Oikeilla puhdistusvälineillä ja -tavoilla saat lieden ja uunin pysymään hyvässä kunnossa mahdollisimman pitkään ja ruuanlaitto on mukavaa. Liesilevylle sopivankokoiset, puhtaat ruuanvalmistusastiat auttavat myös pitämään lieden hyvässä kunnossa. Kokosimme ohjeet keraamisen ja valurautalieden sekä uunin ja uunipeltien puhdistamiseen.

Estät lian pinttymisen parhaiten puhdistamalla lieden ja uunin aina käytön jälkeen. Lika irtoaa parhaiten, kun se ei ole vielä pinttynyt pintoihin kiinni. Näin vältyt myös isommalta puhdistustyöltä myöhemmin.

Valurautalieden pinttymät pois teräsvillalla114924 tiilitehtaantie56a1 165 1

 • Pyyhi ja puhdista keittolevyt aina käytön jälkeen käsitiskiaineveteen kostutetulla liinalla.
 • Huuhtele pesuaine pois ja kuivaa pinnat, jotta levyt eivät pääse ruostumaan.
 • Puhdista tahrat liottamalla. Kostuta pyyhe ja pehmitä lika sillä. Kun lika on pehmennyt, voit pyyhkiä sen pois tai käyttää apuna esimerkiksi astianpesuharjaa.
 • Käytä pinttyneen valurautalevyn puhdistukseen saippuoitua teräsvillaa, karhunkieltä tai teräsvillaista harjaa. Pese liesilevyt lieden pinnassa olevien urien suuntaisesti. Varo kuitenkin naarmuttamasta levyjen ympärillä olevaa emalipintaa. Huuhtele ja kuivaa huolellisesti.
 • Keittolevyjen teräksiset suojarenkaat saat puhtaaksi veteen kastetulla sokeripalalla. Huuhtele sokeri lopuksi pois huolellisesti ennen hellan käyttöä.

Keraaminen liesi puhtaaksi naarmuttamatta

 • Puhdista keittotaso aina käytön jälkeen nihkeällä, käsitiskiaineella kostutetulla liinalla, sillä rasva ja lika pinttyvät keraamiselle liedelle helposti.
 • Jos liedelle jää harmaita jälkiä jotka eivät lähde pyyhkimällä, poista ne keraamiselle liedelle tarkoitetulla puhdistusaineella (esim. Universal Stone) puhdistusaineen käyttöohjeen mukaan.
 • Kiinni palaneen ruuan voi kaapia pois keraamiselle liedelle tarkoitetulla puhdistusterällä.
 • Vältä hankaavia puhdistusaineita ja pesuvälineitä kuten teräsvillaa ja karhunkieltä, jotka naarmuttavat lieden pinnan. Huomioi myös, ettet naarmuta keittotasoa vetämällä kattilaa lieden pintaa pitkin.
 • Jos kuumalle tasolle kaatuu sokeria, muovia tai alumiinifoliota, poista se saman tien puhdistusterällä. Jos pintaa ei puhdista heti, se voi vahingoittua.

Tutustu aina lieden mukana tulleisiin käyttöohjeisiin, sillä niissä on yleensä mukana lieden hoito-ohje.

Uuni puhtaaksi ruokasoodalla

 1. Poista uunista ritilä ja pellit.
 2. Sekoita muutama lusikallinen ruokasoodaa ja vettä tahnaksi ja levitä se uunin sisäpinnoille ja ikkunalasiin.
 3. Jätä tahna uuniin vähintään 12 tunniksi.
 4. Puhdista ruokasooda märällä liinalla mahdollisimman hyvin.
 5. Jos uunissa on vielä ruokasoodan jäänteitä, suihkuta siihen etikkaa ja puhdista märällä liinalla.
 6. Laita uuni päälle matalalle lämpötilalle noin 20 minuutiksi, jotta se kuivuu.

Älä unohda uunipeltejä. Kokeile myös niihin ruokasoodaliuosta. Toisinaan tavallinen astianpesuainekin ja tiskiharjalla puhdistaminen riittää irrottamaan lian.


Lähteet ja lisää vinkkejä

Ajankohtaista