Lähes koko Suomessa on nautittu poikkeuksellisista helteistä jo usean päivän ajan. Kun ulkona paistaa aurinko ja sää on lämmin, voi myös asunnon sisälämpötila nousta toivottua lämpimämmäksi. Lue vinkkimme, kuinka selviät kuumuudesta.

huoleton kesä

1. Sulje verhot. Paahtava aurinko lämmittää asuntoa, joten verhojen sulkeminen hillitsee lämpenemistä. Jos ikkunoissa on sälekaihtimet tai rullaverhot, niitä kannattaa käyttää. Myös muunlaiset verhot auttavat.

2. Tuuleta illalla tai yöllä. Näin asuntoon tulee viileää ilmaa. Päivällä ulkona voi olla selvästi kuumempi kuin sisällä, jolloin tuulettaminen ei välttämättä viilennä asuntoa, vaan voi jopa lämmittää sitä lisää. Tällöin ikkunat kannattaa pitää kiinni. Tuulettaminen on tehokkainta, jos asunnossa on mahdollista saada aikaan ristiveto. Varo kuitenkin, etteivät ikkunat ja ovet paiskaudu ristivedossa kiinni voimakkaasti, jolloin ne saattavat mennä rikki.

3. Vältä uunin tai saunan käyttöä, sillä ne nostavat asunnon lämpötilaa. Myös muut sähkölaitteet nostavat asunnon lämpötilaa. Pidä turhat valaisimet pois päältä ja sammuta kahvinkeitin heti kun kahvi on valmista.

4. Tarkista poistoilma- ja korvausilmaventtiilien puhtaus. Asunnon poistoilmaventtiilien kautta asunnosta poistuu ilmaa ja kosteutta ja korvausilmaventtiileistä asuntoon tulee korvaavaa ilmaa. Tarkista, että molemmat venttiilit ovat puhtaat eikä niitä ole peitetty. Korvausilmaventtiilit sijaitsevat usein ikkunoiden yläreunassa, asunnon ulkoseinän yläosassa tai lämpöpatterin takana seinässä. Uusimmissa asunnoissa, joissa on koneellinen tulo- ja poistoilmanvaihto, korvausilmaventtiilit sijaitsevat useimmiten makuu- ja olohuoneessa. Poistoilmaventtiilit löytyvät keittiöstä (usein liesituuletin), kylpyhuoneesta/pesuhuoneesta ja vaatehuoneesta.

5. Hanki tuuletin tai siirrettävä ilmastointilaite. Tehokas pöytä- tai lattiatuuletin tuo helpotusta kuumuuteen melko pienellä rahalla. Järeämpi viilentäjä on siirrettävä ilmastointilaite, joka viilentää ja poistaa ilmasta kosteutta. Jos käytät ilmastointilaitetta, muistathan tyhjentää laitteen vesisäiliön tasaisin väliajoin.

6. Kosteus lisää kuumuuden tunnetta. Pidä kylpyhuoneen ovi kiinni suihkussa käydessäsi ja vältä pitkiä suihkuja. Kuivata pyykit ulkona tai taloyhtiön kuivaushuoneessa. Käytä astian- ja pyykinpesukoneita myöhään illalla tai aikaisin aamulla ilman ollessa hieman viileämpää.

7. Pysy itse viileänä. Pukeudu kevyesti ja mielellään löysiin vaatteisiin. Kastele pieni pyyhe lämpimällä vedellä ja sivele ihoasi sillä. Ranteiden sisäpuolen viilentäminen jääkylmällä vedellä tai jääpalapussilla laskee myös kehon lämpötilaa. Voit myös laittaa esimerkiksi lakanan ennen nukkumaan menoa pariksi tunniksi pakkaseen, jolloin nukkumaan mennessä voi laittaa viileän lakanan päälle. Muista juoda riittävästi (kokeile esimerkiksi viilentävää jääteetä).

8. Ulkoile varjossa. Jos mahdollista, nyt kannattaa nauttia Suomen kesästä ulkoilmassa. Vältä kuitenkin turhaa oleskelua suorassa auringonpaahteessa. Toistaiseksi levätilanne on vielä hyvä ja uimavedet parhaimmillaan, ja uintiretki lähirannalle on ihanaa kesäpuuhaa!

Lue lisää kuumuudelta suojautumisesta THL:n sivuilta.

Teksti: Anu Vähäkallio

Kuva: Tommy Vilen

Ajankohtaista