Ideoita kotiin -blogissa TA:laiset jakavat omia arjen vinkkejään, ideoitaan, tekemisiään ja ajatuksiaan kotiin, asumiseen ja elämiseen liittyen.

Raaka-aineet itsetehtyyn jalkasuolaan löytyvät lähes jokaiselta jo ruokakaapista.

Tee itse rentouttava jalkasuola

Helli jalkoja itsetehdyllä jalkasuolalla

Harva muistaa helliä jalkoja riittävän usein. Säännöllinen jalkakylpy paitsi hoitaa jalkoja, niin myös rentouttaa mieltä. Ja mikä parasta, ihanan jalkasuolan kylpyhetkiä varten voi valmistaa helposti itse. Raaka-aineetkin löytyvät monelta jo valmiina kaapissa.

Jalkasuolaa varten tarvitset:

 • 100 g Epsom- tai merisuolaa
 • runsas ruokalusikallinen kookos- tai oliiviöljyä
 • 10-15 tippaa eteeristä öljyä 
 • kuivattuja yrttejä ja kesäkukkasia (esim. mesiangervoa, syreenia, ruusua, ruiskukkaa, minttua, apilaa, piharatamoa)
 • noin 1/2 dl ruokasoodaa (ei välttämätön)
 • hieman elintarvikeväriä (ei välttämätön)
 • kannellinen purkki

Kun käytät eteerisiä öljyjä ja elintarvikeväriä, niin seos kannattaa tehdä astiassa, jonka värjääntyminen tai vahva tuoksu eivät haittaa.

Näin valmistat jalkasuolan:

 1. Sekoita aluksi suola ja ruokasooda.
 2. Lisää seokseen oliiviöljy tai sula kookosöljy.
 3. Lisää eteerinen öljy ja elintarvikeväri.
 4. Lopuksi lisää vielä kuivatut kukat ja yrtit
 5. Purkita käyttövalmis jalkasuola kannelliseen purkkiin.

Jalkasuolasta voi tehdä monenlaisia variaatioita tuoksuöljyjä, yrttejä ja väriaineita muokkaamalla. Valmis jalkasuola myös säilyy hyvin, joten se sopii loistavasti annettavaksi myös lahjaksi. Kerralla on helppoa tehdä isompikin määrä jalkasuolaa, jonka voi purkittaa erilaisiin kannellisiin purkkeihin valmiiksi lahjoiksi.

jalkasuolapurkki lahjaksi

Sitten rentoutumaan!

Valmistaudu ottamalla pyyhe ja jotakin juotavaa sekä hyvä tuoli, jolla istua. Jos istut iltaa ulkona, kannattaa ottaa isompi pyyhe, jonka voit laittaa jalkojen suojaksi itikoilta tai lämmikkeeksi illan kosteudessa nousevaa koleutta vastaan. Laita vatiin lähes kuumaa vettä ja siihen muutama runsas ruokalusikallinen valmista jalkakylpysuolaa.

Halutessasi kylpyveteen voi liuottaa vielä pienen määrän hunajaa, joka öljyjen tapaan hoitaa ihoa. Kesällä on ihana lisätä mukaan myös nippu tuoreita kukkia ja yrttejä, joten kerään niitä pienen kimpun ennen rentouttavaa hetkeä. Jo pelkästään kukkien kauniit värit saavat mielen rauhoittumaan. Sitten nauti kylvystä. Kylvyn jälkeen rasvaa jalat ja laita ohuet puuvillasukat jalkaan yöksi. Näin jalkojen iho saa yön aikana lepoa ja hoitoa viedä meitä taas eteenpäin.

luonnonkukkakimppu

jalkakylpy luonnonkukkasilla

jalkakylpy

Kesäloma on erinomainen aika antaa jaloille normaalia enemmän aikaa kuntoutua pitkän talven ja työarjen rasituksista. Jalkapohjissa on paljon akupisteitä, siksi kävely ilman kenkiä muun muassa parantaa jalkojen verenkiertoa. Paljasjalkakävelyllä on todettu olevan lukuisia terveyshyötyjä kuten: lonkka-, selkä, ja polvikipujen väheneminen sekä parantaa hermoyhteyksiä jalkojen ja aivojen välillä. Kesällä olisikin hyvä heittää ulkonakin kengät pois jaloista aina tilanteen sen salliessa. Diabeetikoiden kannattaa kuitenkin olla varovainen ilman kenkiä, koska jalkaterien tuntopuutoksen vuoksi sattaa jalkapohjiin syntyä ikäviä haavoja.

Sitten nauttimaan jalkakylvyistä, jos ei nyt aivan joka ilta, niin silloin tällöin siinä auringoton ja saunailtojen ohessa. 

Rentouttavia ja hoitavia kesähetkiä kaikille!