Ideoita kotiin -blogissa TA:laiset jakavat omia arjen vinkkejään, ideoitaan, tekemisiään ja ajatuksiaan kotiin, asumiseen ja elämiseen liittyen.

Jääkoristeet ovat helppoja talvipihan piristäjiä

Kun törmäsin netissä kuvaan itsetehdyistä jääkoristeista, kiinnostuin asiasta ja päätin itsekin kokeilla koristeiden tekoa. Jääkoristeillahan voidaan tarkoittaa mitä tahansa jäästä tehtyä koristetta, se voi roikkua puun oksalla joulukuusen koristeen tavoin tai se voi olla maassa toimien esimerkiksi lumilyhtynä. Samalla muistinkin, kun lapsena vanhempien kanssa jäädytimme vettä sankoon ja teimme näin jäisiä lumilyhtyjä. Nyt kuitenkin päätin kokeilla näkemiäni puissa roikkuvia koristeita, jotka ovat hienoja erityisesti helmi-maaliskuussa, kun aurinkokin paistaa jo enemmän.

IMG 2911 kopio

Aloitin koristeiden tekemisen valitsemalla haluamani mallisia piparkakkumuotteja sekä etsimällä jonkun pienen esineen reiän paikalle muotin yläosaan (tähän tarkoitukseen käy hyvin esimerkiksi pieni pala pilliä). Laitoin ensin muotit isompaan astiaan ja lisäsin päälle vettä sen verran, että muotit eivät aivan peity, tällöin ne on helpompi irrottaa ehjänä. Löysin pakastimesta myös karpaloita, ja päätin laittaa niitä muutamaan muottiin. Lisäksi nappasin pari pientä lehteä huonekasvista mukaan. Koristeissa ainoastaan mielikuvitus on rajana. Suosin itse luonnon omia koristeita (marjoja, lehtiä oksia tms.), jolloin niitä ei tarvitse muistaa kerätä kevään tultua pois luonnosta. Välttämättä sekaan ei tarvitse kuitenkaan laittaa mitään, pelkkä jäinen kuvio on jo itsessään tosi hieno. Lopuksi astia laitetaan pakastimeen tai pihalle pakkaseen jäätymään.

IMG 2917 kopio

Kun vesi oli jäätynyt, oli aika irroitella koristeet. Lämmitin hieman astiaa lämpimällä vedellä, jotta sain koristeet ehjänä erilleen. Karpalot ja lehdet näyttivät toimivan hyvin koristeissa. Lopuksi leikkasin pienen palan narua ja ripustin koristeet pihapuuhun oksalle roikkumaan. Koristeiden sulamisen jälkeen narut on hyvä muistaa kerätä pois oksilta.

IMG 2954 kopio

Nämä pienet koristeet piristävät mukavasti mieltä näin talven keskellä, nyt kun joulukoristeiden kausi on juuri päättynyt ja luonto alkaa heräilemään vasta muutaman kuukauden päästä. Koristeet tuovat lisää talven tuntua myös näin lumettomana ja mustana talvena, kun lunta ja jäätä ei muuten ole kovinkaan paljoa.