Asumisoikeusasumisessa yhdistyvät mukavasti omistus- ja vuokra-asumisen parhaat puolet. Asumisoikeusasunto on yhtä huoleton kuin vuokra-asunto ja yhtä turvallinen kuin omistusasunto. Espoolainen Kaarina kertoo, miksi asumismuoto sopii hänelle.
Espoolainen Kaarina on elämänsä aikana muuttanut useita kertoja ja kokeillut eri asumismuotoja. Nykyisin hän asuu asumisoikeusasunnossa Espoon Puolarniityssä. – Kun muutimme omistusasunnosta asumisoikeusasuntoon ensimmäisen kerran vuonna 2002, ihmettelivät jotkut päätöstämme. Meidän mielestä tämä on kuitenkin ollut hyvä ratkaisu, Kaskinen kertoo.
Asumisoikeusasumisen hyvänä puolena Kaarina pitää sitä, että asoasukkaalla ei ole omistamisen tuskaa eikä tarvitse huolehtia asunnon myynnistä, jos joskus haluaa muuttaa. – Ehdoton etu on myös se, että ei tarvitse sijoittaa rahoja asuntoon vaan voi käyttää varallisuutta muuhun elämään, hän pohtii.
Kaarina pitää asumisoikeusasumista kohtuullisen edullisena vaihtoehtona. – Kun on asunut omistusasunnossa, ymmärtää mikä kaikki asumisessa maksaa; kiinteistöverot, jätemaksut ynnä muu, hän toteaa. Asumisoikeusasukkaana ei tarvitse huolehtia kuin käyttövastikkeen maksamisesta. Vastike sisältää kiinteistön ylläpitoon kuuluvat maksut. Asukkaiden ei tarvitse pelätä yllättäviä kuluja samalla tavalla kuin omistusasunnossa, jossa yllättävät remontit tai kiinteistöveron nousu näkyvät suoraan ja välittömästi omassa taloudessa.
Kaarina ihmettelee sitä, että Suomessa yhä edelleen arvostus omistusasuntoa kohtaan on niin voimakasta. – Miksi pitäisi olla niin kiinteästi yhdessä paikassa? Ei ole enää itsestäänselvyys, että omistusasunnon arvo nousee, hän toteaa. Asukas saa aina takaisin asumisoikeusasuntoon sijoittamansa pääoman eli asumisoikeusmaksun pois muuttaessaan.
Katso kaikki Puolarmetsän vapaat ja vapautuvat asunnot!