Ideoita kotiin -blogissa TA:laiset jakavat omia arjen vinkkejään, ideoitaan, tekemisiään ja ajatuksiaan kotiin, asumiseen ja elämiseen liittyen.

Viisi helppoa vinkkiä vedensäästöön

Vettä säästämällä on helppo säästää myös luontoa. Vaikka vesimaksu määräytyisikin asukasluvun mukaan, on tärkeää, että jokainen pohtii omaa vedenkulutustaan ja pyrkii vähentämään veden käyttöä. Mikäli vedenkulutus nousee, nousee myös asukaskohtainen vesimaksu.

vesi

Suomalaiset käyttävät vettä keskimäärin 155 litraa vuorokaudessa. Eniten vettä käytetään taloyhtiöissä, joissa vesimaksu on kiinteä. Pahimmillaan vedenkulutus on jopa 300 litraa asukasta kohden vuorokaudessa. Suositeltu tavoitetaso vedenkäytölle on 100-200 litraa asukasta kohden vuorokaudessa.

Näillä vinkeillä säästät helposti vettä kymmeniä litroja vuorokaudessa eli jopa 10 000 litraa vuodessa.

1. Tarkista ettei vessanpönttö vuoda

Vessanpönttö saattaa tiputtaa pieniä määriä vettä lähes huomaamatta. Helppo tapa selvittää wc-pöntön mahdollinen vuoto on asettaa vessapaperinpala pöntön takaseinämälle ja seurata kastuuko se. Jos paperi kastuu, ota yhteys huoltoyhtiöön.

2. Astianpesukone säästää vettä ja helpottaa arkea

Astioiden käsinpesu kuluttaa pesutavasta riippuen vettä 35-140 litraa. Nykyaikaiset astinpesukoneet kuluttavat vettä noin 15 litraa pesukertaa kohden. Kone kuluttaa saman verran vettä täytenä tai vajaana, joten täytä kone aina kokonaan.

3. Viilennä juomavesi jääkaapissa

Joskus hanasta tuleva vesi ei ole riittävän viileää juotavaksi. Jos joudut usein juoksuttamaan vettä pitkän aikaa ennen kuin vesi on tarpeeksi kylmää, täytä pesty 1,5 litran pullo tai kannellinen kannu vedellä ja laita jääkaappiin. Janon yllättäessä saat raikasta ja viileää vettä nopeasti ja ilman lisäkustannuksia.

4. Sulje hana pesun ajaksi

Käydessäsi suihkussa sulje vesihana saippuoinnin ja shampoon levittämisen ajaksi. Hampaita pitäisi harjata kaksi minuuttia kahdesti päivässä. Mikäli annat hanan olla päälle sen ajan, vettä kuluu 24 litraa vuorokaudessa eli lähes 9000 litraa vuodessa.

5. Kerää sadevesi talteen

Pihakukkien kastelussa kannattaa hyödyntää sadevettä. Kerää sadevettä suureen astiaan esimerkiksi räystään alta ja käytä sitä kastellessasi istutuksia.