Kuulin juuri uutisen, että tämän kevään suuri hitti on ämpäriperunoiden kasvatus. Uutinen kiinnitti huomioni, sillä olin itse juuri laittanut muutaman perunan itämään siinä toivossa, että kesällä saisin syödä itsekasvattamiani perunoita. Viime vuosina olen yhden kerran kokeillut perunoiden kasvatusta parvekkeella, mutta taisin olla liian malttamaton, sillä nostettuani perunat ylös, ne eivät olleet vielä ehtineet kasvaa peukalonpäätä suuremmiksi. Tänä vuonna yritän malttaa mieleni hieman paremmin.
Näin pääset alkuun
Nimi ´ämpäriperuna´ tulee siitä, että perunoita voi kasvattaa ihan normaalissa ämpärissä eikä haittaa, vaikka ämpäri olisi hieman pohjasta rikki. Oikeastaan parempi vaan näin, sillä ylimääräisen veden täytyy päästä poistumaan astiasta. Tästä syystä ehjään ämpäriin tuleekin tehdä reikä pohjaan ylimääräisen veden poistumista varten. Kasvatusastiaksi käy totta kai hyvin myös iso ruukku, jossa on pohjassa reikä. Sangon tai ruukun tulee olla vähintään 10 litrainen. Omalla pihalla perunat voi tietenkin istuttaa myös suoraan maahan. Itse ajattelin istuttaa perunat parvekkeelta jo valmiiksi löytyvään isoon ruukkuun.
Perunan kasvatukseen voi käyttää jääkaapista löytyviä hieman itäneitä ruokaperunoita, mutta varsinkin suoraan maahan istuttaessa tulisi käyttää tautivapaita, siihen tarkoitettuja siemenperunoita. Kasvatuksen alkuun pääsee jo tavallisella marketista ostetulla perunalla. Meillä sattuikin juuri olemaan hieman jo itämään lähteneitä perunoita jääkaapissa, joten päätin itse valita kaksi perunaa suoraan omasta kaapista. Tähän tarkoitukseen käy myös vähän vihertäväkin peruna.
Perunan idätys ja istutus
Pidin valitsemiani siemenperunoita muutaman päivän ensin keittiön pöydällä, jotta ne itivät vielä vähän lisää. Perunaa voi idättää missä tahansa lämpimässä paikassa ja odotella, että siihen kasvaa muutaman sentin mittainen itu. Tämän jälkeen perunan siemen istutetaan multaan ja odotetaan, että siihen alkaa kasvamaan versoja. Siemenperuna voidaan istuttaa suoraan isoon ruukkuun tai aluksi pienempään astiaan, jotta sitä on helpompi pitää lämpimässä. Tärkeintä on, että ruukku on lämpimässä, valoa se ei tässä vaiheessa vielä tarvitse.
Päätin itse laittaa perunan ensin pieneen ruukkuun. Valitsin ruukun, jossa perunan ylä- ja alapuolelle jäi tarpeeksi tilaa mullalle. Kun mullasta nousi vihreä taimi, alkoi se tarvita valoa. Ensin perunantaimi kannattaa pitää sisällä ikkunan vieressä. Ulos sen voi siirtää siinä vaiheessa, kun yöpakkasia ei enää ole. Mikäli perunan istuttaa ensin pienempään ruukkuun, tulee se muutamien viikkojen jälkeen siirtää lopulliseen, isompaan ruukkuun. Yhteen 10 litran ruukkuun laitetaan yksi tai kaksi siemenperunaa. Parvekkeella peruna pärjää usein jo toukokuussa.
Älä laita ruukkua heti täyteen multaa. Jätä ruukkuun sen verran tilaa, että kun taimet ovat noin 10 cm pitkiä pystyt lisäämään ruukkuun multaa niin paljon, että taimet melkein peittyvät. Tämä multaaminen kannattaa tehdä vielä uudelleen, kun taimet ovat jälleen kasvaneet 10 cm. Tällä varmistat sen, että kasvavat perunat eivät viherry. Itselläni peruna ehti kasvaa jo hieman pidemmäksi, mutta istutin perunan sen verran syvälle ruukkuun, että osa varresta jäi mullan alle. Multa tulee pitää kosteana, mutta ei märkänä. Kaada siis ylimääräinen vesi pois kastelun jälkeen. Aurinkoisella parvekkeella taimia tulee kastella usein, jotta multa ei pääse kuivumaan liikaa.
Oman perunasadon korjaaminen
Perunat ovat kypsiä reilun parin kuukauden kuluttua istutuksesta. Mukuloiden kokoa voi katsoa multaa varovasti kaivamalla. Kannattaa olla kärsivällinen, jotta perunoista kasvaa isoja ja niistä riittää oikeasti vähän syötävääkin. Varsien koosta ei voi päätellä ovatko mukulat jo valmiita. Perunan kukkimisella ei ole mitään tekemistä sadon kanssa, kaikki lajikkeet eivät kuki ollenkaan ja vastaavasti hienosti kukkiva peruna ei välttämättä tee yhtään mukulaa.
Sadon lisäksi perunoista saa helposti vihreyttä pihalle ja parvekkeelle. Mikäli perunoita idättää useamman kerran keväällä vähän eri aikoihin, pääsee oman sadon perunoista nauttimaan kesällä useampaan otteeseen.