Asunnon viilentäminen kesällä

Kesällä huoneiston lämpötila voi ajoittain nousta tavanomaista korkeammaksi, kun ulkolämpötilat kohoavat jopa hellelukemiin. Asunnon lämmittää aurinko, ihmiset ja laitteet – ja omilla toimilla pystyy jonkin verran itse vaikuttamaan asunnon sisälämpötilaan.

Vinkkejä asunnon viilentämiseen

1

Pidä verhot ja sälekaihtimet kiinni

Estä lämmittävän auringonvalon pääsy asuntoon sulkemalla verhot ja sälekaihtimet erityisesti lännen ja etelän suunnalta. Pimennysverhot, paksut verhot tai valoa ulospäin heijastavat verhot toimivat tehokkaina ikkunasuojina. Huomioithan, että sälekaihtimet ovat suljettuna oikein päin, eli kupera puoli ulospäin.

2

Tuuleta oikeaan aikaan

Avaa ikkunat tai ovet vasta illalla tai aikaisin aamulla, kun ulkoilma on viileämpää. Ristiveto on hyvä tapa saada ilma nopeammin vaihtumaan. Mikäli asunto vaatii tuuletusta päivällä kuumana aikana, avaa ovi tai ikkuna varjon puolelta.

3

Viilennä lasitettu parveke

Lasitettu parveke tai terassi toimii yhtenä asunnon lämmönlähteistä. Viilennä tila avaamalla lasitukset niin että ilma pääsee liikkumaan. Mikäli sinulla on parvekkeella verhot tai kaihtimet, pidä ne suljettuna aurinkoiseen aikaan.

(Muutostyöluvalla: Lasitus- tai verholiikkeestä hankitut parvekelaseihin tarkoitetut aurinkosuojaverhot tai -kaihtimet kuuluvat muutostyöhyvityksen piiriin ja hyvitysaika on viisi vuotta.)

4

Vähennä asunnon sisäistä lämpökuormaa

Asunnon sisäistä lämpökuormaa voi vähentää välttämällä saunan ja uunin käyttöä. Lisäksi kannattaa sammuttaa kaikki ylimääräiset sähkölaitteet, kuten televisio, tietokone ja valaistus.

5

Kierrätä ilmaa tuulettimella

Tuuletin ei varsinaisesti viilennä asuntoa, mutta liikkuva ilma voi tuntua miellyttävämmältä. Tuuletin voi myös poistaa kosteutta iholta, jolloin olo tuntuu mukavammalta.

6

Harkitse ilmalämpöpumppua

Ilmalämpöpumppu auttaa tehokkaasti viilentämään asunnon sisälämpötilaa. Vaikka asunnossa olisikin ilmalämpöpumppu, kannattaa verhoja pitää kiinni aurinkoisella puolella huoneistoa. Muutostyöluvalla voit asennuttaa omalla kustannuksella asuntoon ilmalämpöpumpun.

7

Kuivata pyykit ulkona

Kuivata mahdollisuuksien mukaan pyykit ulkona, jotta pyykeistä haihtuva kosteus ei pääsisi sisäilmaan. Kostea sisäilma tuntuu entistä tukalammalta.

8

Pidä itsesi viileänä

Huolehdithan myös omasta viilennyksestäsi esimerkiksi käymällä viilentävässä suihkussa, oleilemalla mahdollisuuksien mukaan viileissä ja ilmastoiduissa tiloissa sekä pitämällä kevyitä hengittäviä vaatteita. Muistathan myös juoda riittävästi.

Sivu päivitetty viimeksi: 3.7.2024