Ideoita kotiin -blogissa TA:laiset jakavat omia arjen vinkkejään, ideoitaan, tekemisiään ja ajatuksiaan kotiin, asumiseen ja elämiseen liittyen.

Villapipo viileneviin iltoihin

Nyt kun illat alkavat pimenemään ja päivät viilenemään, ei ole parempaa tekemistä kuin neulominen! Ylipäätään käsitöiden tekeminen on mukavaa puuhaa vapaa-ajalla ja sitä voi tehdä samalla kun katselee jotain elokuvaa tai sarjaa. On ihanaa kääriytyä sohvalle lämpöisen viltin alle, ottaa kutimet käteen ja katsella televisiota tai kuunnella vaikka äänikirjaa samalla. Ihan huomaamatta työ valmistuu ja lopputuloksena voi olla esimerkiksi lapaset, villasukat, jokin villapaita tai vaikka juuri pipo! 

Tässä on melko yksinkertaiset ohjeet pipon neulomiseen. Ohjeet sopivat myös ihan aloittelijalle tai taidon jo unohtaneille.

Käytin itse 100 % merinovillalankaa, jota olin varannut kolme 50 gramman kerää. Yhdessä kerässä on noin 165 m lankaa. Tein koko pipon kaksinkertaisella langalla, joten varasin lankaa reilusti. 

Muita tarvittavia välineitä ovat mittanauha, sakset, virkkuukoukku päättelyä varten, silmukkamerkki sekä tietenkin puikot. Olen itse tottunut tekemään sukkapuikoilla, mutta myös pyöröpuikkoja voi halutessaan käyttää. Kuitenkin kavennusvaiheessa pyöröpuikot täytyy vaihtaa sukkapuikkoihin. Puikkojen paksuus määräytyy langan perusteella. Silmukkamerkki ei ole välttämätön, mutta helpottaa jossain kohdissa tekemistä.

Tällä ohjeella piposta tulee sopiva M-kokoiseen päähän, noin 54 cm ympärysmitalla. Pipon reunukseen tulee suljettua patenttineulosta ja muuten pipo on sileää neulosta.

Näin neulot pipon

Pipoa varten loin yhteensä 100 silmukkaa neljälle puikolle, 26/24/26/24 jaotuksella. Silmukat kannattaa luoda kahdelle puikolle, jotta ne jäävät riittävän löysälle jatkoa varten. Kun silmukat on luotu, tulee puikot asetella kuvan mukaisesti ympyrään ja katsoa, ettei mikään puikko ole kiertynyt. Tämän jälkeen lähdetäänkin sitten työstämään itse pipoa. Varsinkin alussa kannattaa kerroksen aloitus sekä puikkojen vaihdokset tehdä melko tiukkaan, etteivät ne kohdat jää liian löysiksi.

1.krs: 1 oikein, 1 nurin, 1 oikein, 1 nurin… koko kerroksen loppuun.

2.krs: neulo 1 oikein, tee langankierto puikolle ja nosta nurja silmukka neulomatta. Toista tätä kerros loppuun.

3.krs: tee langankierto puikolle ja nosta oikea silmukka neulomatta, neulo 1 nurin. Toista tätä kerroksen loppuun.

Toista kerroksia 2 ja 3 vuorotellen haluamasi määrä. Itse tein tästä osasta 11,5 cm pituisen (60 kerrosta). Tästä osasta tulee pipon reunus, joka taittuu kaksin kerroin pipon päälle. Patenttineuloksessa neulotaan oikeita ja nurjia silmukoita vuoron perään joka toisella kerroksella, minkä takia tähän menee jonkin verran enemmän aikaa ja lankaakin. Patenttineuloksesta tulee kuitenkin omaan makuuni paremman näköistä kuin perinteisestä joustinneuleesta.

Kun reunus oli sopivan mittainen, käänsin työn ympäri ja aloin neulomaan sileää neulosta. Työn kääntämisen voi jättää välistä, mutta tällöin patenttineuloksen nurja puoli kääntyy pipon reunukseksi. Tahdoin itse patenttineuloksen oikean puolen (kuvissa näkyvän puolen) myös pipon reunuksen oikeaksi puoleksi, minkä takia käänsin työn ympäri. Sileän neuloksen alkamiseksi laitoin silmukkamerkin merkitsemään kerroksen vaihtumista. 

Sileää neulosta neuloin yhteensä 14 cm (50 kerrosta) ennen kavennusten aloittamista. Mikäli piposta haluaa hieman pidemmän, tulee tätä vaihetta tehdä pidemmälle. Itse tahdoin piposta kuitenkin pään mukaisen, joten aloitin tässä kohtaa kavennukset. Kavennuksen merkiksi laitoin silmukkamerkin, jotta en mene sekaisin kerroksissa. Tässä kohtaa mahdolliset pyöröpuikot tulee vaihtaa sukkapuikkoihin. Kuvassa pipon reunus on jo käännetty pipon päälle.

Kavennukset tein seuraavanlaisesti: ensimmäisessä kavennuksessa neuloin 2 silmukkaa oikein yhteen, 2 oikein, 2 silmukkaa oikein yhteen, 2 oikein jne. koko kerroksen loppuun. Sen jälkeen neuloin kaksi kerrosta sileää ilman kavennuksia. Tätä toistin yhteensä 3 kertaa, eli 9 kerroksen verran.

Seuraavassa kavennuksessa neuloin jälleen 2 silmukkaa oikein yhteen, 2 oikein, 2 silmukkaa oikein yhteen, 2 oikein jne. koko kerroksen loppuun, jonka jälkeen neuloin vain yhden kerroksen sileää. Tätä toistin yhteensä 2 kertaa eli 4 kerrosta.

Viimeisessä kavennuksessa neuloin 2 silmukkaa oikein yhteen, 1 oikein, 2 silmukkaa oikein yhteen, yksi oikein. Tätä neuloin yhteensä kaksi kerrosta putkeen.

Jokaisella kavennuskerroksella silmukat eivät menneet tasan, jolloin ylijäävät neuloin vain oikein. Lopuksi jäljelle jää enää vain 5 silmukkaa. Katkaisin langan, nostin kaikki silmukat langalle ja kiristin pipon päädyn umpeen. Lanka päätellään virkkuukoukulla pipon nurjalle puolelle, samoin pipon aloituksesta jäänyt lanka.

Ja tässä valmis pipo! 

Kuvat ja teksti: Kiia Salas