Ideoita kotiin -blogissa TA:laiset jakavat omia arjen vinkkejään, ideoitaan, tekemisiään ja ajatuksiaan kotiin, asumiseen ja elämiseen liittyen.

Vinkkejä ekologisempaan kodin siivoukseen

Ekologisuus ulottuu vaatteiden ja kierrätyksen lisäksi myös kodin siivoukseen. Kaupoista saa valmiita ekologisempia puhdistusaineita, mutta niitä voi valmistaa myös itsekin. Näin tiedät tarkalleen, mitä niissä on, ja siivoat kotisi mahdollisimman vähällä myrkkymäärällä, ekologisesti.

Monet siivoustuotteiden valmistukseen tarvittavat ainekset löytyvät jo valmiiksi kaapeista:

  • ruokasooda
  • suola
  • etikka
  • kookosöljy
  • desinfiointiaine
  • tiskiaine
  • sitruunamehu
  • hammastahna
  • pyykinpesujauhe.

Etikalla saa kätevästi kalkkitahrat pois suihkupäästä ja hammastahnalla puolestaan voi putsata wc:n hanan tahrat ja pinttymät. Epsom-suolasta, jauhemaisesta pyykinpesuaineesta ja etikasta voi tehdä jääpalamuotin avulla konetiskiainetabletteja. Tähän on myös toinen resepti: sitruunahappo (saatavilla apteekeista tai ruokakaupan maustehyllystä), ruokasooda, suola ja pyykinpesujauhe sekä pieni määrä vettä. Massat jähmetetään jääpalamuoteissa yön yli. Netistä löytyy muitakin DIY-ohjeita kodin siivoukseen, esimerkiksi hakusanoilla ”DIY homemade cleaning products” tai ”homemade cleaners”. Kuten valmiiksi ostetuissa pesuaineissa, myös itsetehdyillä pesuaineilla tulee huomioida sen sisältämien aineiden sopivuus pestävälle materiaalille.

mikrokuituliinat edited

Kestävillä siivousvälineillä säästät myös rahaa

Kotitekoisten puhdistusaineiden lisäksi ekologisemmasta siivouksesta voi tehdä myös välineurheilua. Siivousvälineiden vaihtaminen uudelleenkäytettäviin on kestävämpi vaihtoehto. Tällaiset uudelleenkäytettävät, usein esimerkiksi pestävät liinat, ovat myös kivan näköisiä ja niitä voi pitää ihan esilläkin! Monilla on varmasti käytössään jo tiskiharja, jonka tiskipään saa vaihdettua uuteen. Tämän lisäksi edellä mainitut pestävät mikrokuituliinat, vaihdettavat pölyhuiskan päät sekä lattiamoppi ovat tänä päivänä todella yleisiä ja helposti saatavilla kaupoista.

tiskiharja edited

Tiesitkö, että mikrokuituisia pölyhuiskan päitä voi myös pestä muutaman kerran käytön jälkeen? Niitä ei tarvitse siis heittää heti roskiin, kun ne ovat likaisia, vaan niitä voi pestä muutamia kertoja. Vanhoja hammasharjoja voi käyttää käytöstä poiston jälkeen kodin pienten rakojen putsaamiseen. Itse käytän niitä hanojen ja saumojen sekä kenkien puhdistamiseen.

Katso myös aikaisemmin tekemämme jutut pyykkietikasta sekä ohjeet bambu-langasta tehtyihin siivousliinoihin.