Keittiöt

Keittiön remontointiin ideoita showroomista. Showroomissa näytillä täydellä varustuksella varustettu keittiö, josta saa ideoita oman keittiön remontointiin.


Kodin hengen mukaisia keittiötasoja ja materiaaleja voi ideoida showroomissa. Kattavat materiaalivalinnat esillä. Showroomista vinkkejä myös kokonaisvaltaiseen kodin sisustamiseen.Muutostyölupa

Ennen muutostöiden aloitusta sinun tulee saada TA-Asumisoikeus Oy:n kirjallinen lupa muutostöille. Muutostyölupa tarvitaan riippumatta siitä, haetaanko muutoksista myöhemmin hyvitystä vai ei. Muutostyöluvassa saatetaan määritellä tarkemmat ehdot, värisävyt tai vaatimukset muutostyön tekijän ammattitaidosta. Toteutathan muutostyöt aina annettujen ohjeiden mukaan ja hyvää rakennus tapaa noudattaen.

Muutostyöehdot

Osan muutostöistä voit tehdä itse, mutta vaativammat työt sinun on teetettävä ammattiurakoitsijalla. Mikäli olet epävarma, saako suunnitellun muutostyön tehdä, ole aina etukäteen yhteydessä kiinteistömanageriin. Huomioithan, että sinun on varauduttava palauttamaan tietyt muutokset ennalleen muuttaessasi asunnosta pois. Jos olet tehnyt muutostyön luvattomasti, voit joutua korvaamaan korjaustyön ja/tai ennalleen palauttamisen kustannukset.

Asuntoon ei saa tehdä sellaisia muutostöitä, jotka:

  • heikentävät asunnon perustasoa
  • alentavat kiinteistön arvoa
  • nostavat käyttö- ja ylläpitokustannuksia
  • vaikeuttavat kiinteistön tai asunnon huoltotöitä
  • heikentävät rakennuksen ääneneritysominaisuuksia
  • vaikuttavat haitallisesti rakennuksen runkoon tai LVI- ja sähköasennuksiin

Vinkkejä asunnon kunnossapitoon

Liesi, uuni, uunin luukku ja uunipellit on puhdistettava säännöllisesti, jotta niihin ei kerry kiinni palanutta likaa ja rasvaa. Helpoiten tämä onnistuu puhdistamalla uuni ja pellit heti käytön jälkeen. Puhdistuksessa tulee käyttää liesien ja uunien puhdistukseen tarkoitettuja pesuaineita. Hankaavia ja pintaa vaurioittavia aineita, kuten teräsvillaa, ei saa käyttää. Nämä saattavat vaurioittaa lieden emali-ja teräspintoja, jolloin lika tarttuu entistä helpommin ja tiukemmin kiinni. Paloturvallisuussyistä sähkölieden päällä ei tule säilyttää mitään. Liedet on useimmiten kytketty verkkovirtaan, jolloin niiden kytkemisestä ja kytkentä muutoksista vastaa sähkömies huoltoyhtiön tilaamana.

Liesituulettimen rasvasuodatin tulee irrottaa ja puhdistaa neljä kertaa vuodessa. Suodattimeen kertynyt lika ja rasva vähentävät liesituulettimen tehoa ja voivat aiheuttaa palovaaran. Irtolian poiston jälkeen metallisen rasvasuodattimen voi pestä kuumassa astianpesuaineliuoksessa tai astianpesukoneessa. Jos rasvasuodatin on tehty pehmeästä ja huokoisesta materiaalista, tulee sitä puristella pesuaineliuoksessa, huuhdella ja lopuksi kuivata.Astianpesukone

Astianpesukoneen saa asentaa vain LVI-alan ammattilainen. Käytettäessä ammattiasentajaa saa tehdystä työstä kuitin, joka on tärkeää säilyttää mahdollisen vahingon varalle vakuutuskorvauksen hakemista varten. Astianpesukoneen alle tulee asentaa muovinen suojakaukalo mahdollisten vesivahinkojen estämiseksi. Astianpesukonetta ei tule koskaan jättää päälle ilman valvontaa. Hana tulee pitää aina suljettuna kun laite ei ole käytössä. Koneen, liitäntöjen sekä letkujen kuntoa tulee myös seurata. Astianpesukoneen kytkentäletkut suositellaan uusittavan 10 vuoden välein. Poistoletkun kohdalla on huomioitava, ettei se joudu tavaroiden kanssa puristukseen tai se ei jatkuvasti heilu roskavaunua käytettäessä.Asunnoissamme ei normaalisti ole vakiona astianpesukonetta, vaan ne ovat yleensä muutostöinä asuntoihin hankittu. Käyttökelvottomaksi menneen astianpesukoneen tilalle TA ei toimita uutta konetta, ellei sopimuksessa ole erikseen sovittu, että asunnossa on astianpesukone. Asunnossa oleva astianpesukone ja sen korjaukset sekä astianpesukoneen aiheuttamat vauriot ovat asukkaan vastuulla, mikäli kone ei kuulu TA:lle. Asukas vastaa myös astianpesukonekaapin purkamisesta ja jälleenkokoamisesta.

Kustannukset

Täydellisen keittiöremontin hinta liikkuu 10 000€ - 30 000€ välillä riippuen monesta tekijästä. Ammattilaisen tekemä keittiöremontti maksaa enemmän. Pienellä kasvojenkohotuksella keittiö ja koko asunto saa lisää elinikää asuinviihtyvyyden ohella. Pienillä lisäyksillä voidaan saada myös uusi ilme keittiöön. Laatikoiden/kaappien vetimet, valaistuksen uusiminen ja tasojen vaihtaminen tuo ihmeitä olemassa olevaan keittiöön.

Tiesithän, että voit saada helpotusta veroihin kotitalousvähennyksenä, jos teetät kotiisi kunnostus- tai perus­parannus­töitä?

Asuntoa ei tarvitse omistaa, joten voit saada koti­talous­vähennyksen asuessasi myös vuokra- tai asumis­oikeus­asunnossa.

Lue lisää