Tehostaaksemme biojätteen keräystä olemme mukana uudentyyppisen biojätepussijärjestelmän kokeilussa. Kokeilun tavoitteena on lisätä kierrätettävän biojätteen määrää ja tehdä kierrätyksestä asukkaille mahdollisimman helppoa.
Kokeilu toteutetaan yhteistyössä tehokkaan Ekokompassi-järjestelmän kehittäneen Jubilo Wasten kanssa. - Uudentyyppinen biojätepussimme kestää paremmin rasvaa ja kosteutta kuin perinteiset biopaperipussit. Pussi asetetaan kierrätysmuovista valmistettuun muovikoriin, jolloin ilma pääsee kiertämään biojätepussin ympärillä. Tämä nopeuttaa biojätteen kuivumista ja ehkäisee siten hajuhaittoja, Jubilo Wasten Viktor Stenmark kertoo.
Päästötön toimitus
Jubilon paperibiojätepussit on tehty 100 % biohajoavasta vettä ja rasvaa hylkivästä paperista, minkä takia pussit eivät vuoda eivätkä mene rikki, kunhan niitä käytetään niihin kuuluvan ventiloidun biojäteastian kanssa. Pussit ja korit toimitetaan suoraan kokeilussa mukana oleviin kiinteistöihin eikä asukkaan ei tarvitse itse ostaa biojätepusseja. – Tuotteet kuljetetaan perille päästöttömästi biokaasulla toimivilla pakettiautoilla. Yhdellä täydellä biojätepussilla tuotettavalla biokaasumäärällä jakeluauto kulkee kaksi kilometriä, Stenmark kertoo. Jätehuoltoyhtiöt keräävät syntyneen biojätteen normaalisti ja toimittavat biojätteen käsittelylaitokselle.
Kahden kuukauden kokeilu
Alkuvaiheessa mukana kokeilussa on kuusi kohdetta ja 260 kotitaloutta. Kokeilussa mukana olevat kohteet on valittu niin, että mukana on erityyppisiä taloja, niin isoja kerrostaloja kuin pienempiä paritaloyhtiöitä, kertoo kiinteistöpäällikkö Aki Baarman.
- Kokeilu kestää alkuvaiheessa kaksi kuukautta, jonka jälkeen kyselemme asukkailta kokemuksia kokeilusta. Tavoitteena on ottaa ratkaisu käyttöön myös muissa taloissamme, Baarman toteaa.
Jubilon ratkaisun avulla TA:lla on mahdollisuus olla mukana parantamassa koko biojätteen käsittelyn arvoketjua ja lisätä biojätteen keräystä Suomen strategian mukaisesti. Suomen valtakunnallisen jätesuunnitelman tavoite on, että vuonna 2023 kierrätetään 60 % kaikesta biojätteestä. Lisäksi tavoitteena on enenevissä määrin luopua muovikassien käytöstä. Näiden tavoitteiden toteutumisessa jäteyhtiöiden ja kuluttajien valinnat ovat avainasemassa.
Lue lisää: