Ympäristö ja energia
Jätehuolto ja kierrätys
Kiinteistön kierrätysmahdollisuudet kannattaa hyödyntää ja lajitella jätteet jäteastioihin jätehuolto-ohjeiden mukaisesti. Tämä vähentää sekajätteen määrää ja pienentää kaatopaikkojen ympäristökuormaa. Jos et tiedä mihin jokin jäte kuuluu, voit laittaa sen sekajätteeseen.
Jäteastiat ovat vain talousjätettä varten. Huolehdithan, että jätteitä ei jää jäteastioiden ulkopuolelle ja täytät jäteastiat niin, että kannet saa suljettua. Jos havaitset jätehuoneessa epäsiisteyttä tai haittaeläimiä, ilmoita asiasta huoltoyhtiöön. Muuttava asukas huolehtii itse muuttojätteidensä poiskuljetuksen.
Asukkaan tulee kuljettaa omalla kustannuksella pois kaikki jäteastioihin kuulumattomat jätteet, kuten ongelma- ja remonttijätteet, vanhat huonekalut tai elektroniikkalaitteet. Ongelmajätteet voi viedä jäteasemille ja esim. vanhat kuumemittarit apteekkeihin. Kierrätyskeskukset ottavat vastaan vanhoja huonekaluja. Vanhat vaatteet ja jalkineet voi viedä alueellisiin keräyslaatikoihin. Kotitalouksien sähkö- ja elektroniikkaromua (SER) otetaan vastaan kierrätyskeskuksissa.
Energiansäästö
Energian säästäminen ei ole työlästä, vaan pienillä teoilla saadaan paljon hyvää aikaan. Energian säästäminen on ympäristöteko, joka kannattaa. Se auttaa pitämään paitsi oman sähkölaskusi pienempänä, myös kiinteistön käyttökustannukset kohtuullisina. Panostamme omalta osaltamme merkittävästi kiinteistöjen energiatehokkuuteen ja kiinteistöjen lämmön, kiinteistösähkön ja veden kulutusta seurataan kuukausitasolla.
Alenna huonelämpötilaa
Lämmitys on suurin yksittäinen menoerä kiinteistöjemme hoitokuluissa. Säädä asunnon lämpötilaa asteen tai pari alemmaksi. Yhden asteen lämpötilan lasku vähentää energian kulutusta viisi prosenttia. Huoneilman sopiva lämpötila on +20 – 22 °C. Asumismukavuus paranee, kun lämpötila on hieman alhaisempi eikä huoneilma kuivu liikaa. Tuuleta vain pikaisesti ristivetona.
Säästä sähköä
Vaihda valaisimiin energiansäästö- tai led-lamput. Energiansäästölamppu kuluttaa 75 – 80 % prosenttia vähemmän energiaa valaisinta kohti. Sammuta turhat valot ja valmiustilassa olevat laitteet. Kylmälaitteiden säännöllinen sulatus ja puhdistus vähentää niiden energiankulutusta. Lieden ja uunin jälkilämpöä kannattaa hyödyntää ruuanvalmistuksessa. Sopiva saunomislämpötila on 70 – 80 astetta. Älä anna lämpimän saunan odottaa.
Vähennä vedenkulutusta
Pienilläkin muutoksilla vedenkäyttötavoissa saadaan vedenkulutusta vähenemään ja vesimaksut pysymään kohtuullisina. Suihkussa käynti, wc:n huuhtelu ja muu vedenkäyttö kuluttaa päivittäin keskimäärin 155 litraa vettä henkilöltä. Sulje hana aina hampaiden ja hiusten pesun ajaksi. Huuhtele astiat altaassa, älä juoksevan veden alla. Pese ainoastaan täysiä pyykin- ja astianpesukoneellisia. Mitä kuumempaa vettä käytät pestessäsi pyykkiä sitä enemmän käytät myös sähköä. Kastele pihaistutukset aina ilta-aikaan, jolloin haihtuminen on vähäisempää. Ilmoita vuotavista hanoista, putkista, wc-istuimista tai pattereista välittömästi huoltoyhtiölle, sillä vuotavat hanat tuhlaavat useita tuhansia litroja vettä vuositasolla.
Säästä energiaa
- Jos asunnossa on kuuma, säädä patteritermostaattia pienemmälle.
- Tuuleta nopealla ristivedolla.
- Sisusta oikein – jätä patterien ympärille riittävästi tilaa.
- Älä juoksuta vettä turhaan.
- Pese täysiä koneellisia ja käytä säästöohjelmia.
- Sammuta kodinkoneet ja laitteet käytön jälkeen sekä irrota muuntajat ja laturit seinästä.
- Älä jätä laitteita valmiustilaan.
Hyödyllisiä linkkejä
Jätehuolto ja kierrätys
- Näin lajittelet joulun ajan jätteet
- Lajitteluapuri
- Etsi lähin jätteiden keräyspiste
- Helsingin seudun ympäristöpalvelujen lajitteluohje
- Pirkanmaan jätehuollon lajitteluohje
- Oulun jätehuollon lajitteluohje