Ideoita kotiin -blogissa TA:laiset jakavat omia arjen vinkkejään, ideoitaan, tekemisiään ja ajatuksiaan kotiin, asumiseen ja elämiseen liittyen.

Kesytä eteisen kaaos

Eteinen on paikka, joka toivottaa sinut tervetulleeksi tullessasi kotiin ja jonka vieraasi näkevät ensimmäisenä. Eteisen pitäisi siis olla kotisi käyntikortti, mutta harvalla näin kai on. Ei meillä ainakaan. Useimmiten eteisen lattialla on kasa kenkiä ja takitkin jäävät lapsilta usein lattialle, samoin hanskat, pipot, reput ja kaikenlaiset harrastusvälineet. Usein oven vieressä on myös jonnekin tulossa tai menossa olevia pusseja ja kasseja. Uuden vuoden kunniaksi päätin kesyttää eteisen jatkuvan kaaoksen! 

Jotta tavarat pysyvät paikoillaan, on kaikella oltava oma helppo paikkansa. Pienen siivouksen ja raivauksen jälkeen sain eteisen ainakin hetkellisesti kuntoon!

Näillä vinkeillä sinäkin onnistut:

1. Hyödynnä seinätila

Kapea seinähylly sopii pieneenkin tilaan. Heti sisään tullessa on hyvä olla paikka, johon laskea kädestä avaimet ja postit. Hylly pysyy helpommin järjestyksessä, kun tavaroita varten on omat säilytyskulhot, vadit tai pienet korit. 

Seinään voi kiinnittää myös korin, johon saa helposti laitettua pipot, hanskat ja muut asusteet. Itse laitoin kevyen korin imukupeilla seinään. Helppo eikä tarvinnut porata tai ruuvata! Mahtuisiko tilaan oma kori kullekin perheenjäsenelle?

2. Kaappi avonaulakon tilalle 

Takkeja pursuava avonaulakko tekee eteisestä kuin eteisestä ahtaan ja sotkuisen oloisen. Mittojen mukaan tehdyllä kaapilla saat hankalankin tilan hyödynnettyä. Liukuovet ovat hyvä ratkaisu ahtaaseen tilaan.  Peiliovilla voit lisätä avaruuden tuntua. Tämä on erityisen tärkeää, kun kyseessä on pienen eteisen säilytysratkaisut.

Jos et halua kiinteää kaappia, mahtuisiko tilaan irtokomero tai lipasto, johon saisi suurimman osan vaatteista, ja avonaulakossa olisi vain muutama takki? Joskus avonaulakon eteen voi myös virittää verhon, jonka taakse vaatekaaoksen saa piilotettua. Muista kuitenkin, että kattokiinnitykset ovat asunnoissamme kiellettyjä, joten mahdollinen verhotanko tulisi kiinnittää seinään. 

3. Kengät järjestykseen

Kapea kenkäkaappi ei vie paljon tilaa, mutta mahduttaa sisäänsä useamman parin kenkiä. Samalla saat eteiseen laskutilaa. Saappaat ja muut korkeavartiset kengät eivät yleensä mahdu kenkäkaappiin. Meillä lasten kenkiä säilytetään isossa korilaatikossa, johon ne on helppo heittää. Kori on myös helppo nostaa pois paikoiltaan, jolloin kengistä varisseen hiekan saa helposti imuroitua kaapista. 

Muutamat siistimmät korkeavartiset saappaat mahtuvat seisomaan takkien alle. Jos saappaiden varret ovat löystyneet eivätkä meinaa pysyä pystyssä, voi varteen sujauttaa esimerkiksi rullalle käärityn sanomalehden tai tyhjän Pringles- tai tennispalloputkilon. 

Pidä eteisessä esillä vain muutamat kengät jokaiselle perheenjäsenelle ja vie ylimääräiset varastoon tai vaatehuoneeseen. Muiden sesonkien kengät nostin vaatekaapin ylähyllylle. Kirjoitin laatikon reunaan mitä se sisältää, jotta jotain etsiessä ei tarvitse kaikkia laatikoita availla. Läpinäkyvät laatikot olisivat myös hyvä vaihtoehto. Itse valitsin kuitenkin huokeamman ja ekologisemman vaihtoehdon – vanhat kenkälaatikot. Jos itsellä ei ole riittävästi laatikoita, saa niitä usein kenkiä myyvistä kaupoista pyytämällä ihan ilmaiseksi. 

4. Koukut henkareiden tilalle 

Lapset eivät usein osaa eivätkä jaksa ripustaa takkeja henkareille. Niinpä lisäsin kaapin sisäpuolelle naulakot, johon takin saa helposti ripustettua. 

Myös seinään voi kiinnittää koukkuja tarpeellisille tavaroille. Laitoimme heti oven viereen tarrakoukun, johon ripustimme pyyhkeen koiran tassujen pyyhkimistä varten. 

5. Muista valaistus

Eteisessä on syytä olla hyvä valaistus. Jos eteinen tuntuu pimeältä, vaihda valaisimeen tehokkaampi poltin tai tuo eteiskäytävään jalkalamppu tai pöytävalaisin. Langattomat led-valaisimet voi laittaa seinähyllylle tai kenkäkaapin päälle ja ne luovat eteiseen kotoista tunnelmaa. 

 

ps. Tiesithän, että asoasukkaanamme voit tehdä tai teettää asuntoosi muutostöitä?  Esimerkiksi liukuovikaapiston lisääminen eteisen avonaulakon tilalle on parannus, josta voit myöhemmin saada hyvitystä. Lue lisää nettisivultamme