Ideoita kotiin -blogissa TA:laiset jakavat omia arjen vinkkejään, ideoitaan, tekemisiään ja ajatuksiaan kotiin, asumiseen ja elämiseen liittyen.

Kirpputori Akselin myyntipaikka Espoon Mankkaalla

Kirpputori Akselin myyntipaikka Espoon Mankkaalla

Pieniä ympäristötekoja

Uutiset kertovat ilmaston lämpenemisestä. Ruokakaupan lihatiskillä iskee huono omatunto ja hiilijalanjälki alkaa mietityttää. Me kaikki teemme päivittäin pieniä valintoja, jotka vaikuttavat ympäristöön. Kulutuksen vähentäminen ja kierrätyksen lisääminen ovat asioita, joihin on hyvä ja helppo kiinnittää huomioita.

Kestävät ja laadukkaat tuotteet, jotka kestävät käyttöä ja aikaa ovat pintamuotia parempia vaihtoehtoja niin vaatetuksessa kuin sisustamisessakin. Käytetyn tavaran ostaminen on myös hyvä vaihtoehto uuden ostamiselle. Samalla voit säästää merkittävästi rahaa. Puhelimestani löytyy tori.fi-sovellus ja sieltä olen löytänyt paljon niin koko perheen vaatetukseen, harrastuksiin kuin sisustukseenkin liittyvää tavaraa ja samoin laittanut omat ylimääräiset tavarat kiertoon. Myös Facebookista löytyy hyviä alueellisia kierrätysryhmiä ihan fyysisten kirpputorien ja kierrätyskeskusten lisäksi.

Jätteen lajittelua opetellaan jo päiväkodeista lähtien. Tekstiili- ja muovijätteen keräystä ollaan yleisesti tehostamassa ja niiden keräyspisteitä löytyy jo useimmista keskuksista. Joskus jonkun erityisen roskan tai jätteen oikea sijoituspaikka mietityttää. Onneksi internetistä löytyy tarkkoja lajitteluohjeita. Huomasin itsekin, että ei todella haittaa, vaikka niitä käy kertaamassa. Tiesitkö, että jogurttipurkin alumiinikansi kuuluu metallijätteeseen?

Kierrätyksestä tulee helppoa, kun kaikille roskille on omat astiansa. Harvemmin vietäville lasille ja metallille ja esim. paristoille löytyy kaupoista käteviä keräilyastioita. Itselläni lasille ja metallille on pienet kannelliset sangot. Jätteet on helppo kuljettaa niissä astioissa jätepisteelle. Käytetyille paristoille minulla on vanha toilettilaukku, jonka saa kätevästi suljettua ja napattua mukaan kauppareissulle.

Valtamerissä kelluu valtavia muovilauttoja ja mikromuovia kertyy jo pienimpiinkin eliöihin. Haittavaikutukset ovat merkittäviä ja toisaalta vielä myös tuntemattomia isommassa mittakaavassa. Siksi muovin käytön vähentäminen on oikeasti todella tärkeää. Vähentäminen on helpointa aloittaa tutusta muovikassista. Kauppaan olen valinnut mukaan kangas- tai kestokassin, joka kestää kerrasta toiseen tai ostoskorin. Hedelmäpusseille löysin hyvän vaihtoehdon, ihan siihen tarkoitetun kestävän, läpikuultavan kangaspussin, jossa on kiristysnyöri. Pussin voi myös pestä. Kauppojen tuotepakkauksista valitsen sellaisen, joka aiheuttaa vähiten jätettä. Eri pakkausten välillä on huimia eroja. Silti muovijätettä syntyy, ja sen lajittelussa on vielä opeteltavaa.

Hiilidioksidipäästöt lämmittävät ilmakehän ja jäätiköt sulavat. Miten auttaisin asiaa? Kimppakyyti, etätyö ja julkisen liikenteen käyttö, pyöräily; siinä on tapoja, jolla voi vähentää liikenteen aiheuttamia päästöjä. Reippaimmat meistä kulkevat pidemmänkin työmatkan pyörällä, kävellen tai jopa juosten. Siinä on moninkertainen hyöty, kun liikunta ja terveysvaikutukset tulevat samassa. Ulkomaanmatkailu ja lentomatkailu ovat tuttua ja jopa ihan normaalia perheessä kuin perheessä. Entä jos jokavuotisen ulkomaanmatkan vaihtaisi, vaikka joka toisena vuonna kotimaan matkaan? Käyttämäsi rahat jäisivät Suomeen ja tekisit samalla ympäristöteon.

vesijärvi

Ruokailu on kaikille välttämätöntä. Ruuan tuottaminen ja kuljettaminen vaikuttaa paljon ilmastoon. Lihan ja eläinperäisten tuotteiden syöminen on aihe, josta voisi puhua pitkään. Ihminen on sekasyöjä ja Suomen maatalous tuottaa paljon laadukasta lihaa ja maitoa. Näin ollen kotimaisia liha- ja maitotuotevaihtoehtoja on paljon. Jo pienilläkin valinnoilla on merkitystä. Voit valita luomua, tai esimerkiksi yksi kasvisruokapäivä viikossa ei ole kovin vaikea toteuttaa. Helpointa lienee lihan määrän vähentäminen ruuassa ja korvaaminen proteiinipitoisilla kasviksilla. Rohkeimmat ovat jo testanneet myös hyönteisiä ravintona. Suosi kausi- ja lähiruokaa, se vähentää ruuan kuljetuksesta ja kasvattamisesta aiheutuvia päästöjä. Myös ruokahävikin minimointi on tärkeä keino säästää ympäristöä.

juuresruoka

Ei podeta syyllisyyttä, eikä ahdistuta, vaan iloitaan pienistä askelista, joita jokainen voi ottaa. Kun kaikki teemme pieniäkin muutoksia, on sillä isossa mittakaavassa merkitystä. Jaetaan parhaat vinkit keskenämme, tehdään parhaamme ja tuetaan toisiamme!