Sähköpyörät sekä muut sähköiset kulkuvälineet ovat yleistyneet huomattavasti lyhyessä ajassa. Sähköpyörä on kätevä ja ekologinen tapa liikkua, mutta niiden huollossa täytyy olla huolellinen. Myös akut vaativat säännöllistä latausta, ja niiden lataus herättää paljon kysymyksiä.

sähköpyörä

Sähköpyörien ja muiden kevyiden sähköajoneuvojen kuten sähköpotkulautojen tai tasapainoskootterien lataus onnistuu tavallisesta kotona olevasta pistorasiasta. Taloyhtiön pyörävarastoissa sähköpyöriä ei saa ladata.

Sähköpyörissä olevat akut ovat yleensä tehokkaita litiumakkuja, jotka syttyessään palavat erittäin kuumasti. Suomessa on syntynyt useita vaaratilanteita ja jopa tulipaloja sähköpyörien ja muiden akkujen lataamisessa.

Lataa akku omassa asunnossasi

Pelastuslaitoksen mukaan sähköpyörien ja muiden sähkölaitteiden akut on parasta ladata omassa asunnossa. - Periaatteena on, että lataus tulisi suorittaa valvotusti, kommentoi Keski-Suomen pelastuslaitoksen johtava palotarkastaja Jouni Nurminen. Ladattavan akun tai laitteen lähellä tai yläpuolella ei myöskään saa olla helposti syttyvää materiaalia.

Latauksen suorittaminen valvotusti ei kuitenkaan tarkoita sitä, että laitetta pitäisi koko ajan vahtia, vaan riittää, että asunnossa on ihmisiä paikalla ja toimiva palovaroitin. Latauksen turvallisuudessa lähtökohtana on, että laite, latauslaite tai liitos, johon johto yhdistetään, ovat puhtaita ja ehjiä.

Lue käyttöohjeet huolellisesti

Tärkeää on myös suorittaa lataus valmistajan antamien ohjeiden mukaisesti. Tarkista tuotteen käyttöohjeista, miten laite on suunniteltu ladattavaksi, kuinka useasti sen voi ladata ja voiko akun päästää kokonaan tyhjäksi vai pitäisikö akussa olla aina jonkin verran jännitettä.

Jos havaitset laitteessa jotakin poikkeavaa, se kuumenee, sen muoto muuttuu tai siitä kuuluu erikoisia ääniä, lataus on syytä keskeyttää ja irrottaa laite välittömästi sähköverkosta. Vie laite tällöin huoltoon ennen seuraavaa käyttöä. Ennakoimalla ja yleisellä varovaisuudella voidaan välttää vaaratilanteita.

Muista turvallisuus myös liikenteessä

Myös liikenteessä sähkökäyttöisillä kulkuvälineillä on syytä kiinnittää turvallisuuteen erityistä huomiota. Käytä mahdollisuuksien mukaan aina pyöräkaistaa, ota muut kulkijat huomioon sekä muista turvaväli ja oikea tilannenopeus. Älä unohda kypärää ja heijastimia!

Ajankohtaista