Puutarhat ja pihat vaativat säännöllistä siistimistä ja hoitamista, jotta ne pysyvät kauniina ja hyvinvoivina. Jo pienelläkin panostuksella puutarha saa uutta ilmettä ja näyttää huolitellulta läpi kesän.

 

Tuleva puutarhuri Liisa Muikku on yksi ammattitaitoisista kesätyöntekijöistämme ja hänen vastuulleen kuuluu huolehtia pihojen ja puutarhojen ylläpidosta ja hoidosta Turun alueella muiden puutarhatyöntekijöiden kanssa. Hän odotti työltä mahdollisuutta oppia uutta ja työ onkin ollut suurena tukena hänen puutarhurin opintoihinsa. Parasta työssä on ollut työn liikkuvuus ja vapaus itse suunnitella työn kulku ja toteutus. Esimiehet ovat antaneet paljon vapautta, tukeneet tehtyjä ratkaisuja ja luottaneet työntekijöiden ammattitaitoon. Tämä on antanut paljon potkua työpäiviin. Hän onkin viihtynyt työssään erinomaisesti.

Näillä Liisan viidellä puutarhanhoitovinkillä jokainen pääsee alkuun oman puutarhan ja pihan hoidossa:

Kastelu

Kuivina kausina on hyvä muistaa kastelun merkitys. Etenkin nuoret kasvit eivät ole vielä kasvattaneet laajaa vedenottoverkostoa, jolloin sadevesi harvoin riittää kastelemaan maata tarpeeksi syvältä.

Kitkeminen ja sen merkitys

Rikkaruohot ovat jokaiselle puutarhanomistajalle tuttuja. Rikkaruohot pysyvät poissa ahkeralla kitkemisellä, mutta apuna voi käyttää erilaisia rikkaruohonesto- ja katekankaita ja kuori- ja koristekatteita. Puutarhaan voi valita myös maanpeittokasveja, jotka kasvaessaan tiheänä mattona eivät anna rikkaruohoille jalansijaa.

Kukkapenkkien rajaus/kanttaaminen

Selkeän ja kauniin kukkapenkin saa rajaamalla sen selvästi nurmikosta. Näin nurmikko pysyy omalla puolellaan ja kukkapenkin kauniit kasvit omallaan.  Apuna tähän voi käyttää vaikkapa helposti asennettavaa nurmireunusnauhaa.

Kuihtuneiden kukkien nyppiminen

Kesäkukkien kuihtuneita kukkia kannattaa nyppiä ahkerasti pois. Näin varmistetaan kasvin kaunis kukinta mahdollisimman pitkään. Jos kuihtuneita kukkia ei nypitä, kasvit luulevat kukinnan olevan ohitse eikä uusia kukkanuppuja  enää synny tai ainakin kukinta vähenee.

Pensaiden leikkaus

Jos pihan pensaat ovat päässeet kasvamaan liian suuriksi, ovat risuisen näköisiä tai eivät anna tarpeeksi esim. näkösuojaa, on leikkaus paikallaan. Paras leikkaamisajankohta suurimmalle osalle pensaita on keväällä ennen silmujen puhkeamista. Osan pensaista (mm. suurin osa angervoista) voi leikata ns. alas, jolloin jäljelle jää ainoastaan n. 10-30 cm ”tappi”. Vuosittaisilla muotoleikkauksilla, joita voi tehdä pitkin kesää, pensaista saadaan tuuheita ja siistejä. Muotoleikkauksia vaativia pensaita ovat esim. orapihlaja-aita, aronia ja heisiangervo.

 Artikkelikuva puutarhanhoitovinkit

Ajankohtaista