Vinkit lämmityskauden alkuun

Syksyn viileyden korvatessa kesähelteet kiinteistön asukkaat saattavat miettiä, milloin kiinteistön lämmittäminen alkaa. Ihminen aistii lämpötilan muutokset varsin herkästi ja tottuu vallitseviin lämpötilaoloihin; siksi sisäilma monesti tuntuu syksyllä viileältä ja kostealta.

Useimmissa kiinteistöissämme lämmönjako tapahtuu keskitetysti joko vesikiertoisilla pattereilla tai lattialämmityksellä. Näissä kohteissa lämmitys kytkeytyy automaattisesti päälle silloin, kun kiinteistössä on lämmitystarvetta. Lämmitystarve määräytyy kohteesta riippuen joko kiinteistön sisälämpötilan tai ulkolämpötilan mukaan.

Varsinkin uusissa kerrostaloissa rakenteet varaavat runsaasti lämpöä kesän aikana. Tämän vuoksi varsinainen lämmityskausi alkaa kohteissa eri aikoihin. Useimmissa asunnoissamme lämmityskauden alku ei vaadi toimenpiteitä asukkailtamme. Alla on kuitenkin muutama toimenpide, jotka asukkaidemme on hyvä tehdä varmistaakseen ongelmattoman siirtymisen lämmityskauteen.

Muistilista asukkaillemme

1

Seuraa asuntosi sisälämpötilaa

Asunnon sisälämpötilaa tulisi seurata sille tarkoitetulla mittarilla, ja mitata keskeltä huonetta optimaalisesti noin 1,1 metrin korkeudelta. Lämmityskaudella tavoitteellinen sisälämpötila on 21 ±1 °C (20–22 °C).

2

Tarkista, että asuntosi huone- tai patteritermostaatit ovat auki

Asunnon huonetermostaatin (vesikiertoinen lattialämmitys) tai patteritermostaatin (vesikiertoinen patterilämmitys) tulee lämmityskauden alkaessa olla auki-asennossa. Patteritermostaattien neulaventtiilit saattavat jumiutua kesän aikana, joten ei ole pahitteeksi kääntää termostaatti muutaman kerran auki ja kiinni.

3

Varmista, että patteri pääsee luovuttamaan lämpöä

Patterit päästävät lämpöä sisäilmaan, jos patteri on sisäilmaa lämpimämpi ja ilma pääsee liikkumaan sen pinnalla. Patterin edessä olevat huonekalut tai paksut verhot saattavat estää tämän. Mikäli lämpö jää ”loukkuun” kalusteiden tai verhojen taakse, voi patteritermostaatti pahimmillaan sulkea koko patterin vesikierron.

Vielä 30-asteinenkin patteri tuntuu kädellä kokeiltaessa viileältä tai kylmältä, vaikka se luovuttaakin 21-asteiseen sisäilmaan lämpöä. Kylmä patteri ei siis ole merkki lämmityksen toimimattomuudesta.

4

Varmista, että tuuletusikkunat ja ikkunasalvat ovat kunnolla kiinni

Ikkunan salpoja on voinut jäädä vahingossa auki esimerkiksi ikkunan pesun yhteydessä, jolloin ikkuna ei ole tiivis.

5

Varmista, että lattialämmitys on esteetön

Jos asunnossasi on lattialämmitys, älä peitä lattiaasi suurilla ja paksuilla matoilla; näin lämpö pääsee siirtymään lattiastasi sisäilmaan.

Jos huomaat pattereissasi jotain vikaa, tee vikailmoitus

Sivu päivitetty viimeksi: 12.9.2024