Ideoita kotiin -blogissa TA:laiset jakavat omia arjen vinkkejään, ideoitaan, tekemisiään ja ajatuksiaan kotiin, asumiseen ja elämiseen liittyen.

Sisusta pikkurahalla – lue vinkit edullisiin ja ekologisiin sisustusratkaisuihin

Kevään lähestyessä ja valon lisääntyessä alkaa myös sisustuskärpänen monesti heräilemään. Aina lompakko ei kuitenkaan kestä uuden sohvan hankkimista tai koko kodin remontoimista. Onneksi myös pienellä rahalla voi saada aikaa ison muutoksen. Myös luonto kiittää, kun ei osta uutta. Alla omat, käytännössä toteutuneet vinkkini!

1.    Hyödynnä olemassa olevat kalusteesi

Aina ei tarvitse ostaa uutta, jos vanhaa voi kunnostaa. Meillä oli varaston perälle jäänyt aikanaan kirpparilta hankittu ruokapöydän tuoli, jonka vaalea kangasosa oli tahriintunut ja nuhraantunut. Itse tuoli on vanha ja saa minusta siltä näyttääkin. Kävin kangaskaupan alelaarista kaivamassa suunnilleen sopivan kokoisen palan, jolla päällystin tuolin uudestaan. Tuolin istuinosa on kiinni rungossa vain muutamalla ruuvilla, joten päällystäminen kävi helposti. Irrotin istuinosan ja niittasin uuden kankaan paikoilleen. Aikaa meni puolisen tuntia ja rahaa noin kymmenen euroa. Nyt tuoli on löytänyt uuden paikan eteisestä.

2.    Muista kirpputorit ja kierrätyskeskukset

Työpaikkani vieressä on iso kierrätystavaratalo, jossa poikkean säännöllisesti työmatkalla. Usein kotiin saa lähteä tyhjin käsin, mutta löytöjäkin olen tehnyt – jopa ihan ilmaiseksi! Ainakin ”meidän” kierrätyskeskuksessa on ilmaishuone, josta saa maksutta ottaa tavaroita mukaan. Viimeisin ilmaislöytöni olivat vanhat patenttikorkkipullot, joita ei enää juomien säilytykseen voi käyttää, mutta koristeena ne toimivat erinomaisesti!

3.    Luonto sisään

Kauneimmat koristeet löytyvät usein ilmaiseksi. Liikkuessasi luonnossa pidä silmät auki. Maahan tippuneet kävyt, syksyn kuivattamat heinät ja metsän kauneimmat kivet sopivat monenlaiseen sisutustyyliin. Luonnosta voi poimia jokamiehenoikeudella marjojen, sienien ja kukkien lisäksi myös pieniä määriä kiviä.

4.    Raivaa kasat

Helpoin tapa raikastaa kodin ilmettä on monesti ylimääräisten tavarakasojen raivaaminen. Erilaisille tasoille ja pöydille kertyy usein sinne kuulumatonta roinaa ja joskus tavarat on laitettu vain puoliksi kaappiin. Siivoa ylimääräiset tavarat pois, asettele tason päälle esimerkiksi kasvi ja pieni kulho niitä tavaroita varten, joita tasolla on tarkoitus säilyttää.

5.    Maalia pintaan

Jos kaipaat isompaa muutosta, on maalaaminen melko edullinen tapa uusia kerralla koko huoneen ilme. Yhden seinän maalaamiseen riittää pieni maalipurkki eivätkä tarvikkeetkaan paljon maksa. Ja jos vielä satut olemaan TA:n asumisoikeusasukas, voit saada maalit ja maalaustarvikkeet veloituksetta.
Meillä maalattiin aikanaan lastenhuoneen seinä pikku prinsessojen toiveesta vaaleanpunaiseksi. Kun maalia jäi yli, maalasin samalla värillä vielä lasten pienen pöydän ja tuolit. Myös lelulaatikkona toimivat Ikean puulaatikot saivat vaaleanpunaisen maalipeitteen. Ja kunhan prinsessavaihe on ohi, maalataan taas!