Ideoita kotiin -blogissa TA:laiset jakavat omia arjen vinkkejään, ideoitaan, tekemisiään ja ajatuksiaan kotiin, asumiseen ja elämiseen liittyen.

Omenoiden aika

Omenat ovat juuri nyt parhaimmillaan! Takapihamme kaksi omenapuuvanhusta notkuvat taas tänä vuonna ihanan mehukkaista omenoista. Viime vuonna omenoita ei tullut kuin muutamaan piirakkaan, mutta nyt omenoita riittää jaettavaksikin!

Omenapuu

Jotta voisin nauttia omista omenoista pitkin vuotta, yritän säilöä niitä eri tavoin. Oma ruuhkavuosiaikani ei riitä omenoiden hilloamiseen, mutta onneksi ihana isoäitini jaksaa vielä keittää meillä omenasosetta koko vuoden tarpeiksi. Mummon hillon salaista reseptiä en paljasta, mutta huippuhyvää se on esimerkiksi lettujen kanssa, paahtoleivän päällä tai puuron lisukkeena. Hillossa on sokeria vain nimeksi, joten suurimman osan pakastan, jotta se säilyy hyvänä vielä ensi kesään saakka.

Omenat kassissa

Viime vuosina olen alkanut pakastamaan omenoita myös sellaisenaan. Pilkon omenat sopivan kokoisiksi paloiksi eri käyttötarkoituksia varten. Päälle hieman sokeria ja pakkaseen. Pakastetut omenat toimivat erinomaisesti esimerkiksi piirakoissa, omenapaistoksessa tai smoothiessa. Sellaisenaan syötynä ne ovat ainakin omaan makuuni vähän vetisiä pakastuksen jälkeen.

Omenanleikkuu

Pakastus

Parhaina omenavuosina puumme tuottavat omenoita säkkikaupalla. Viemmekin usein ison osan sadosta tuoremehuasemalle mehustettavaksi. Ihan halpaa mehuasemalla tehty omenamehu ei ole, mutta sen parempaa mehua en ole maistanut! Tuoremehuasemia on ympäri Suomen, pääkaupunkiseudullakin useampi. Itse olen vienyt omenamme usein Espoon tuoremehuasemalle Kiloon, jossa omenat puristetaan mehuksi ja pullotetaan omiin pulloihin tai pakataan hanapusseihin. Lisäksi mehu pastöroidaan ja mehuun voidaan lisätä C-vitamiinia. Pusseihin pakattu pastöroitu mehu säilyy avaamattomana huoneenlämmössä jopa vuoden.

Omenamehu edited

Sateisen syyspäivän pelastaa uunituore omenapiirakka. Oma suosikkireseptini on tosi helppo ja nopea - aineet vain sekoitetaan keskenään ja piirakka on valmis uuniin!

Helppo omenapiirakka:

1 dl sokeria

3 dl vehnäjauhoja

2 tl vaniljasokeria

2 kananmunaa

2 tl leivinjauhetta

1 dl rypsiöljyä

1 dl maitoa tai kauramaitoa

Pinnalle omenoita, sokeria ja kanelia.

Sekoita munat ja sokeri. Lisää joukkoon keskenään sekoitetut kuiva-aineet, maito ja öljy. Sekoita tasaiseksi, levitä voideltuun piirakkavuokaan, lisää päälle lohkotut omenat ja ripottele pinnalle hieman sokeria ja kanelia. Paista uunin keskitasossa 200 asteessa noin 30 minuuttia. Herkuttele lämpimällä piirakalla ja vaniljajäätelöllä tai -kastikkeella!

Omenapiirakka edited

Mitä tehdä ylimääräisille omenoille?

Jos omenoita on kaikesta huolimatta yli oman tarpeen, kannattaa niitä tarjota tutuille ja naapureille. Facebookista löytyy myös ryhmiä, jossa omenoita voi sekä antaa, että pyytää. Myös kaupunginosaryhmissä ainakin omalla alueellamme omenat tekevät hyvin kauppansa. Myös hevostallit ja metsästysseurat ottavat usein mielellään vastaan omenoita eläimille.

Pilaantuneet omenat voi kompostoida omassa kompostorissa. Omenat maatuvat kompostissa nopeasti, jos ne on ensin murskattu esimerkiksi lapiolla. Omenakerrosten väliin on hyvä laittaa muuta kasvijätettä.

Jos kompostointi ei ole mahdollista, pieniä määriä omenia voi laittaa bio- tai sekajäteastiaan. Isot omenamäärät tulee viedä jäteasemalle. Jäteasemilla on omenille oma vastaanottoastia, josta ne päätyvät hyötykäyttöön; osa toimitetaan biokaasulaitokseen ja osa kompostoidaan. Älä jätä tippuneita omenoita maahan, sillä ne houkuttelevat muun muassa rottia. Tippuneet omenat kelpaavat hyvin syötäväksi, kunhan keräät ne pian tippumisen jälkeen.

Omenantuoksuista syksyä!