Tuoreen ASOMERI-selvityksen perusteella asumisoikeusasukkaat ovat pääosin tyytyväisiä asumiseensa. Aso-asumisessa arvostetaan erityisesti pysyvyyttä. Vuokra- ja omistusasumisen väliin sijoittuvaa hallintamuotoa pidetään edelleen tarpeellisena myös kaupunkien näkökulmasta.
ASOMERI-selvityksen asukaskyselyyn (n=8 522) vastanneista 81 prosenttia arvioi asuntonsa ja asumisoikeusasumisen vastaavan tällä hetkellä erittäin hyvin tai hyvin tarpeitaan kokonaisuutena. Erityisesti vastaajat pitivät asuintaloaan rauhallisena ja asunnon sijaintia hyvänä. Osa vastaajista arvioi kriittisesti vastikkeiden tasausjärjestelmän toimivuutta ja muutostöistä maksettavan korvauksen tasoa.
− Selvityksen mukaan asumisoikeusasukkaaksi hakeutumisen syinä korostuvat asumisen pysyvyys ja turvallisuus sekä edullisuus muihin asumismuotoihin verrattuna. Asumisoikeusasuminen soveltuu sen joustavuuden, pysyvyyden sekä ennakoitavuuden ansiosta erilaisiin elämäntilanteisiin, kuten perhekoon muutoksiin ja ikääntymisen tuomiin tarpeisiin, toteaa TA-Asumisoikeus Oy:n toimitusjohtaja Esa Mustonen.
Aso-järjestelmällä merkittävä rooli myös tulevaisuuden asuntopolitiikassa
Selvitys toi esiin myös suurempien kaupunkien äänen aso-järjestelmästä. Kaupunkien haastatteluiden perusteella järjestelmän hyödyt jäsentyvät vuokra- ja omistusasumisen väliin sijoittumisesta. Kaikilla asukkailla ei ole taloudellista mahdollisuutta tai halua asuntonsa omistamiseen, mutta kuitenkin monilla on toive vuokra-asumista pysyvämmästä asumisesta.
− Selvityksen mukaan kaupunkien näkökulmasta asumisoikeusasuminen tukee uusien asukkaiden houkuttelemista ja työvoiman liikkuvuutta sekä mahdollistaa kalliimmilla alueilla myös pieni- tai keskituloiselle vaihtoehdon vuokra-asumiselle, summaa Mustonen.
Aso-järjestelmää pidetään tärkeänä asuntopoliittisena työkaluna, jonka nähdään olevan tarpeellinen myös tulevaisuudessa. Kaupungeille aso-uudistuotannon loppuminen on muodostanut haasteen kyseisen asuntopoliittisen työkalun poistuessa.
− Kaupungit pystyvät aso-tuotannon avulla sekoittamaan asumisen hallintamuotoja eri alueilla, millä pyritään ehkäisemään alueiden eriytymistä, toteaa Mustonen.
Aso-järjestelmässä myös kehitettävää
Järjestelmätasolla haasteeksi tunnistetaan pysyvät käyttö- ja luovutusrajoitukset, joiden perusteella asukkaalla säilyy oikeus asua asunnossa myös esimerkiksi siinä tilanteessa, että alueen tai kohteen kysyntä heikkenee merkittävästi. Asumisen pysyvyys on kuitenkin aso-järjestelmän ominaisuus, jota asukkaat arvostavat. Asukkaiden näkökulma onkin tärkeää huomioida mahdollisia kehittämisvaihtoehtoja suunniteltaessa.
Vaikka asukkaat kokonaisuutena ovat tyytyväisiä, tiedonsaannissa ja vaikutusmahdollisuuksissa koetaan olevan edelleen puutteita. Asumisoikeuslakia on vuoden 2022 alusta alkaen uudistettu ja järjestelmästä on pyritty tekemään mm. aikaisempaa saavutettavampi, ja asukkaiden vaikutusmahdollisuuksia on pyritty lisäämään. Tehdyt uudistukset ovat askel oikeaan suuntaan, mutta mahdolliset vaikutukset asukkaiden osallistumismahdollisuuksiin näkyvät kuitenkin vasta pidemmän ajan kuluttua.
Selvityksen toteutti Owal Group Oy vuoden 2024 aikana yhteistyössä TA-Asumisoikeuden ja Asuntosäätiön Asumisoikeuden kanssa. Selvitys toteutettiin Aran kehittämishankerahoituksella. Selvityksessä tarkasteltiin asumisoikeusasumisen merkitystä, toimivuutta ja kehittämistarpeita eri näkökulmista. Tavoitteena oli tuottaa lisätietoa asumisoikeusjärjestelmän toimivuudesta ja kehittämistarpeista erityisesti asukkaiden näkökulmaa painottaen. Monimenetelmällisen selvityksen keskeisin aineisto oli kysely nykyisille asukkaille.