Tähän aikaan vuodesta kevättöitä voi aloitella jo pihalla ja parvekkeellakin. Käsillä tekeminen ja kasvien parissa puuhastelu on paitsi palkitsevaa myös mukavaa puuhaa, olitpa sitten aloittelija tai kokeneempi viherpeukalo. Viherpalveluissamme työskentelevä avustava puutarhuri Emilia Nykänen antoi vinkkejä, mitä omalla asuntopihalla, parvekkeella tai sisällä kotona voisi tähän aikaan vuodesta tehdä.

 Narsissit tuovat kevään mukanaan


1.    Hoitoleikkaa asuntopihan puut ja pensaat

Jos asuntopihallasi kasvaa puita tai pensaita, nyt voi olla sopiva aika hoitoleikata niitä. Tarkista kuitenkin, mistä lajikkeesta on kyse, sillä kaikkia puita ja pensaita ei voi leikata keväällä niiden mahlavuodon vuoksi.

Keväällä voi leikata esimerkiksi orapihlajat, katajat, hortensiat, omenapuut, alppiruusut, ruusut ja pajut. Sen sijaan vaahteraa, koivua, tuomea, kirsikkaa ja luumupuita ei saa leikata keväisin, vaan vasta syksyllä. Voit tarkistaa eri lajikkeille sopivat leikkausajat tästä taulukosta.

Käytännössä hoitoleikkauksella poistetaan puusta tai pensaasta kuolleita ja katkenneita oksia. Hoitoleikkauksia olisi hyvä tehdä vuosittain.  

Pensaita voi näin keväällä myös alasleikata, jotta ne saavat lisää elinvoimaa. Alasleikkauksessa pensaan kaikki versot katkaistaan noin 15-20 cm korkeudelta. Kuolleeltakin näyttävä pensas voi vielä elpyä, joten kannattaa antaa huonokuntoisellekin pensaalle vielä mahdollisuus leikkaamalla se. Pensaat olisi hyvä alasleikata 3-5 vuoden välein.

Samalla voi uusia puiden mahdollisia tuentoja ja levittää kuorikatetta puiden ja pensaiden juurille. Kuorikate auttaa pitämään kosteutta maassa.


2.    Istuta kukkia

Sipulikukkia voi jo istuttaa pihalle tai parvekkeelle ruukkuun, sillä ne kestävät kylmää. Pihalla sipulikasveja voi istuttaa myös suoraan maahan. Keväiset narsissit, helmililjat, tulppaanit ja krookukset tuovat pihalle tai parvekkeelle lupauksen tulevasta kesästä. Myös perennoja eli monivuotisia kukkia voi käyttää istutuksissa.

Kun säät lämpenevät, voi istuttaa orvokkeja. Orvokki kestää jonkin verran kylmää, mutta ei kovaa pakkasta. Jos kukkien kaveriksi haluaa ikivihreää, kokeile esimerkiksi havukasveja. Havukasveja voi käyttää huoletta ympäri vuoden.

 Helmililjoja


3.    Kasvata huonekasveja hedelmien siemenistä

Etenkin eksoottisten hedelmien siemenet itävät helposti, joten niistä voi kasvattaa erikoisia huonekasveja. Ota kypsän hedelmän siemenet talteen ja kylvä ne mielellään hiekkapitoiseen kylvömultaan. Peitä kylvös haihduttamisen vähentämiseksi ja aseta lämpimään ja valoisaan paikkaan. Huolehdi, että kylvös pysyy tasaisen kosteana.

Kokeile esimerkiksi appelsiinia, sitruunaa, avokadoa, granaattiomenaa, karambolaa tai mangoa, ja katso, millaisen kasvin saat kasvatettua. Tarkemmat ohjeet löydät esimerkiksi täältä.


4.    Vaihda huonekasveille mullat ja ota pistokkaita

Huonekasvit ilahtuvat tuoreesta mullasta. Kasveihin voi vaihtaa mullat ja ottaa niistä myös pistokkaita. Lue ohjeet mullanvaihtoon täältä.

Pistokkaiden avulla puolestaan saat helposti uusia pikkukasveja. Lue Ideoita kotiin -blogistamme, kuinka pistokkaiden ottamisessa pääsee alkuun.

Huonekasveille kannattaa vaihtaa mullat keväällä


5.    Kasvata sisällä taimia tai vaikka oma puu

Onko haaveissa kesäksi oma parveke- tai pihapuutarha? Voit aloittaa projektin jo nyt kasvattamalla taimia siemenistä. Taimet voi ostaa valmiinakin, mutta itse kasvattamisessa on oma viehätyksensä. Siemeniä voi ostaa taimikaupoista, myös netistä. Lisäksi monessa ruokakaupassa on tähän aikaan vuodesta hyvä valikoima siemeniä.

Vai kiinnostaisiko ennemmin kasvattaa sisällä oma puu huonekasviksi? Esimerkiksi Lil plot -sivustolta voi tilata puunkasvatuspakkauksen, joka sisältää kaiken, mitä kasvatuksessa tarvitaan sekä tarkat kasvatusohjeet. Valittavana on mm. sitruuna-, eukalyptus- ja kahvipuu. Tätä ideaa puutarhurimme Emiliakin aikoi itse kokeilla!

Ainakin sitruunapuun voi myös halutessaan siirtää ulos touko-kesäkuussa. Taimi pitää suojata tai nostaa kylmiksi öiksi takaisin sisälle, sillä se ei kestä alle kahden asteen lämpötilaa. Syyskuussa sitruunapuun voi siirtää takaisin sisälle talvehtimaan.


Jos piha- ja viherjutut kiinnostavat, seuraa Viherpalvelujemme juuri avattua Instagram-tiliä! Kevään mittaan tulet löytämään sieltä myös ajankohtaisia vinkkejä mm. kasvien ja kukkien istutukseen. Löydät tilin Instagramista nimellä TA_viherpalvelut.


Teksti: Jenni Kemppainen

Kuvat: Anu Vähäkallio, TA-Yhtiöt, Sanna Autio


Lue lisää:

Pihanhoito-ohjeita
Herätä piha ja parveke talviunilta - tee nämä ennen kesää
Parvekeviljelyllä iloa koko naapurustoon
Oikea kesäkukkien valinta takaa kukinnan koko kesäksi
Viisi helppoa vinkkiä siistiin puutarhaan
Kerrostalon piha- ja puutarhavastaava nauttii yhdessä tekemisestä

Ajankohtaista