Ideoita kotiin -blogissa TA:laiset jakavat omia arjen vinkkejään, ideoitaan, tekemisiään ja ajatuksiaan kotiin, asumiseen ja elämiseen liittyen.

Uunituoretta leipää arkiaamuna - tällä reseptillä et voi epäonnistua!

Rakastan aamupalaa. Aamupala on ehdottomasti suosikkiateriani. Etenkin, jos sen saa nauttia kiireettä ja hyvässä seurassa. Täydellisiä aamupalahetkiä on normiarjessa harmillisen vähän, mutta onneksi tavallinen maanantaikin voi muuttua juhlaksi, kun pöytään nostaa uunituoreen leivän. 

Etätöiden lisääntyessä aamuihin on tullut lisää aikaa. Kun aikaa ei tarvitse varata työmatkaan, toimistovaatteisiin sonnustautumiseen ja meikkaamiseen, voi aamun ekstrahetket käyttää vaikka leipomiseen. 

En todellakaan ole mikään mestarileipoja. Pullani ovat aina kivikovia ja sämpylät muistuttavat teeleipiä. Onnekseni olen kuitenkin löytänyt muutaman leipäreseptin, joilla onnistuu takuuvarmasti! 

Pataleipä on helppo eikä vaadi juurikaan työstämistä. Suosikkileipäni valmistuu lähes itsestään. Jopa niin helposti, että sen ehtii paistaa arkiaamunakin, etenkin etäpäivänä. 

Tee näin:

Aloita leivän teko edellisenä päivänä. Yhdistä kuivat aineet isossa kulhossa, lisää lämmin vesi ja sekoita nopeasti. Taikinaa ei tarvitse lainkaan vaivata. Peitä taikinakulho liinalla ja anna kohota huoneenlämmössä 8-24 tuntia. 

Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle tasolle, pyöräytä pari kertaa ja anna kohota vielä puolisen tuntia.  Kuumenna uuni 225 asteeseen ja laita kannellinen pata tai uuninkestävä kattila kuumenemaan uuniin. Tämän vaiheen teen yleensä aamulla heti herättyäni ja kohoamisaikana ehtiikin sopivasti pukeutua, keittää kahvin ja valmistautua työpäivään. 

Kun taikina on kohonnut 30 minuuttia, ota tulikuuma pata uunista ja voitele se rypsiöljyllä pohjasta ja reunoilta. Nosta taikina kuumaan pataa, laita kansi päälle ja laita leipä uuniin. Ota puolen tunnin kuluttua kansi pois ja jatka paistamista vielä 15 minuuttia. 

Ota pata uunista ja kumoa kuuma leipä padasta, anna hetki levätä ja nauti! 

Olen tehnyt tällä reseptillä pataleipää kymmeniä kertoja ja lopputulos on lähes aina onnistunut täydellisesti. Yhden kerran taikinaan meni vähän liikaa suolaa, mutta silloinkin leipä ainakin näytti täydelliseltä! 

Jauhoina olen käyttänyt sitä mitä kaapista löytyy; vehnäjauhoja, hiivaleipäjauhoja, ruisjauhoja, kaurahiutaleita, ohrahiutaleita tms. Pelkkiä ruisjauhoja ei kannata käyttää, mutta ne ovat mukava lisä, samoin puurohiutaleet. 

Tarvitset:

7 dl jauhoja tai puurohiutaleita

1-2 tl suolaa

½ tl kuivahiivaa

3 ½ dl vettä

+ vähän rypsiöljyä padan voiteluun