Kaikista kohteistamme löytyy monipuoliset mahdollisuudet lajitella kodin jätteitä. Lajittelemalla jätteet säästämme luontoa sekä kustannuksia.

iStock 1082028590 edited

Lajittelu on helppoa ja vaivatonta. Tässä vinkit yleisimpien kodin jätteiden lajitteluun:

Biojäte
Kaikki maatuvat jätteet, ruuantähteet, suodatinpussit, teepussit, kuihtuneet kukat, talouspaperi ja jähmettynyt rasva kuuluvat biojäteastiaan. Älä laita biojätteeseen eläinten jätöksiä, nestemäistä rasvaa, purkkaa, tupakan tumppeja tai biohajoavia vaippoja -> ne kuuluvat sekajätteeseen. Älä laita ruuantähteitä myöskään viemäriin tai wc-pönttöön.

Vinkki! Biojäteastiaan voi laittaa silputtua munakennoa tai talous- ja wc-paperirullaa imemään biojätteen ylimääräistä kosteutta.

Lasi
Lasipurkit ja -pullot kuuluvat lasinkeräykseen. Kuumennusta kestävä lasi, kuten juomalasit ja lasiesineet kuuluvat sekajätteeseen.

Metalli
Säilyketölkit, lasipurkkien kannet, pullonkorkit, alumiinivuoat ja -folio ja muut pienet metalliesineet kuuluvat metallinkierrätykseen. Älä laita kahvipaketteja metallinkeräykseen, ne kuuluvat muovinkeräykseen. Isot metalliesineet kuuluvat romumetallin keräykseen.

Kartonki
Maitotölkit, muut pahvi- ja kartonkipakkaukset, wc- ja talouspaperirullat, munakennot sekä ruskea paperi ja paperikassit kuuluu litistää kartonginkeräykseen. Älä laita kartonkikeräykseen styroksia tai kuplamuovia -> styroksi kuuluu energia- tai sekajätteeseen ja kuplamuovi muovinkeräykseen tai energiajätteeseen.  

Paperi
Kaikki postiluukusta tulleet kirjeet ja lehdet sekä esimerkiksi piirustuspaperit kuuluvat paperinkeräykseen. Älä kuitenkaan laita paperinkeräykseen märkiä tai likaisia papereita, äläkä voimakkaasti värjättyä paperia kuten lahjapaperia -> ne kuuluvat energia- tai sekajätteeseen.

Muovi
Tuotteiden pakkaamiseen käytetty muovi, esim. jogurttipurkit, leikkelepakkaukset, muoviset leipäpussit, kahvipaketit, tyhjät shampoopullot ja muut muoviset pullot, kanisterit ja korkit (irrota korkit pakkauksista). Muovipakkaukset tulee huuhdella huolellisesti ennen kierrättämistä. Muovin keräykseen ei kuitenkaan voi laittaa leluja, keittiötarvikkeita, hammasharjoja eikä pvc-muovia (eli kovaa muovia, jonka tunnistaa pakkauksessa olevasta kolmiosta, jonka sisällä on numero) -> ne kuuluvat sekajätteeseen.

Sekajäte
Kaikki kierrätykseen kelpaamaton jäte. Ei kuitenkaan vaarallista jätettä, sähkölaitteita eikä lääkkeitä.

Energiajäte
Mikäli kaupungissasi kerätään energiajätettä, sinne voi laittaa kodin muovipakkaukset, styroksin, vaahtomuovin, kääre- ja lahjapaperitmuovipakkaukset sekä likaisen ja kostean paperin ja pahvin. 

Kodin jäteastioihin ei saa laittaa lääkkeitä, paristoja, sähkölaitteita eikä loisteputkia!

 

Lajitteluohjeissa saattaa olla kaupunkikohtaisia eroja, joten tarkista ohjeet oman kaupunkisi jätehuollosta.

Löydät lisätietoa kierrättämisestä ja energian säästämisestä täältä.

 

Ajankohtaista