Ideoita kotiin -blogissa TA:laiset jakavat omia arjen vinkkejään, ideoitaan, tekemisiään ja ajatuksiaan kotiin, asumiseen ja elämiseen liittyen.

Myös allergisille löytyy sopivia lemmikkieläimiä

Monissa perheissä oma lemmikki on pitkäaikainen haave, mutta allergia rajoittaa lemmikin hankintaa. Toivoa ei kannata heti täysin menettää, sillä erilaisten lemmikkieläinten valikoima on koko ajan laajentunut ja valittavana on monia vaihtoehtoja, jotka allergisoivat vähemmän. 

Allergiaystävälliset koirat

Joskus kuulee sanottavan, että oman perheen koira ei aiheuta allergiaoireita, mutta vieraat koirat näin tekevät. Joskus kuulee myös, että toiset rodut aiheuttaisivat oireita vähemmän kuin toiset. Tällaisia rotuja ovat mm. villakoirat ja bichon frise, joista ei lähde ollenkaan karvaa. Täytyy kuitenkin muistaa, että kaikki koirat voivat aiheuttaa allergiaoireita eikä allergiavapaata koiraa ole olemassa. Paras tapa kokeilla jonkun rodun sopivuutta on ottaa hoitokoira omaan kotiin hieman pidemmäksi aikaa.

Allergiaystävälliset kissat

Myös osa kissoista allergisoi vähemmän kuin toiset. Yksi tällainen rotu on sfinx, joka on karvaton kissarotu. Koska sfinx pestään säännöllisesti eikä siitä lähde karvaa, voi allerginen henkilö pärjätä sen kanssa paremmin kuin muiden kissojen. Muita mahdollisia rotuja ovat cornish rex tai devon rex, jotka ovat molemmat kaksoisturkittomia. Kissojen kanssa kannattaa toimia samoin kun koirienkin eli ennen oman kissan hankkimista kannattaa ”testata” sen sopivuutta hoitokissan avulla.

Akvaario

AksolotliTurvallisin vaihtoehto allergiselle on akvaario. Vaikka akvaarion
asukkaita ei voi ottaa syliin tai silittää, akvaarioharrastus on kiehtova
ja vie nopeasti mennessään. Kalojen kirjo on laaja ja jokainen löytää
varmasti parhaiten omaa silmää miellyttävät kalat. Akvaario vaatii
viikoittaista hoitoa näyttääkseen kauniilta ja kalat tulee ruokkia päivittäin. Akvaarion kokoa miettiessä tulee ottaa huomioon mm. asunnon koko ja millaiselle alustalle akvaario laitetaan. Akvaarioon voi yhdessä kalojen
kanssa hankkia myös joitain pieniä rapulajeja tai pienen sammakon.
Omaan akvaarioonsa voi hankkia myös esimerkiksi eksoottisemman
aksolotlin.

Maakilpikonna

Maakilpikonnalajeja on runsaasti ja valittavana on erinäköisiä ja -kokoisia
konnia. Suosituimpia maakilpikonnia terraario-oloihin ovat kreikankilpikonna ja nelivarvaskilpikonna. Kilpikonna vaatii riittävän ison terraarion ja joitain lisävarusteita kuten lämpölampun. Kilpikonnaa hankkiessa täytyy muistaa se, että pienetkin kilpikonnat tarvitsevat paljon tilaa ja ovat todella pitkäikäisiä. Jotta kilpikonnat voivat mahdollisimman hyvin, niille tulee talvikautena mahdollistaa turvallinen useamman kuukauden talvihorros.

Käärmeet

Käärmeitä kohtaan on paljon ennakkoluuloja, ja ne kauhistuttavat sekä pelottavat monia. Nekin voivat kuitenkin olla hyvin mielenkiintoisia lemmikkejä allergiaperheeseen. Pienet käärmelajit viihtyvät kompaktissakin terraariossa, mutta isommat tarvitsevat paljon tilaa. Käärmeiden ravintoa ovat pakastetut hiiret. Käärmeet tarvitsevat ruokaa muihin lemmikkeihin verrattuna varsin harvoin, eikä niitä tarvitse ruokkia päivittäin. Käärmeet elävät pitkään, jopa 20 vuotta, joten niiden hoitoon täytyy sitoutua pitkäksi aikaa. Myös käärmeet laitetaan usein talviaikaan talvilevolle.

Muut matelijatJalmari

Matelijat aiheuttavat harvoin allergiaoireita. Useat matelijat ovat tarkkoja elinoloistaan eivätkä tykkää olosuhteiden muutoksista, joten matelijaa hankkiessa asiaan tulee perehtyä erityisen hyvin. Matelijoiden valikoimaan pääsee tutustumaan parhaiten lemmikkiliikkeissä ja ottamalla rohkeasti yhteyttä alan harrastajiin.

Esimerkiksi parta-agama on suosittu lemmikki siksi, että se on päivällä aktiivinen ja sosiaalinen. Parta-agamat ovat myös helppohoitoisia ja kesyyntyvät helposti. Kuvassa parta-agama Jalmari.

Lisää lemmikeistä:

Lue lisää allergisille sopivista lemmikeistä: