valmistus sulattamalla voi kattilassa.


2. Lisää kahvi sulaneen voin joukkoon.


3. Sihtaa muut aineet siivilän läpi. Sekoita, kunnes seos on tasaista.

4. Kaada hieman lämmin kuorrutus pohjan keskelle. Kuumana kuorrute on liian löysää levitettäväksi ja silloin se imeytyy pohjaan! Kuorrutteen jäähtyessä se paksuuntuu sopivaksi. Anna valua reunoja kohti. Levitä tarvittaessa lastalla reunoille.

5. Koristele nonparelleilla ennen kuin kuorrutus kovettuu ja nauti!