Ideoita kotiin -blogissa TA:laiset jakavat omia arjen vinkkejään, ideoitaan, tekemisiään ja ajatuksiaan kotiin, asumiseen ja elämiseen liittyen.

Nyt on aika istuttaa keväällä kukkivat sipulikukat

Jotta erilaiset sipulikukat ovat loistossaan ja tuovat iloa toukokuussa, kannattaa ne istuttaa maahan tai ruukkuihin jo nyt syksyllä. Mitä useampia erilaisia lajikkeita laittaa multaan nyt syksyllä, sitä mahtavampi kukkaloisto odottaa keväällä.

iStock 518086610

 
Sipulikukkien istutusajankohta vaihtelee  eri puolella Suomea,  Pohjois-Suomessa sipulit tulee istuttaa hieman aikaisemmin kuin Etelä-Suomessa. Oikea ajankohta on yleensä syys-lokakuussa, kun maan lämpötila on laskenut alle +10 asteen. Sipuleita ei saa istuttaa liian aikaisin, eikä liian myöhään; sipulin täytyy ehtiä juurtua mutta versot eivät saa nousta pintaan.  Paras paikka sipuleille on kuohkea maa, mutta sipulien kasvatus voi onnistua myös ruukuissa.

Näin istutat sipulit maahan:

- Valitse sipulikukille aurinkoinen paikka.
- Tarkista, että sipuli on laadultaan hyvä. Tämä tarkoittaa sitä, että sipuli on kiinteä ja ehjä, eikä siinä ole merkkejä homeesta.
- Istuta sipuli kärki ylöspäin, noin kolme kertaa sen läpimittaa syvemmälle. Jos istutat sipulit vasta marras-joulukuussa, voit istuttaa ne hieman syvemmälle.
- Istuta pienet sipulit 5-10 cm välein, isommat 15-20 cm välein. Sopiva etäisyys on yleensä merkitty pakkaukseen.
- Peitä sipulit mullalla.
- Lopuksi kastele maa. Mikäli syksy on kuiva, kastele maata syksyn aikana useamman kerran.


Näin istutat sipulit ruukkuun:

- Valitse ruukkuistutuksiin hyvässä kunnossa olevia erikokoisia sipulikasveja.
- Ota sellainen istutusastia, jonka pohjassa on reikiä. Laita ruukun pohjalle hiekkaa tai kevytsoraa salaojaksi. Valitse mullaksi kuohkea, hiekkapitoinen multa.
- Istuta sipulit ryhmäksi, mutta varo etteivät ne kuitenkaan ole kiinni toisissaan.  Suurimmat sipulit tulee istuttaa alimmaisiksi.
- Paina multa tiiviiksi sipulien ympärille.
- Kastele multa hyvin istutuksen jälkeen. Laita ruukut mahdollisimman viileään ja varjoisaan paikkaan juurtumaan.
- Koska sipuleilla ei ole ruukussa maan suojaa, suojaa ruukut pakkaskautena pahvilla tai pakkaspeitolla. Huolehdi kuitenkin, että ilma kiertää eikä pinnalle pääse muodostumaan hometta.
- Voit talvettaa astiat myös kellarissa, missä ihanteellinen varastointilämpötila ruukuille on +9 astetta.
- Kastele ruukkuja niukasti silloin tällöin, mutta varo liikakastelua. Erillistä lannoitusta ei tarvita.
- Siirrä ruukut keväällä aurinkoon, kun versot ovat noin viiden sentin mittaisia. Muista suojata sipulien versot vielä keväälläkin pakkasöinä.

 iStock 520087440