Asunnosta huolehtiminen
Turvallisuusohjeet
Jopa kaksi kolmesta onnettomuudesta sattuu kotona. Paras keino onnettomuuksien välttämiseen on vaaratilanteiden ennaltaehkäisy ja vaaratilanteissa toimimisen kertaaminen. Vaaratilanteiden aiheuttamien materiaalivahinkojen korvaamiseen paras, ja usein ainoa, keino on oikeanlaisen kotivakuutuksen hankkiminen.
Palovaroitin
Palovaroitin on kodin lakisääteinen turvalaite, joka kuuluu asukkaan vastuulle. Huoneiston jokaiseen kerrokseen tulee asentaa vähintään yksi palovaroitin. Palovaroittimen paras sijoituspaikka on eteisen katossa makuuhuoneen oven ulkopuolella. Palovaroittimen toiminta tulee testata kerran kuukaudessa painamalla testinappia. Muista paristonvaihto kerran vuodessa – hyvä muistisääntö on 11.2. Yli 10 vuotta vanhaa palovaroitinta ei tule käyttää. Suositus on yksi varoitin 60 neliötä kohden jokaista asuinkerrosta kohden.
Joissain kiinteistöissämme palovaroittimet on liitetty kiinteästi sähköverkkoon. Näissä kiinteistöissä asukas ei tarvitse omaa palovaroitinta, mutta palovaroittimen toiminta tulee siitä huolimatta testata kuukausittain. Varoitinta ei saa irrottaa katosta. Mikäli epäilet laitteen toimintakuntoa, ole yhteydessä huoltoyhtiöön. Joissakin kohteissa myös sähköverkkoon kytketyn palovaroittimen paristonvaihto kuuluu asukkaalle; tarkista onko asukaskansiossa ohjeet tästä. Lisäksi huoneistoissa on hyvä olla sammutuspeite. Sammutuspeite kannattaa sijoittaa paikkaan, jossa on syttymisherkkiä alueita, kuten keittiöön.
Paloturvallisuus porrashuoneissa ja pelastustiet
Paloturvallisuusmääräykset kieltävät tavaroiden säilyttämisen porrashuoneissa. Lastenrattaat, rollaattorit ym. tulee säilyttää niille varatuissa tiloissa. Myöskään varastojen kulkureiteillä ei saa säilyttää tavaraa. Pelastustiet tulee pitää vapaina ja pysäköinti on sallittu vain merkityillä paikoilla. Pelastustiepiirros löytyy useimmiten ilmoitustaululta ja pelastustiet on merkitty myös liikennemerkeillä.
Palovaara ja toiminta tulipalon sattuessa
Palovaara torjutaan parhaiten kun kynttilöitä tai muuta avotulta ei jätetä vartioimatta. Tulentekovälineet tulee säilyttää lasten ulottumattomissa eikä asunnossa tule säilyttää palovaarallisia aineita. Pyykkiä ei saa kuivattaa saunassa paloturvallisuuden vuoksi. On hyvä muistaa, että kodinkoneet ja kodin elektroniikkalaitteet voivat joskus syttyä itsestään palamaan. Siksi niitä ei saa jättää päälle vartioimatta. Ruuanlaitossa ylikuumeneva rasva syttyy helposti palamaan ja palo voi levitä liesikupuun ja ilmanvaihtohormiin. Rasvapalo tukahdutetaan sammutuspeitteellä tai kattilankannella, ei koskaan vedellä.
Poistu palavasta asunnosta nopeasti ja soita hätänumeroon 112. Poistuessasi palavasta asunnosta, sulje asunnon ovi perässäsi, jotta palo ei leviäisi. Käytä poistuessa portaita, hissiin voit jäädä loukkuun. Jos huomaat tulipalon tai savua porraskäytävässä ja omassa asunnossasi ei pala, pysy sisällä asunnossasi ja soita hätänumeroon.
Vaaratilanteiden yleinen ennaltaehkäisy
- Hanki asuntoon palovaroitin, älä jätä tulta vartioimatta ja opettele sammuttamaan pienpalot oikein.
- Sulje kaikki ovet ja ikkunat poistuessasi huoneistosta ja lukitse ovet kunnolla.
- Varmista, ettei ikkunoista tai parvekkeelta pääse putoamaan.
- Pidä alkoholi, tupakat, pesuaineet, kemikaalit, ongelmajätteet, tulitikut ja sytyttimet pois lasten ulottuvilta.
- Hanki sähkörasioihin turvatulpat ja lieden eteen turvaritilä lasten turvallisuuden vuoksi.
- Älä käytä sähkölaitteita suihkun tai kylvyssä käynnin yhteydessä.
- Paloturvallisuuden vuoksi älä kuivata pyykkiä saunassa.
- Irrota auton lämmitysjohto lämmitystolpasta käytön jälkeen.
- Tutustu talosi pelastussuunnitelmaan.
Muista sähköturvallisuus
- Pidä sähkölaitteet ja -johdot, pistorasiat ja kytkimet kunnossa.
- Käytä mieluimmin FI-merkittyjä sähkölaitteita.
- Teetä sähköasennukset ja -korjaukset alan ammattilaisilla.
- Estä laitepalot puhdistamalla sähkölaitteet pölystä ja huolehdi niiden tuuletuksesta.
- Katkaise virta televisiosta ja muista sähkölaitteista käytön jälkeen.
- Älä käytä sähkölaitteita suihkun tai kylvyn aikana.
- Käytä ulkona vain ulkokäyttöön tarkoitettuja ja suojamaadoitettuja pistorasiaan kytkettyjä laitteita.
- Älä jätä liettä, pesukoneita, kiuasta tai silitysrautaa päälle valvomatta.
- Väärin käytetty tai viallinen sähkölaite voi aiheuttaa käyttäjälleen hengenvaaran. Siksi sähköasennukset ja -korjaukset on syytä teettää alan ammattilaisilla.