Viherkasvit parantavat sisäilmaa ja tuovat ripauksen vehreyttä myös sisätiloihin. Huolehtimalla kasveista oikein ne kestävät jopa vuosia. Monista kasveista voi myös irrottaa pistokkaita, joista voit itse kasvattaa uusia viherkasveja.

Viherkasvi

Keväällä on paras aika vaihtaa huonekasvien multa ja istuttaa ne tarpeen mukaan uusiin ruukkuihin. Kasvukauden alkaessa ja valon lisääntyessä kasvit juurtuvat hyvin uuteen multaan. Kaikille huonekasveille jokavuotinen mullanvaihto ei ole tarpeen. Esimerkiksi monille palmuille ja kaktuksille riittää mullanvaihto muutaman vuoden välein. Jos multa on painunut, lisää multaa entisen päälle.

Kun kasvi alkaa kasvaa ulos ruukustaan, on aika vaihtaa se isompaan ruukkuun. Samalla kasvi saa tuoretta ja ravinteikasta multaa. Vaihda multa vuosittain myös silloin, kun haluat kasvien kasvavan nopeammin. Vaihtamalla kasveille uudet ruukut saat samalla uutta ilmettä kotiin.

Uusia, isompia ruukkuja kannattaa etsiä vaikkapa kirpputoreilta tai kierrätyskeskuksista. Voit myös tuunata vanhat ruukkusi uudennäköisiksi esimerkiksi maalaamalla suojaruukut.

Näillä vinkeillä huonekasvien mullanvaihto onnistuu helposti:

  1. Kastele kasvit huolellisesti ennen mullanvaihtoa edellisenä päivänä. Käytä istutukseen puhdasta peruslannoitettua ja kalkittua multaa. Orkideoille on oma karkearakenteinen kasvualustansa, kaktuksille ja huonekasveille sopii hiekkapitoinen multa.

  2. Jaa tiheästi tyviversoja kasvattava kasvi kuten Kirjovehka useampaan osaan niin saat uusia taimia. Vanhasta viherkasvista irrotetut taimet voi viedä vaikkapa lahjaksi kaverille.

  3. Istuta kasvi aina entiseen syvyyteensä hieman aikaisempaa isompaan ruukkuun. Kasvin koosta riippuen 2-10 senttiä nykyistä isompi ruukku on hyvä.

  4. Aseta kasvi uuteen ruukkuun, jonka pohjalla on multaa. Lisää uutta multaa juuripaakun ympärille ja tiivistä kunnolla.

  5. Kastele kasvi istutuksen jälkeen perusteellisesti ja vie se puolivarjoisaan paikkaan toipumaan.

  6. Kastele kasvi uudelleen, kun multa alkaa kuivua. Lannoita noin viikon kuluttua, kun kasvit ovat juurtuneet.

Ajankohtaista