Ideoita kotiin -blogissa TA:laiset jakavat omia arjen vinkkejään, ideoitaan, tekemisiään ja ajatuksiaan kotiin, asumiseen ja elämiseen liittyen.

Hyvä naapuri tervehtii ja antaa rauhaa

Monen unelmanaapuri on huomaamaton ja hiljainen tai vaihtoehtoisesti avulias ja aina paikalla. Parhaassa tapauksessa naapurista voi tulla läheinen ystävä. Täydelliseen naapuruuteen ei aina tarvitse pyrkiä, mutta pienilläkin teoilla voi taloyhtiön arjesta tehdä viihtyisää ja pitää näin hyvää naapurisopua yllä.

iStock 539234375 muokattu

Naapureitaan ei voi valita, mutta elämä on helpompaa, jos heidän kanssaan tulee toimeen. Moni kerrostaloasukas arvostaa omaa rauhaa ja toivoo naapurilta ennen kaikkea huomaamatonta ja hiljaista eloa. Ystävällinen tervehtiminen ilahduttaa kuitenkin lähes jokaista. Naapuria voi kuitenkin huomioida myös muuten kuin olemalla hiljaa. Seinän takana voi asua mukavaa väkeä, kunhan heihin tutustuu. Tutustuminen alkaa iloisesta tervehtimisestä ja mahdollisesti kuulumisten kysymisellä.

Talon yhteiset tapahtumat ovat hyvä keino tutustua naapureihin. Mene siis reippaasti mukaan, jos talossanne järjestetään pihatalkoot. Kun on yhdessä laitettu pihaa kuntoon, on helpompaa soittaa naapurin ovikelloa ja pyytää apua auton käynnistämiseen tai sokeria lainaksi.


Aina kaikki ei suju toivotulla tavalla


Aina elämä naapureiden kanssa ei suju toivotulla tavalla. Kerrostalossa voi kuulua erilaisia ääniä. Monet äänet kuuluvat normaaliin elämään ja asumiseen. Taloyhtiössä ne täytyy hyväksyä. Kannattaa kuitenkin olla itsekin aktiivinen, jos epäilee aiheuttavansa turhaa melua. Esimerkiksi lemmikin omistaja voi tiedustella naapureilta haukkuuko koira yksin ollessaan. Omistaja ei usein tiedä, että lemmikki saattaa häiritä naapureita kun omistaja ei ole paikalla.

Liiallista häiriötä tai melua ei kuitenkaan tarvitse kestää. Naapurin aiheuttamaan häiriöön voi puuttua, mikäli häiriö on jatkuvaa tai toistuvaa ja siitä aiheutuu häiriötä usealle asukkaalle. Esimerkiksi jatkuvasti rappukäytävässä kaikuvaa musiikkia tai tuntikausia haukkuvaa koiraa ei tarvitse sietää.

Kotona silloin tällöin järjestetyt juhlat eivät sen sijaan ole häiritsevää elämää. Juhlijoidenkin on kuitenkin pienennettävä äänen tasoa hiljaisuuden aikaan. Lisäksi on kohteliasta ilmoittaa naapureille esimerkiksi juhlista etukäteen kiinnittämällä vaikkapa lappu ilmoitustaululle. Myös musiikin kuuntelu tai soittaminen on sallittua päiväaikaan, vaikka ääni kantautuisikin vaimeasti naapuriin. Lasten itku ja riemu ovat myös normaalia elämää.

Parveketupakointi on sallittua suurimmassa osassa talojamme, vaikka moni pitääkin naapurin sauhuttelua häiritsevänä. Hyvä naapuri ottaa muut huomioon ja tupakoi mahdollisuuksien mukaan pihan tupakkapaikalla tai vähintään pyrkii siirtymään niin, ettei savu kulkeudu suoraan naapurin parvekkeelle. Joissakin taloissamme tupakointi on kokonaan kiellettyä, myös parvekkeilla ja piha-alueella.


Häiriötilanteiden ratkaiseminen


Häiritsevään käyttäytymiseen kannattaa reagoida heti. Ensisijaisesti kannattaa yrittää keskustella ja hakea sopuratkaisua naapurin kanssa. Mikäli keskustelu ei johda mihinkään, kannattaa ottaa kirjallisesti yhteyttä isännöitsijään ja tarvittaessa tehdä ilmoitus asumisrauhan häirinnästä. Pidä ensin häiritsevästä elämästä kirjaa ja ilmoita sen jälkeen, mitä on tapahtunut ja milloin.


Tutustu järjestyssääntöihimme.