Asunnosta huolehtiminen

Ilmanvaihto

Toimiva ilmanvaihto on terveellisen sisäilman edellytys. Huippuimurit ja asuntojen poistoilmaventtiilit on säädetty siten, että rakennuksen ilmanvaihto on tasapainossa. Hyvän sisäilman varmistavat puhtaat ja oikein toimivat venttiilit. Kiinteistön automaattinen ilmanvaihto toimii tehostetusti useita kertoja päivässä muutaman tunnin ajan.

Kiinteistötyypistä riippuen ilmanvaihtojärjestelmiä on erilaisia, mm. koneellinen yhteiskanavapoisto, painovoimainen ilmanvaihto, huoneistokohtainen poistoilmalaitteisto, koneellinen tai keskitetty tulo- ja poistoilmanvaihto. Pääsääntöisesti ilmanvaihdon tehoa voi säätää huoneistossa vain, jos kiinteistössä on huoneistokohtainen poistoilmalaitteisto tai koneellinen tulo- ja poistoilmanvaihto. Näissä tapauksissasäätö tapahtuu useasti liesituulettimen avulla. Huolehdi, että ilmanvaihto toimii tehostetusti esim. saunomisen jälkeen. Koneellista ilmanvaihtoa tulee käyttää riittävällä tasolla eikä sitä saa koskaan kytkeä täysin pois päältä.

Huoneiston raikastamiseen riittää hyvin 15 minuutin tuuletus ristivedolla. Talvella ja kovilla pakkasilla tuuletus on hyvä jättää minimiin energiahukan vuoksi. Ikkunaa ei tulisi koskaan jättää koko päiväksi auki, sillä ikkunan kautta huoneistoon voi päästä kosteutta tai eläimiä yms. jotka saattavat vahingoittaa huoneistoa. Lisäksi talvella pitkään auki ollut ikkuna saattaa jäädyttää pattereissa kiertävän veden ja tämä saattaa aiheuttaa mittavan vesivahingon.

Ilmanvaihdon venttiilit

Poistoilmaventtiilien kautta huoneistosta poistuu ilman epäpuhtaudet ja kosteus. Poistoilmaventtiilit sijaitsevat yleensä keittiössä (usein liesituuletin), kylpyhuoneissa, wc:ssä ja vaatehuoneessa. Liesituulettimen sulkupelti tulee avata ruoanlaiton ajaksi, jolloin suurin osa ilmavirrasta poistuu liesituulettimen kautta. Tämä toimenpide pienentää muiden tilojen poistoilman määrää. Sulkupellin kiertokytkin löytyy useimmista liesituulettimista. Poistoilmaventtiilit tulee pitää puhtaana eikä niiden säätöihin tule koskea.

Katossa sijaitsevan pyöreän poistoilmaventtiilin saa irti katosta puhdistusta varten kiertämällä venttiiliä lähimpänä kattoa sijaitsevasta renkaasta ja vetämällä venttiilin ulos. Venttiilin sisemmän renkaan säätöön ei tule koskea, koska se on säädetty oikealle ilmavirralle. Venttiilit on hyvä pestä asianpesuaineella. Seinässä sijaitsevan venttiilin raot voi pyyhkiä esim. kostutetulla rätillä. Jos et tiedä miten venttiili puhdistetaan, voit kysyä neuvoa huoltoyhtiöltä.

Kaikki huoneiston poistoilmaventtiilit on hyvä puhdistaa muutaman kerran vuodessa, keittiön liesituulettimen rasvasuodatin useammin.

Korvaavaa ilmaa tulee huoneistoon raitisilmaventtiileistä, jotka tulee pitää asianmukaisesti avoinna ja puhtaana. Korvausilmaventtiilit sijaitsevat usein joko asuinhuoneiden ulkoseinien yläosassa, ikkunoiden yläreunassa, tuuletusluukuissa tai seinässä lämpöpatterin takana. Venttiileissä on suodatin, joka puhdistaa sisään tulevaa ulkoilmaa. Korvausilmaventtiilit ja suodattimet tulee puhdistaa säännöllisesti vähintään kahdesti vuodessa ja tarpeen mukaan, esimerkiksi vilkasliikenteisten teiden lähettyvillä, useammin.

Ilmanvaihtoventtiileitä ei saa peittää eikä niiden säätöjä saa muuttaa, koska se vaikuttaa koko talon ilmanvaihtoon.

Hyvän sisäilman säännöt

 • Ilmanvaihtoventtiileitä ei saa peittää eikä niiden säätöjä saa muuttaa.
 • Pidä korvausilmaventtiilit ja -reitit auki ja puhtaana.
 • Puhdista poistoilmaventtiilit säännöllisesti.
 • Huolehdi liesikuvun ja -tuulettimen puhtaudesta.
 • Tutustu huoneistokohtaisen ilmanvaihdon käyttöohjeisiin.
 • Tuuleta vain nopeasti.
 • Kuivata pyykit kuivaushuoneessa.
 • Siivoa säännöllisesti.
 • Liian korkea lämpötila asunnossa heikentää sisäilman laatua.

Ilmanvaihto ei toimi, jos

 • ikkunoiden sisäpinta huurtuu tai jäätyy.
 • rakenteiden pinnalle tiivistyy kosteutta.
 • hajut ja käryt leviävät toistuvasti huoneiston sisälle ja/tai toisista huoneistoista.
 • huoneilma on jatkuvasti tunkkaisen tuntuinen.
 • pesuhuoneen kuivuminen peseytymisen jälkeen on hidasta.

Vältä turhaa kosteutta

Kylpyhuoneen ja saunan riittävä ilmanvaihto ja lämmitys ehkäisevät kosteusvaurioiden syntymistä. Kylpyhuoneen patterin tärkein tehtävä on kuivattaa ilmaa ja peseytymisen aikana kostuneita seiniä, lattiaa ja kattoa. Kylpyhuoneen ilmanvaihtoa voi tehostaa jättämällä oven auki suihkun jälkeen.