Ideoita kotiin -blogissa TA:laiset jakavat omia arjen vinkkejään, ideoitaan, tekemisiään ja ajatuksiaan kotiin, asumiseen ja elämiseen liittyen.

Kasvisruokaa nirppanokille – kolme helppoa hittireseptiä

Pienemmän hiilijalanjäljen toivossa olemme perheessäni siirtyneet yhä enemmän kasvisruokavalioon. Vaikka itselleni lihan korvaaminen kasvisproteiinilla on ollut helppoa, ei innostukseni ole herättänyt muissa perheenjäsenissä suurta ihastusta. Mies oli pitkään sitä mieltä, että kasvisruoka ei täytä riittävästi, ja lasten mielestä moni kasvisruoka on omituista.


Sitkeällä yrityksellä olen onnistunut lanseeraamaan perheeseemme muutaman kasvisruokasuosikin, jotka ovat paitsi maistuvia, myös helppo valmistaa. Alla kolme kasvisruokaohjetta kiireiseenkin arkeen. Ohjeet eivät ole vegaanisia vaan sisältävät maitotuotteita ja kananmunia eivätkä siis sovellu tiukkaa kasvisruokavaliota noudattaville. Näistä määristä riittää hyvin viidelle hengelle.

Pinaattipannukakku ja paistettu mifu

Pinaattiletut ovat useimpien lasten suosikkeja, mutta niiden paistamiseen menee turhan paljon aikaa. Yhtä hyvää, mutta pienemmällä vaivalla saa myös uunissa! Pinaattipannukakun kanssa meillä on usein tarjolla pannulla paistettua maustamatonta mifua, jotta ateriaan saadaan enemmän proteiinia.

Ainekset:
1 pussi pakastepinaattia (voit käyttää myös noin puoli litraa tuoretta, ryöpättyä pinaattia tai nokkosta!)
1 litra maitoa (kokeile halutessasi esim. kauramaitoa)
3 kananmunaa
5 dl jauhoja (itse käytän noin 2/3 osaa vehnäjauhoja ja 1/3 ruisjauhoja)
suolaa
valkopippuria
2 rkl öljyä
 

Tee näin:
1.    Valuta ylimääräinen vesi sulatetusta tai ryöpätystä pinaatista tai nokkosesta.
2.    Vatkaa maidon joukkoon munat, jauhot ja mausteet. Lisää pinaatti ja öljy. Anna taikinan turvota noin puoli tuntia.
3.    Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paista uunin keskiosassa 225 asteessa noin 30 minuuttia. Tarjoa paistetun Mifun tai raejuuston kanssa.

Ps. Joskus voit oikaista ja tarjota mikrossa lämmitettyjä einespinaattilettuja ja raejuustoa. Maistuvaa tämäkin.

Soijarouhemakaronilaatikko

Pitkään meni niin, että muu perhe ei edes tiennyt syövänsä kasvisruokaa, kun tarjolla oli makaronilaatikkoa. Takuuvarma lapsiperheen hitti!

Ainekset:
2 dl tummaa soijarouhetta
4 dl vettä
1 liha- tai kasvisliemikuutio
2 porkkanaa
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
400 g täysjyvämakaronia
8 dl maitoa (myös kasvisliemi käy)
3 kananmunaa
kuivattua oreganoa
mustapippuria
kuivattua rosmariinia
juustoraastetta

Tee näin:
1.    Silppua sipuli ja kuullota pannulla. Lisää sipulin sekaan soijarouhe, vesi ja liemikuutio. Keitä muutama minuutti, kunnes vesi on imeytynyt. Lisää pieneksi kuutioidut porkkanat.
2.    Keitä makaroni pakkauksen ohjeen mukaan, jätä mieluummin vähän napakaksi.
3.    Sekoita valutetut makaronit soijarouheen sekaan ja kaada voideltuun vuokaan.
4.    Sekoita kananmunat, maito ja mausteet kulhossa ja lisää vuokaan.
5.    Paista 175 asteessa noin puoli tuntia, lisää juustoraaste ja jatka paistamista, kunnes juusto on sulanut ja saanut hieman väriä. Nosta vuoka uunista ja anna vetäytyä hetki ennen tarjoilua.

Kasvishampurilaiset ja lohkoperunat

Viikonlopun herkkuruokaa on hampurilaiset ja ranskikset. Valmiit ranskanperunat on helppo korvata tuoreista perunoista tehtävillä lohkoperunoilla ja jauhelihapihvin voi helposti korvata erilaisilla kasvispihveillä. Muut täytteet jokainen voi valita oman maun mukaan. Meidän perheen suosikkipihvejä ovat Lidlin Beyond Meat -pihvit, jotka paistettuna näyttävät ja maistuvat yllättävän paljon jauhelihapihveiltä. Jo pidempään kasviruokavaliota noudattaneiden mielestä nämä ovat kuulemma liian lihanoloisia. Onneksi sämpylän väliin riittää vaihtoehtoja niin valmiina kuin itse tehdenkin. Myös sämpylät voi tehdä helposti itse.

Ainekset:
5 sämpylää (tähän käy oikeastaan mikä vaan leipä, itse tykkään eniten rapeista täysjyväsämpylöistä)
5 pihviä (mikä vaan itse tehty tai valmis kasvispihvi)
Täytteitä maun mukaan, esim. maustekurkku, marinoitu punasipuli, tomaatti, salaatti, majoneesi, ketsuppi, juusto)

Marinoitu punasipuli:
2 punasipulia
1 rkl sokeria
1 lime
suolaa


Leikkaa sipuli ohuiksi viipaleiksi, purista päälle limen mehu ja ripottele suola ja sokeri. Anna maustua vähintään tunti, mielellään useampi. Sekoita välillä. Nam!

Juustoksi käy luonnollisesti mikä vaan, itse suosin pitkän kypsennettyä cheddaria. Kovaa juustoa, josta leikataan mahdollisimman ohuita siivuja. Voittaa hampurilaisjuustot mennen tullen!

Majoneesista saa sopivan voimakasta sekoittamalla siihen lusikallisen shiracha-kastiketta.