Ideoita kotiin -blogissa TA:laiset jakavat omia arjen vinkkejään, ideoitaan, tekemisiään ja ajatuksiaan kotiin, asumiseen ja elämiseen liittyen.

Koti viihtyisäksi myös kissalle

Kissat ovat rakkaita perheenjäseniä ja niiden viihtyminen kotona on tärkeää. Raapimispuu purkaa kissan stressiä ja erittää mielihyvähormoneita kehoon. Kiipeileminen on kissan hyvinvoinnin perusedellytys. Ikkunan eteen sijoitettuna kiipeilypuu tarjoaa uusia näköaloja ja edesauttaa uusien virikkeiden saamista. Kiipeilypuun voin sijoittaa myös lasitetulle parvekkeelle.

Valitse raapimispuu kissan persoonallisuuden mukaan

tolppa2

Jos kissa on hyvin vauhdikas ja villi, pitää kiipeilypuun paino jakautua alaosasta useamman tolpan päälle. Jos kissa raapii ei-toivottuja paikkoja kotona ja silloin kannattaa hankkia kaksi raapim

apuuta kotiin. Kun kissa käyttää niitä, palkitse kissaa. Erikoisherkuilla palkitseminen vahvistaa haluttua käytöstä. Rauhallinen yksilö, joka haluaa omaa rauhaa ja nukkuu mielellään piilossa katseilta, arvostaa raapimapuuta, jossa on erilaisia pesäkoloja.

Ostettu vai itse tehty kissojen raapimispuu

Eläinkaupoissa myydään erilaisia raapimispuita. Malleista löytyy perinteinen puunmallinen, monihaarainen, linnamainen sekä tynnyrimallinen. Erikseen on raapimislautoja ja -mattoja. Puunmalliset voidaan jakaa itsessään seisoviin tai kattoon yltäviin.

Raapimispuun voi tehdä myös itse. Kiipeilypuun tekemisessä kannattaa kiinnittää huomiota puun tukevuuteen ja kokoon. Liian kevyt kiipeilypuu saattaa helposti kaatua. Korkeuden osalta kissan tulisi voida venyttää itsensä koko pituudelta suoraksi ja teroittaa siitä asennosta kynsiään.

Netistä löytyy monta ohjetta. Ohjeissa on useasti käytetty runkona puunrunkoa tai muoviputkea ja sen ympärille kiedottua köyttä. Puunrunko tulee kiinnittää hyvin lattiaan ja seinään, jotta puu pysyy pystyssä. Itse tekemällä voi sovittaa värit ja materiaalit muuhun sisustukseen.

Kuvassa olevassa raapimispuussa (kuva: maukuja.blogspot.fi) on tolpassa sisällä puinen "terassitolppa" ja päällä käytävämattoa. Kiristysruuvilla kiilataan tolppa lattian ja katon väliin.

Linnamallisesta löytyy ohje täältä.