Ideoita kotiin -blogissa TA:laiset jakavat omia arjen vinkkejään, ideoitaan, tekemisiään ja ajatuksiaan kotiin, asumiseen ja elämiseen liittyen.

Asunnon stailaus myyntikuntoon

Asunnon myyntikuntoon stailaaminen lähti meillä ensimmäisenä siitä, että varastosta vietiin kaikki ylimääräinen tavara pois. Pakettiauto kulki kahteen kertaan lajittelukeskukseen ja kirpputorille. Näin saatiin varastoon kaivattua lisää tilaa, sillä asunnon sisältä oli jo hyvää vauhtia kulkeutumassa uutta tavaraa varaston täytteeksi. Asuntomme on pienehkö, noin 60-neliöinen rivitalo kahdessa kerroksessa. Ajatuksena oli poistaa asunnosta kaikki tavarat ja huonekalut, jotka tekivät asunnosta liian ahtaan näköisen.

 

Pikkusilput piiloon

Kotiin kertyy usein pieniä tavarakasoja, kuten silmälasien, avainten, latureiden ja avaamattomien kirjekuorien epämääräisiä röykkiöitä. Meillä tuo kasa kertyy yleensä keittiön tason päätyyn, sille otolliselle puiselle tarjottimelle. Sanomattakin on selvää, että tällaiset kasat näyttävät asunnon myynti-ilmoituksessa epäsiisteiltä.

Meillä pieniä koriste-esineitä tai valokuvia ei ole runsaasti esillä, mutta silti löytyi varastoon vietävää ylimääräisten koriste-esineiden muodossa. Vaikka oma koti tuntuukin kodikkaammalta itselle tärkeiden esineiden koristamana, vähentämällä pientä tavaraa tasoilta ja hyllyistä, saa myyntikuviin rauhallisemman ja siistimmän yleisvaikutelman. Lelut on myös hyvä piilottaa kuvausten ja näytön ajaksi, varsinkin jos niitä on olohuoneessa, kuten meillä. Lastenhuoneessa lelut kuuluvat asiaan ja siellä niitä voikin maltillisesti olla esillä.

 

Huonekalut parhaille paikoille

On hyvä pysähtyä hetkeksi miettimään, onko nykyinen huonekalujen ja huoneiden järjestys toimivin vai voisiko uudelleen järjestelyllä saada kodin toimivammaksi ja tilavammaksi? Tässä vaiheessa kannattaa myös miettiä, voisiko huonekaluja jotenkin karsia? Meillä varastoon ja kierrätykseen lähti muun muassa ylimääräisiä tuoleja, hyllykkö, peili, mattoja ja laatikoita.

Keittiö-olohuoneessa laitoimme huonekalujen järjestyksen uusiksi. Siirsimme olohuoneessa sohvan ja divaanin paikkaa, jotta isosta ikkunasta avautuisi paremmin näkymä terassille ja vehreään takapihan metsämaisemaan. Vaihdoimme myös jättikokoisen mattomme pienempään, joka sai tilan tuntumaan isommalta. Matoksi valikoitui pyöreä juuttimatto, jolla tilaan sai samalla lisää eloa. Mieheni ja lapsemme ”iloksi” veimme myös isokokoisen televisiomme varastoon. Olohuone muuttui kuin taikaiskusta valoisammaksi, kun tuo musta möykky oli poissa.

 

Etätyöajan työskentelypisteet

Täyskorkealla parvellamme on ollut kahden ihmisen kotitoimisto kirjahyllyineen ja lipastoineen. Siirsimme lipaston makuuhuoneeseen ja veimme toisen työpisteen alakertaan. Portaiden alla on ollut lähes käyttämätöntä tilaa, joka sai näin etätyöaikana uuden käyttötarkoituksen. Nämä muutokset tekivät yläkerran työtilasta tilavamman ja samalla saimme tehtyä toisen rauhallisen työskentelypisteen pieneen kotiin.


Keittiö kuntoon

Nostelimme keittiön tasolta kaikki mahdolliset tavarat kaappeihin ja jätimme vain kahvin- ja vedenkeittimen esille. Näin keittiön yleisilme muuttui siistimmäksi ja laskutilaa tuntui olevan runsaammin. Otimme myös keittiön kaappien päältä pois muutaman koriste-esineen, jotta huomio kuvissa ei kiinnittyisi katonrajaan. 

 

Kutsuva aurinkoinen terassi

Olohuoneestamme avautuu näkymä koko asunnon levyiselle terassille. Halusimme tehdä terassista viihtyisän, joten veimme vanhat käyttöikänsä päähän tulleet kalusteet lajittelukeskukseen ja toimme tilalle uudet. Perheen naisväen suosikki, riipputuoli, sai paikkansa katoksesta isännän leuanvetotangosta ja muut kalusteet sijoitettiin alaterassille. Grilli ja savustuspönttö laitettiin terassin oikeaan reunaan ja korkeat Tuija -ruukut aseteltiin tuomaan vehreyttä terassin kummallekin laidalle. Rinteen ja lähimetsän kutsuvaa näkymää jouduttiin vähän peittämään valkoisella koristeaidalla, jotta saatiin kalusteryhmälle suojaisa oleskelupaikka.

 

 

Kylpyhuone ja wc

Kylpyhuoneissamme on valkoiset seinälaatat ja tumma lattia. Sellaisenaan tila näyttää hieman kolkolta, jonka vuoksi meillä onkin näissä tiloissa puinen pyykkikori, jakkara ja muutama koriste-esine. Näin kliiniseen tilaan saadaan tuotua hieman lämpöä ja yksityiskohdat toimivat hyvin myös kuvissa.

 

 

Sillä siisti

Järkkäilyn yhteydessä siivottavaa riitti koko perheelle muutamaksi päiväksi. Kaappien ja laatikoiden järjestelyn lisäksi pesimme muun muassa ikkunat ja etuoven sekä kaappien päälliset. Muiden kodin normaalien siivoustöiden lisäksi puunasimme myös sellaisia paikkoja, mitkä normaalisti usein unohtuvat. Kun viimeisenä järkkäilyiltana pakenimme yöksi hotelliin, saimme huokaista helpotuksesta. Ehdimme saada nopealla aikataululla kaikki viimetipassa valmiiksi ja valokuvaaja oli tervetullut kotiimme seuraavana aamuna. Enää ei puutu kuin tämän ihanan kodin uusi asukas.