Ideoita kotiin -blogissa TA:laiset jakavat omia arjen vinkkejään, ideoitaan, tekemisiään ja ajatuksiaan kotiin, asumiseen ja elämiseen liittyen.

Kotitekoiset munkit vapuksi!

Kirjoittanut: Anni Ojala

Mikä onkaan parempi vappuherkku kuin tuoreet munkit! Munkit ovat parhaimmillaan aivan vastapaistettuina, joten niiden leivontaa kannattaa ehdottomasti kokeilla. Muutamalla niksillä niistä saa myös kotioloissa lähes ”kaupasta ostetun” veroisia, ja vaikka uppopaisto voikin olla hieman työläs ja sotkuinenkin prosessi, lopputulos palkitsee varmasti.


Muutaman vuoden tauon jälkeen päätin minäkin jälleen valmistautua vapun viettoon omatekoisten munkkien parissa. Alla on hyvä munkkitaikinaresepti, jota itse olen yleensä käyttänyt ja hyväksi havainnut. Munkkeja ohjeella tulee n. 20 kpl, ja tällä kertaa päätin tehdä puolet taikinasta hillotäytteisiä ja puolet munkkirinkilöitä. Munkkitaikina tehdään oikeastaan samoin kuin pullataikina, erona on vain kypsennys.

Tarvitset:

2,5 dl maitoa
25 g tuorehiivaa (tai 1 pussi kuivahiivaa)
1 dl sokeria
1 kananmuna
1-2 tl kardemummaa
1 tl suolaa
7-8 dl vehnäjauhoja
100 g margariinia
marmeladia tai hilloa täytteeksi
erikoishienoa sokeria pinnalle (esim. Siro)
n. 1 litra rypsiöljyä paistamiseen


Varaa valmiiksi seuraavat:

iso teräskattila
reikäkauha tms.
syvä lautanen ja siihen erikoishieno sokeri
paistomittari
pursotuspussi ja siihen piikkitylla (eli teräväpäinen pursotusterä) sekä täytemarmeladi
kattilan kansi tai sammutuspeite rasvan leimahduksen varalta

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva (tai kuivahiiva jauhoihin sekoitettuna). Lisää sokeri, suola, kardemumma ja kananmuna. Sekoita osa jauhoista joukkoon vähitellen. Lisää pehmeä rasva ja vaivaa loput jauhot mukaan, kiinteäksi mutta pehmeäksi taikinaksi. Anna taikinan levätä ja kohota peitettynä puolisen tuntia.

Vaivaa kohonnutta taikinaa pöydällä ja muotoile se tasapaksuksi tangoksi. Jaa tanko 20 yhtä suureen palaan ja pyöritä ne pulliksi. Jos teet rinkilöitä, taputtele pullat hieman litteämmiksi. Kohota liinan alla puoli tuntia.

Kuumenna öljy kattilassa 180 asteeseen. Paistomittari on tässä aivan ehdoton apu. Jotta munkit onnistuvat parhaiten, rasvan lämpötilan tulee olla 180 astetta. Liian kuumassa rasvassa munkit palavat pinnalta ja jäävät raaoiksi sisältä, liian viileässä ne taas kypsyvät pitempään ja imevät itseensä liikaa rasvaa.

Vanha kotikonsti rasvan lämpötilan määrittämiseen on se, että kun lämpötila on sopiva, ”vaalea leipäpala ruskistuu kauniisti minuutissa”. Tämä on kuitenkin varsin epätarkka ja tulkinnanvarainen ohje, joten suosittelen ehdottomasti paistomittaria. Ammattilaisten käyttämä rasvakeitin pitää lämmön tasaisena, mutta harvalta löytyy sellainen kotoa. Liedellä lämpötilaa pitää sen sijaan koko ajan tarkkailla ja säätää, jotta se pysyisi mahdollisimman lähellä 180:tä. Välillä voi joutua jopa siirtämään kattilan kokonaan pois liedeltä lämmön kohottua aivan liian ylös. Kattilan kansi tai sammutuspeite on aina hyvä olla käsillä, jos paistorasva sattuisi leimahtamaan. Varo, ettei kuuman öljyn sekaan roisku vettä; se saa rasvan räiskymään!

Jos teet rinkilöitä, tee jauhotetulla sormella reikä pullan keskelle ennen paistoa. Laita munkki kuumaan öljyyn kohonnut puoli alaspäin. Paista muutama kerrallaan, n. 1-2 minuuttia/puoli, ja käännä, kun pinta on vaaleanruskea. Tässä vaiheessa munkkiin muodostuu mahdollisesti myös ns. makuraita eli vaaleampi rengas ympärille, mikä kertoo taikinan koostumuksen olevan juuri oikeanlainen, koska munkki on kellunut rasvassa oikealla syvyydellä. (Itsellänikin raita ilmaantui muutamaan munkkiyksilöön!)

Nosta kypsät munkit kattilasta reikäkauhalla hetkeksi talouspaperin päälle valumaan, pian sen jälkeen sokerilautaselle, ja pyörittele sokerissa. Itse en omista reikäkauhaa vaan käytän grillipihtejä, mutta niiden kanssa saa varoa, ettei vahingossa liiskaa tuoretta ja pehmeää munkkia! Pinnalle kannattaa käyttää erikoishienoa sokeria, koska se tarttuu munkkeihin tavallista hienoa sokeria paremmin. Siirrä sokeroidut munkit toiselle lautaselle talouspaperin päälle jäähtymään. Jos teet hillomunkkeja, työnnä pursotuspussin piikkitylla hieman jäähtyneeseen munkkiin ja pursota sen sisälle hilloa. Minä käytin nyt omenamarmeladia.

 

Anna kuuman öljyn jäähtyä kattilassa. Öljyn voi käyttää myös uudestaan pari kertaa, mutta lähinnä vain uusien munkkien paistoon, sillä niistä irtoaa siihen makua. Hävitä öljy esim. omaan pulloonsa suljettuna sekajätteeseen.

Ja sitten ei kun herkuttelemaan! Hauskaa vappua! 😊