Raikas ja helppo pavlova

Itselleni juhlatarjoilujen suunnittelussa erityistä päänvaivaa tuottivat ennen gluteiinittomat tarjoilut. Kaikkea saa tietenkin hankittua valmiina, mutta haluan tarjota vierailleni jotakin itsetehtyä. Sitten löysin pavlovan. Ja mikä mahtava löytö tämä keveydestään ja raikkaudestaan tunnettu herkku onkaan!

Pavlova, eli marenkikakku on saanut nimensä venäläisen balettitanssija Anna Pavlovan (1881-1931) mukaan. Tarina kertoo, että kuuluisan prima ballerinan vierailu Australiaan inspiroi paikallista leipuria kehittämään kakun, joka oli yhtä kevyt ja kaunis kuin ballerina itse. Kakusta tuli suuri menestys ja se jäi historiaan Australian kansallisleivonnaisena, jona se tänä päivänäkin tunnetaan.

Näin teet marengin

Pavlova on helppo leipoa. Pitää vain varata riittävästi aikaa marenkipohjan tekoon. Vaikka marengin tekeminen on jokseenkin tarkkaa, voi kakun koristelussa soveltaa ja leikitellä mielin määrin. Niin monen monta kertaa, kun olen pavlovan ehtinyt jo leipoa, en usko tehneeni kertaakaan kahta samanlaista kakkua. Marengin neutraalin makea maku sallii täytteeksi kaikenlaiset marjat ja hedelmät. Edes karpalot, passio tai puolukat eivät ole pavlovaan liian happamia vaan antavat vain ihanaa kontrastia marengin makeudelle.

Pavlovan rakenne on parhaimmillaan, kun se on päältä rapea ja sisältä hiukan sitkeää. Tämä onnistuu, kun lisätään marenkiin hiukan etikkaa. Itse käytän omenaviinietikkaa. Etikan määrä on kuitenkin niin pieni, että käytännössä mikä tahansa ruokaetikka sopii. Lisäksi käytän vaniljaa maustamaan marengin. Myös sitruunankuori ja kaakao sopivat mausteeksi, mutta miksipä ei kaneli tai kardemummakin. Mikäli haluaa marenkiin hieman eksoottisempia makuja, voi käyttää laventeli- tai ruususokeria, joita voi valmistaa myös itse.

Valkuaisvaahto on valmista, kun se ei irtoa kulhosta, vaikka kulhon kääntäisi ympäri.

Uunit ovat kovin erilaisia, joten paistolämpötilan ja -ajan kanssa saattaa joutua hiukan kokeilemaan, mikä tuottaa parhaan tuloksen omalla uunilla. Itse paistan marengin mieluummin matalammassa lämpötilassa hiukan pidempään. Tällöin saan sisustasta pehmeän eikä pinta tule liian ruskeaksi. Haluan nimittäin pitää marengin mahdollisimman valkoisena. Tärkein muistettava asia marenkikakun kanssa on kuitenkin se, ettei uunia saa missään nimessä avata kesken paistamisen!

Täytä Pavlova luovasti ja näyttäväksi

Pavlovan koristelu on lähes yhtä hauskaa kuin sen syöminen. Kakku kannattaa täyttää ja koristella juuri ennen tarjoilua. Tällöin se on tarjoillessa ryhdikäs, sillä täytteet pehmentävät marengin.

Rakastan suomalaisia marjoja. Käytän niitä aina kun mahdollista ja mielellään tuoreena. Pakastemarjat antavat tosin pavlovaan jäätelömäistä raikkautta ja kakussa oleva kermakin pysyy viileänä hiukan pidempään.

Aloitan koristelun vispaamalla kerman, jonka maustan sitruunatahnalla. Jos en käytä sitruunatahnaa, lisään kermavaahtoon vain hivenen vaniljasokeria. Sitten viipaloin banaanit ja asettelen ne tiiviiksi spiraaliksi kakun päälle. Tämän jälkeen lisään marjoja, joskus myös kiiviä. Marjojen sijaan voi käyttää mitä tahansa hedelmiä.

Peittelen täytteet runsaalla määrällä kermavaahtoa. Lopuksi koristelen kakun vielä marjoilla, mintunlehdillä tai kesäkukkasin sekä hivenellä sulatettua, tummaa suklaata.

Pavlovien koristeluun on käytetty jäisiä marjoja, syötäviä kukkasia, mintunlehtiä, sulatettua suklaata, kiiviä ja karamellirakeita.

Marenkiin tarvitset (8-10 annosta):

  • 5 suurta kananmunaa
  • 3 dl pienikiteistä sokeria
  • 1 tl maissitärkkelystä tai perunajauhoa (jätä tämä pois, jos maustat marengin sokeroimattomalla kaakaolla)
  • 1 tl omenaviinietikkaa

Pavlovan täyte:

  • 5 dl kuohukermaa (halutessasi voit maustaa sitruunatahnalla)
  • 3-4 kypsää banaania
  • marjoja tai hedelmiä maun mukaan
  • koristeluun esimerkiksi mintunlehtiä ja tummaa suklaata

Marengin leivontaohje

  1. Laita uuninpellille leivinpaperi, johon olet piirtänyt noin 20 cm halkaisijaltaan olevan ympyrän.
  2. Nosta uunin lämpö 120-asteeseen.
  3. Sekoita keskenään sokeri ja maissitärkkelys.
  4. Vaahdota huoneenlämpöiset valkuaiset (säästä keltuaiset sitruunatahnaa varten).
  5. Vatkaa sokeri vähitellen valkuaisvaahdon joukkoon.
  6. Lisää lopuksi etikka.
  7. Levitä marenkimassa uuninpellillä olevalle leivinpaperille, ympyrän sisälle niin, että kakun keskelle jää kuoppa ja reunat ovat koholla. Tämä estää täytteiden valumisen.
  8. Paista marenkia uunin alatasolla 1 tunti. Laske lämpö 100-asteeseen ja anna paistua vielä toinen tunti ja sammuta sitten uuni.
  9. Anna marengin kovettua uunin jälkilämmössä vähintään 30 minuuttia, ennen kuin lähdet irrottamaan leivinpaperin ja täyttämään kakkua.

Sitruunatahnan valmistus

  • 3 sitruunan kuori (n. 5 rkl)
  • 2 dl sitruunamehua
  • 5 keltuaista
  • 1,5 dl hillosokeria
  • 1,5 dl sokeria
  • 100 g voita

Laita kattilaan kaikki muut aineet, paitsi voi. Sekoita seosta liedellä, kunnes se kiehahtaa. Laske lieden lämpötilaa ja jatka keittämistä noin 5 min, niin että seos sakenee. Kaada seos vispauksen kestävään kulhoon ja nosta kulho kylmään vesihauteeseen. Vatkaa hitaalla teholla vaahtomaiseksi. Lisää sekaan pehmeä voi pieninä nokareina.

Sitruunatahna säilyy jääkaapissa muutaman viikon. Se sopii leivonnan lisäksi loistavasti paahtoleivälle tai maustamattoman jugurtin sekaan.

Ajankohtaista

Uusia asumisoikeusasuntoja rakenteilla Turun Pitkämäkeen – asukkaaksi voi nyt hakea

Suuret Asuntopäivät nyt Helsingissä

Uusia vihreää rahoitusta saaneita vuokra-asuntoja rakenteilla Ouluun – asukkaaksi voi nyt hakea

Uusia yleishyödyllisiä vuokra-asuntoja rakenteilla Rovaniemelle –asukkaaksi voi nyt hakea

Uudet asukassivumme ovat käytössä – Parannamme asukaskokemusta ja -viestintäämme

Uusia vuokra-asuntoja rakenteilla Espooseen – asukkaaksi voi nyt hakea

Uusia asumisoikeusasuntoja rakenteilla Konalaan – asukkaaksi voi nyt hakea

Havainnekuva osoitteen Redi 2 vuokra-asunnoista

Uusia vuokra-asuntoja rakenteilla Ouluun – asukkaaksi voi nyt hakea

Pianonsoittajankatu 3:n uudiskohde kiinnosti URF-kävijöitä

Vanainkatu 35 havainnekuva

Uusia asumisoikeusasuntoja rakenteilla Hämeenlinnaan – haku asukkaaksi on alkanut

Uudiskohde – ja olet kotisi ensimmäinen asukas

Soukonlahdenkaaren uusian asuntojen havainnekuva

Uusia asumisoikeusasuntoja rakenteilla Pirkkalaan – asukkaaksi voi nyt hakea 

Olemme mukana Keravan URF-tapahtumassa – Tule tapaamaan meitä ja koe virtuaalinen asuntoesittely!

JM Suomi on myynyt 56:n asunnon kohteen TA-Asumisoikeus Oy:lle

Asiakaspalvelussamme viivettä juhannuksen jälkeisellä viikolla

TA:n yhteistyöelimen edustajat on valittu

TA-lehti 2024 on julkaistu – lue vinkkimme asumiseen ja osallistu arvontaan!

Puutarhurimme Heidi Leskelä on voittanut kansallisen Taitaja-kilpailun! 

Järjestämme valtakunnallisesti SUURET ASUNTOPÄIVÄT kesän alkajaisiksi!

Selvitys asumisoikeusasumisen merkityksestä ja roolista asuntomarkkinoilla on käynnistynyt

Havainnekuva Espoon Kerasta osoitteesta Viilivati 2

Uusia asumisoikeusasuntoja rakenteilla kehittyvälle Keran alueelle – asukkaaksi voi nyt hakea

Valtakunnallinen asumisoikeusasioiden neuvottelukunta: Asumisoikeus on tulevaisuudessakin joustava ja turvallinen asumismuoto

Uusia asumisoikeusasuntoja rakenteilla Sipoonrantaan – asukkaaksi voi nyt hakea

TA-Yhtymä-konsernin vuosikertomus 2023 on julkaistu

Nousevatko asumiskustannukset hallituksen päätöksen vuoksi?

TA:n yhteistyöelimen vaalit järjestetään kesäkuussa

Vantaan toimipisteellämme muutoksia 1.5.2024 alkaen

Arkkitehtuuritoimisto B&M:n, Peabin, SATOn ja TA:n konsortiolle kolmas palkinto Leppävaaran keskustan arkkitehtuurikilpailussa

Havainnekuva Aasianpiha 3:n asunnoista

Tampereen Hervantaan on rakenteilla uusia asumisoikeusasuntoja – asukkaaksi voi nyt hakea

TA-Asumisoikeus Oy:n yhteistyöelin piti kokouksen maaliskuussa

Asiakaspalvelussamme on ruuhkaa

Torpparintie 7:n rivitalojen havainnekuva

Naantalin Tammistoon rakenteilla uusia asumisoikeusrivitaloja – asukkaaksi voi nyt hakea

Mies ja nainen keittiössä

Huolettomia eläkepäiviä ASO-kodissa 

Tulliportinkatu 9d:n havainnekuva

Joensuun Otsolaan rakenteilla uusia asumisoikeusasuntoja – asukkaaksi voi nyt hakea 

Vahva-Jussin lenkki 9:n havainnekuva

Lahden Asemantausta täydentyy uusilla asumisoikeusasunnoilla – asukkaaksi voi nyt hakea

Kalasatamankadun asumisoikeustalon kuva

Helsingin Kalasataman uusiin asumisoikeusasuntoihin voi nyt hakea asukkaaksi

Espoon Henttaalle kesällä valmistuviin vuokra-asuntoihin voi nyt hakea asukkaaksi 

Siilinjärven Vuorelaan rakentuvaan ASO-kerrostaloon voi nyt hakea asukkaaksi 

Pariskunta hymyilee lukiessaan tablettia

Asumisoikeusasuntojen käyttövastikkeet markkinahintaisia vuokria edullisempia

Jyväskylän Palokan Savulahteen valmistuvan modernin ASO-kerrostalon asunnot nyt haettavissa

Suuri asuntosunnuntai Suurpellossa 11.2. klo 13–15.

Suuri asuntosunnuntai Espoon Suurpellossa 11.2. – Avoimet ovet uusiin ASO-asuntoihimme!

Asumisoikeusasunto, Sarastuskaari 14, Kuopio

Kuopion Savilahteen rakentuu uusia asumisoikeusasuntoja

Jyväskylän innovatiiviselle Kankaan alueelle asumisoikeusasuntoja 

Vuoksi 4 havainnekuva ASO-talosta

Uusia asumisoikeusasuntoja luonnon läheisyyteen Naantalin Aurinkotuuleen ja Raision Ihalaan   

Espoon Niittykummun uudet asumisoikeusasunnot ovat nyt haettavissa

Ulkokuva Blominkatu 8:n asumisoikeustalosta

Kuopion Petoselle rakenteilla uusia asumisoikeusasuntoja – asuntoihin voi nyt hakea asukkaaksi

TA:lle valmistui ensimmäinen Joutsenmerkkikohde – Liedon Simpukkatie 17 sai pohjoismaiden virallisen ympäristömerkin

Tilaamalla TA:n uutiskirjeen saat ensimmäisenä tiedon uusista asunnoista, tapahtumista ja eduista.