Asukasinfo – asumisesi tärkeimmät oikopolut

Asukassivut

Autopaikat ja sähköautojen lataus

Laajakaista

Asunnosta huolehtiminen

Vastuunjako asukkaan ja yhtiön välillä

Turvallinen asuminen

Pelastussuunnitelma

Yhteiset pelisäännöt

Asukastoiminta

Asukasneuvonta

Isännöinti ja huolto

Asumisoikeusasunnon remontointi ja muutostyöt

Vuokra-asunnon remontointi ja muutostyöt

Asunnon vaihtaminen

Olemme koonneet sinulle asukasinfoon tärkeimmät oikopolut liittyen asumiseesi. Asukasoppaasta löydät kaikki asumiseen, kodista huolehtimiseen ja remontointiin liittyvät ohjeistukset ja vinkit. Asukassivuilla sen sijaan ovat omat tietosi sekä kotitaloosi liittyvät asiat, kuten tiedotteet.

Asukassivut

Asukassivuilta löydät muun muassa omat tietosi, laskutustiedot, saunavuorot, asuintalosi tiedot, tärkeät tiedotteet, tärkeimmät yhteystiedot ja vikailmoitukset.

Suosittelemme jättämään vikailmoituksen asukassivujen kautta, jotta pystyt seuraamaan vikailmoituksen käsittelyn edistymistä. Asukassivuilla voit myös päivittää helposti omia tietojasi ajan tasalle.

Autopaikat ja sähköautojen latauspisteet

Autopaikkoja on erilaisia, ja niiden saatavuus vaihtelee kohteittain. Mikäli et saanut autopaikkaa muuton yhteydessä tai sinulla on tarve toiselle autopaikalle, voit ilmoittautua jonoon. Lähes jokaisessa kohteessamme on myös esteettömiä autopaikkoja sekä vieraspaikkoja. Lisätietoja autopaikoista voit tiedustella kohteen myyntineuvottelijalta tai kiinteistösihteeriltä.

Autopaikan hinta muodostuu paikkatyypin mukaan, jonka vuoksi esimerkiksi kylmäpaikassa, pistokepaikassa ja hallipaikassa voi olla eri hinta. Sähköautojen latauspisteen kustannuksiin vaikuttaa myös käytössä oleva latausratkaisu.

Mikäli tarvitset sähköauton latauspisteen, täytä sähköautojen latauspisteiden lomake ja toimita se kohteen kiinteistösihteerille. Emme valitettavasti kuitenkaan voi taata kaikille halukkaille latausmahdollisuutta, sillä latausmahdollisuuksien saatavuus kohteessa riippuu esimerkiksi latauspisteiden tarvittavasta kokonaismäärästä ja autopaikkojen käytössä olevien sähköjärjestelmien kapasiteeteista. Mikäli voimme tarjota sinulle joko TA-latausratkaisua tai tilapäislatausta, olemme sinuun yhteydessä ja teemme kanssasi erillisen sopimuksen latausratkaisusta.

Laajakaista

Tarjoamme vuokra- ja asumisoikeusasukkaillemme maksuttoman laajakaistayhteyden osana asumispalveluitamme. Operaattoreiden rajoitusten vuoksi tämä ei kuitenkaan ole mahdollista kaikissa kohteissamme. Kiinteistöissämme on pääsääntöisesti Telian, Elisan tai DNA:n kiinteistölaajakaista. Tarkista laajakaistan saatavuus asiakaspalvelustamme.

Useimmin kysytyt kysymykset laajakaistasta

Miten tilaan liittymän?

Tarkista ensin oman talosi laajakaistaliittymän saatavuus ja mahdollisen liittymän tiedot.

Jos talossasi on ulkopuolisen operaattorin kiinteistölaajakaista, saat liittymän käyttöösi tilaamalla sen suoraan palveluntarjoajalta (DNA, Elisa tai Telia). Liittymä kannattaa tilata viimeistään noin viikkoa ennen muuttoa, jotta se on käytettävissä heti muuttopäivästä lähtien.

Mitä tarkoittaa kiinteistölaajakaista?

Kiinteistölaajakaistalla tai taloyhtiölaajakaistalla tarkoitetaan liittymää, josta taloyhtiö on tehnyt sopimuksen operaattorin kanssa ja maksaa heille tietyn summan kuukaudessa. Saat käyttöösi tietyn perusnopeuden (yleensä 50 Mbps) ilman liittymis- ja käyttömaksua. Halutessasi voit tilata nopeamman yhteyden palveluntarjoajalta edulliseen lisähintaan.

Yhteys toteutetaan puhelin-, ethernet- tai TV-kaapelia pitkin. Yhteyden tekninen toteutus ja mahdollinen päätelaitteen tarve selviää kysymällä palveluntarjoajalta.

Olen vaihtamassa asuntoa toiseen TA:n asuntoon. Miten toimin laajakaistaliittymän kanssa?

Tarkista, millainen laajakaistaliittymä uudessa asunnossasi on. Mikäli uudessa osoitteessasi on eri operaattorin liittymä, sinun täytyy irtisanoa aiempi liittymä ja tehdä sopimus uuden operaattorin kanssa. Jos operaattori on sama, ole yhteydessä operaattoriin ja sovi liittymän siirrosta.

Olen muuttamassa pois TA:n asunnosta. Miten toimin laajakaistaliittymän kanssa?

Jos sinulla on käytössäsi kiinteistölaajakaista, ilmoita poismuutostasi operaattorille.

Asunnosta huolehtiminen

Haluamme että asumisesi olisi mahdollisimman viihtyisää, ja pidämme omalta osaltamme hyvää huolta asunnoista – ympäristöä unohtamatta. Asukkaana vastuullesi kuuluu huolehtia asunnon siisteydestä sekä tehdä osa kodin huoltotöistä.

Asunnon koneita ja laitteita tulee käyttää ja puhdistaa käyttöohjeiden mukaan. Asukas on myös vastuussa ja korjausvelvollinen sekä omista että edelliseltä asukkaalta mahdollisesti jääneistä laitteista, niiden puutteellisista tai virheellisistä asennuksista sekä laitteiden käytöstä ja valvonnasta. Asuntoon kuuluvien kodinkoneiden huollon ja puhdistuksen laiminlyönneistä aiheutuvat korjauskulut tai uuden laitteen hankinta veloitetaan asukkaalta. Katso ohjeet asunnosta huolehtimiseen asukasoppaastamme.

Jos havaitset vikoja tai puutteita, tee niistä välittömästi vikailmoitus. Vikailmoituksen tekeminen havaitusta viasta tai vauriosta on jokaisen asukkaan velvollisuus, jonka laiminlyönti voi johtaa korvausvastuuseen.

Jos ajatuksissasi on tehdä muutostöitä tai remonttia huoneistossa, ota etukäteen yhteyttä talosi kiinteistömanageriin ja pyydä muutostyölupa.

Ohjeet asunnosta huolehtimiseen

Kunnossapidon vastuunjakotaulukko

Asumisoikeusasunnon lisä- ja muutostyöt

Vuokra-asunnon lisä- ja muutostyöt

Vastuunjako asukkaan ja yhtiön välillä

Huoneiston ja piha-alueen kunnossapitovastuu jakautuu asukkaan ja TA-Yhtiöiden välillä vuokra- tai asumisoikeussopimuksen ja vastuunjakotaulukon mukaan.

Asukkaana olet velvollinen tekemään vikailmoituksen huoltoyhtiölle asunnossa mahdollisesti ilmenevistä vioista, kuluneista osista ja korjaustarpeista viipymättä ne havaittuasi. Mikäli katsot olevasi vian perusteella oikeutettu hyvitykseen, vikailmoitus on tehtävä myös TA-Yhtiöiden edustajalle.

TA-Yhtiöiden vastuu korjauskustannuksista rajoittuu normaaliin kulumiseen, ei huoneiston, kalusteiden tai koneiden muunlaiseen rikkoutumiseen.

Kunnossapidon vastuunjakotaulukko

Asumisoikeusasunnon remontointi ja muutostyöt

Voit tehdä asumisoikeusasunnosta oman näköisesi. Asumisoikeusasukkaana voit tehdä tai teettää asunnon sisätiloissa tiettyjä asumistasoa parantavia muutostöitä ja saada niistä mahdollisesti hyvitystä muuttaessasi pois asunnosta. Jos ajatuksissasi on tehdä muutostöitä tai remonttia asunnossasi, hae aina etukäteen kirjallinen muutostyölupa kiinteistömanagerilta. Luvaton ja vastoin ohjeita tehty remontointi saattaa johtaa korvausvastuuseen.

Muutostyölupa tarvitaan riippumatta siitä, haetaanko muutoksista myöhemmin hyvitystä vai ei. Lue tarkemmat ohjeistukset lisä- ja muutostöille asukasoppaastamme. Katso myös ASO-asunnon remontointi vaihe vaiheelta.

Tutustu myös lisä- ja muutostyötaulukkoon sekä kunnossapidon vastuunjakotaulukkoon, josta käy ilmi, kuinka huoneiston kunnossapitovastuu jakautuu asukkaan ja TA-Asumisoikeus Oy:n välillä.

Tiesithän, että voit saada helpotusta veroihin kotitalousvähennyksenä, jos teetät kotiisi kunnostus- tai perusparannustöitä? Asuntoa ei tarvitse omistaa, joten voit saada kotitalousvähennyksen myös asuessasi asumisoikeusasunnossa. Lue kotitalousvähennyksestä.

Asumisoikeusasunnon lisä- ja muutostyöohje

Lisä- ja muutostyötaulukko

Kunnossapidon vastuunjakotaulukko

Seinä- ja kattokiinnitykset, sälekaihtimet ja turvalukko

TA-Materiaalipaketti omatoimiremontointiin

ASO-asukkaanamme voit saada asunnon omatoimiseen kunnostamiseen TA-Materiaalipaketteja sekä remonttivaihtoehtoja myös isompiin kunnostustöihin kuten keittiöihin, kylpyhuoneisiin, saunoihin ja piha-alueisiin. Materiaalipaketti on tarkoitettu tilanteisiin, joissa jokin huoneiston osa, esimerkiksi lattia, keittiön työtaso tai keittiö kokonaisuudessaan, on jo vähän huonokuntoinen, mutta sen käyttöikä ei ole vielä päättynyt.

Materiaalipaketin myöntämisestä päättää aina kiinteistömanageri, joka myös hyväksyy esitetyn muutostyön. TA-materiaalipaketti sisältää korjattavan huoneiston osan materiaalit ja on sinulle maksuton. Vastaat kuitenkin materiaalien kuljetuksesta ja asennuksesta sekä näiden kustannuksista.

TA-Materiaalipaketit

Hae Showroomistamme inspiraatiota

Espoon päätoimipisteemme yhteydessä sijaitsevassa Showroomissa esittelemme laajasti erilaisia remonttiratkaisuja ja vaihtoehtoja. Showroomissa saat paitsi inspiraatiota ASO-asuntosi remontin toteuttamiseen myös tietoa erilaisten remonttien kustannuksista sekä mahdollisuuksista.

Kädet selaavat erilaisia lattiapinnoitteen mallipaloja

Vuokra-asunnon remontointi ja muutostyöt

Vuokralaisenamme voit tehdä tai teettää asunnon sisätiloissa tiettyjä asumistasoa parantavia muutostöitä. Ennen muutostöiden aloitusta sinun tulee pyytää ja saada kiinteistömanagerilta kirjallinen lupa muutostöille. Muutostyöluvassa saatetaan määritellä tarkemmat ehdot, värisävyt tai vaatimukset muutostyön tekijän ammattitaidosta. Toteutathan muutostyöt aina annettujen ohjeiden mukaan ja hyvää rakennustapaa noudattaen. Lue tarkemmat ohjeet vuokra-asunnon lisä- ja muutostöille asukasoppaastamme.

Tutustu myös kunnossapidon vastuunjakotaulukkoon, josta käy ilmi, kuinka huoneiston kunnossapitovastuu jakautuu asukkaan ja vuokranantajan välillä.

Tiesithän, että voit hakea kotitalousvähennystä, jos teetät kotiisi kunnostus- tai perusparannustöitä? Asuntoa ei tarvitse omistaa, joten voit saada verohyödyn myös asuessasi vuokra-asunnossa. Lue lisää kotitalousvähennyksestä.

Vuokra-asunnon lisä- ja muutostyöohje

Kunnossapidon vastuunjakotaulukko

Seinä- ja kattokiinnitykset, sälekaihtimet ja turvalukko

Turvallinen asuminen

Hyvä keino onnettomuuksien välttämiseen on vaaratilanteiden ennaltaehkäisy ja vaaratilanteissa toimimisen kertaaminen. Vaaratilanteiden aiheuttamien materiaalivahinkojen korvaamiseen paras keino on oikeanlaisen kotivakuutuksen hankkiminen.

Näin ehkäiset vaaratilanteet

  • Hanki asuntoon palovaroitin, älä jätä tulta vartioimatta ja opettele sammuttamaan pienpalot oikein.
  • Sulje kaikki ovet ja ikkunat poistuessasi huoneistosta ja lukitse ovet kunnolla.
  • Varmista, ettei ikkunoista tai parvekkeelta pääse putoamaan.
  • Pidä alkoholi, tupakat, pesuaineet, kemikaalit, ongelmajätteet, tulitikut ja sytyttimet pois lasten ulottuvilta.
  • Hanki sähkörasioihin turvatulpat ja lieden eteen turvaritilä lasten turvallisuuden vuoksi.
  • Älä käytä sähkölaitteita suihkun tai kylvyssä käynnin yhteydessä.
  • Paloturvallisuuden vuoksi älä kuivata pyykkiä tai säilytä tavaroita saunassa.
  • Irrota auton lämmitysjohto lämmitystolpasta käytön jälkeen.

Tutustu talosi pelastussuunnitelmaan asukassivuilla.

Toimi näin tulipalon sattuessa

Jos asunnossasi palaa

  • Poistu palavasta asunnosta mahdollisimman nopeasti.
  • Sulje asunnon ovi perässäsi, jotta palo ei leviäisi.
  • Käytä poistuessa portaita, hissiin voit jäädä loukkuun.
  • Soita hätänumeroon 112.

Jos huomaat tulipalon tai savua porraskäytävässä

  • Pysy sisällä asunnossasi ja soita hätänumeroon.

Lue lisää paloturvallisuudesta asukasoppaastamme.

Pelastussuunnitelma

Olemme tehneet kaikille kiinteistöille poikkeusoloja ja hätätilanteita varten pelastussuunnitelmat. Turvallisuus on jokaisen oikeus ja velvollisuus. Sinunkin taloosi on laadittu pelastussuunnitelma, jonka lukemalla osaat valmistautua erilaisiin yllättäviin tilanteisiin kotona ja pihapiirissä.

Oman talosi pelastussuunnitelmat löydät asukassivuilta.

Asumisen yhteiset pelisäännöt

Asumisviihtyvyyden kannalta on tärkeää, että kaikille asukkaille taataan mahdollisuus miellyttävään ja rauhalliseen asumiseen. Sinun tulee omassa asumisessasi ottaa huomioon talon järjestyssäännöt sekä muut asukkaat. Huomioi naapurisi myös pihoilla, parvekkeilla ja yhteisissä tiloissa. Juhlista tai muusta melua aiheuttavasta toiminnasta on kohteliasta ilmoittaa naapureille etukäteen.

Järjestyssäännöt

Kaikkien asukkaiden on käyttäytymisellään otettava huomioon talon muut asukkaat eikä kukaan saa tarpeettomasti häiritä muiden asumisviihtyvyyttä. Järjestyssääntöjen lisäksi tulee noudattaa lakeja ja asetuksia sekä mitä vuokra- tai asumisoikeussopimuksessa on sovittu.

Asukkaana vastaat myös omien vieraidesi, ja vanhemmat lastensa osalta, talon järjestyssääntöjen noudattamisesta. Mahdollisista järjestyshäiriöistä voit ilmoittaa meille kirjallisesti erillisellä lomakkeella. Ilmoituksessa tulee olla vähintään kahden eri asunnon asukkaan allekirjoitus. Ilmoituksessa tulee kuvata mahdollisimman tarkasti, minkälaisesta häiriöstä on kyse sekä häiriön ajankohta. Kohtuuttomasta yöllisestä häirinnästä voit ilmoittaa suoraan myös poliisille.

Järjestyssäännöt asumisoikeustaloissa

Järjestyssäännöt vuokrataloissa

Ilmoita järjestyshäiriöistä (asumisoikeusasunnot)

Ilmoita järjestyshäiriöistä (vuokra-asunnot)

Tupakointi

Tupakointi on kiellettyä kaikissa asunnoissamme ja talojen yhteisissä tiloissa kuten rappukäytävissä sekä sauna- ja varastotiloissa. Osa kiinteistöistämme on kokonaan savuttomia. Savuttomuus tarkoittaa sitä, että tupakointi on kiellettyä kiinteistössä, sen asunnoissa, parvekkeilla, piha-alueilla ja yhteisissä tiloissa.

Vuodesta 2019 lähtien tehdyissä uusissa asumisoikeussopimuksissa ja vuodesta 2020 tehdyissä vuokrasopimuksissa asukas on sitoutunut olemaan tupakoimatta kiinteistön alueella mahdollista erikseen osoitettua tupakointipaikkaa lukuun ottamatta. Uudiskohteissa savuttomuusehto on otettu käyttöön jo aiemmin. Joissakin kiinteistöissä voi olla vielä vanhoja ASO- tai vuokrasopimuksia, jotka sallivat tupakoinnin huoneiston parvekkeella tai kiinteistön piha-alueella.

Tarkemmat, juuri sinua koskevat ehdot löydät asumisoikeus- tai vuokrasopimuksesi sopimusehdoista. Ehtojen rikkominen voi johtaa toimenpiteisiin.

Lemmikkieläimet

Lemmikkieläimet ovat tervetulleita asuntoihimme. Olethan kuitenkin huomaavainen muita asukkaita kohtaan. Kaikkien yhteisen asumisviihtyvyyden takaamiseksi lemmikin omistajan on huolehdittava, ettei lemmikki häiritse naapureita toistuvasti tai kohtuuttomasti tai vahingoita asuntoa ja yhteisiä tiloja. Haukkuva koira häiritsee usein naapurisopua. Koiran haukuntaan voi olla useita syitä, ja aina omistaja ei edes tiedä lemmikkinsä haukkuvan yksin ollessaan. Jos naapurisi koira haukkuu, kerrothan siitä ensin lemmikin omistajalle.

Asukkaana ja lemmikin omistajana olet vastuussa lemmikkiesi aiheuttamista huoneiston tavanomaista kulumista suuremmista vahingoista. Tällaisia ovat esimerkiksi purema- tai kynnenjäljet asunnon pinnoilla, eritteiden aiheuttamat jäljet sekä haju- tai muut haitat. Pidäthän lemmikkisi kytkettyinä taloyhtiön yleisillä alueilla sisä- ja ulkotiloissa. Eläinten ulkoiluttaminen lasten leikkeihin varatuilla alueilla ei ole sallittua.

Huolehdithan myös, ettei lemmikkisi pääse tekemään tarpeitaan piha-alueille tai lasten leikkialueelle. Jos lemmikillesi käy vahinko taloyhtiön alueella, korjaathan jätökset. Huomioithan myös, että osa naapureista voi olla allergisia tai pelätä eläimiä.

Asukkaan ja yhtiön vastuut

Vastaamme omistamiemme kiinteistöjen hoidosta ja ylläpidosta.

Asukkaana vastuullesi kuuluvat maksuista huolehtiminen, huoneiston kunnossapito ja huolellinen hoito sekä järjestyssääntöjen noudattaminen.  Velvollisuudet on määritelty yksityiskohtaisemmin vuokra- tai asumisoikeussopimuksessasi.

Kunnossapidon vastuunjakotaulukko

Asukastoiminta

Asukastoiminta voi olla parhaimmillaan mukavaa ajanvietettä, jonka avulla voit myös saada eri-ikäisiä ystäviä. Asukastoimikuntien pääasiallinen tavoite on parantaa asumismukavuutta ja viihtyisyyttä järjestämällä asukkaille yhteisiä tapahtumia kuten talkoita, asukasiltoja tai muuta yhteistä toimintaa. Asukastoimikunta voi tehdä kiinteistömanagerille kiinteistöön ja asumiseen liittyviä kehitysehdotuksia. Toiminta perustuu vapaaehtoisuuteen ja asukkaiden aktiivisuuteen.

Asukastoimikunnat valitaan asumisoikeuskohteissa kerran vuodessa järjestettävissä asukaskokouksissa. Toimintaan pääsee mukaan osallistumalla kiinteistömanagerin tai asukastoimikunnan kutsumaan asukaskokoukseen ja ilmaisemalla siellä kiinnostuksensa. Uusissa kohteissa asukastoimikunta järjestyy vuoden sisällä talon valmistumisesta. Äänioikeutettuja ja vaalikelpoisia kokouksessa ovat asumisoikeuskohteissa täysi-ikäiset asumisoikeuden haltijat ja vuokrakohteissa kaikki vakinaiset täysi-ikäiset asukkaat.

Kaikissa taloissa asukastoimikuntaa ei ole ollenkaan, ja joissain voi olla yksi luottamushenkilö, joka toimii yhteyshenkilönä meidän suuntaamme. Yhteyshenkilönämme toimii kiinteistömanageri. Meillä on myös yhteistyöelin, jonka toiminnassa on mukana asukasvaalein valittuja asukkaiden edustajia. Yhteistyöelin valvoo asumisoikeuskohteiden tasapuolista kohtelua ja elinkaaritalouteen perustuvaa hoitoa. Oman talosi asukastoimikunnan yhteyshenkilöt löydät asukaskokouspöytäkirjasta asukassivuilta. Usein tieto yhteyshenkilöistä löytyy myös talon ilmoitustaululta. Kysy tarvittaessa kiinteistömanagerilta.

Asukasneuvonta

Toisinaan tulee eteen tilanteita, jolloin asumiseen liittyvät asiat mietityttävät ja saatat tarvita niihin apua. Asukashallintovastaavamme auttaa sinua asumiseen liittyvissä haastavissa tilanteissa, kuten maksuvaikeuksissa tai asumisviihtyvyyteen liittyvissä asioissa. Etsitään yhdessä ratkaisu tilanteeseesi, mielellään mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Asukashallintovastaavamme voi esimerkiksi auttaa sinua katkaisemaan velkaantumisen kierteen ja ohjata tarvittaessa oikeiden palvelujen piiriin, esimerkiksi hakemaan asumis- tai toimeentulotukea. Asukashallintovastaava neuvoo myös mitä tehdä, jos sinulla on haasteita huolehtia asunnon kunnosta asianmukaisesti.

Naapurisopuun liittyvissä asioissa asukashallintovastaavamme auttaa selvittämään tilannetta naapureiden kanssa. Asukashallintovastaavaan kannattaa ottaa yhteyttä heti, jos alkaa tuntua, että saattaisit kaivata apua. Usein asioita on helpompi selvittää ennen kuin ne ehtivät paisua isoihin mittasuhteisiin. Asukashallintovastaavamme Liisa Heikkinen opastaa ja neuvoo asukkaitamme valtakunnallisesti maksutta. Tavoitat hänet puhelimitse tai sähköpostitse arkisin toimistoaikoina, p. 040 9222 668, liisa.heikkinen@ta.fi.

Isännöinti ja huolto

Kiinteistömanagerin, kiinteistösihteerin ja huollon puoleen voit kääntyä kaikissa asumiseen liittyvissä asioissa. Kiinteistömanageri hoitaa kiinteistöjemme isännöintiä. Ota yhteyttä kiinteistömanageriin, jos esimerkiksi asiasi koskee asunnon remontointia, muutostöitä tai asuntotarkastuksia. Kiinteistösihteeri auttaa sinua esimerkiksi autopaikkoihin ja erilaisiin maksuasioihin liittyvissä kysymyksissä.

Vikailmoitukset

Huoltoyhtiöön voit olla yhteydessä esimerkiksi piha-alueisiin liittyvissä asioissa ja ovien avauspyynnöissä. Suosittelemme kuitenkin jättämään vikailmoituksen asukassivujen tai vikailmoituslomakkeen kautta, mikäli asia ei ole akuutti. Näin pystyt seuraamaan vikailmoituksen käsittelyn etenemistä.

Kiireellisissä ja akuuteissa vahinkotilanteissa soita suoraan huoltoyhtiön päivystysnumeroon.

Asunnon vaihtaminen

ASO-asunnon vaihtaminen

Mikäli olet harkitsemassa asunnon vaihtoa, sinun kannattaa tutustua vapautuviin ja vapaina oleviin asuntoihimme ja täyttää asumisoikeushakemus myös sinua kiinnostaviin varattuihin kohteisiin.

Kun olet vaihtamassa asumisoikeusasuntoa, tarvitset uuden eli käyttämättömän järjestysnumeron. Asumisoikeusasuntoa haetaan myös vaihtotilanteessa samoin kuin muulloinkin.

Asumisoikeusasukkaiden keskinäiset vaihdot eivät vaadi uutta järjestysnumeroa. Asukkaiden keskinäisiä asunnonvaihtoja helpottaaksemme tarjoamme asiakkaidemme käyttöön asumisoikeusvaihtopörssin, jossa voi ilmoittaa asumisoikeusasunnon vaihtohalukkuudesta.

Asunnon vaihtaminen on entistä helpompaa

Asumisoikeuslain uudistumisen myötä asunnon vaihtaminen helpottui 1.9.2023 alkaen. Esimerkiksi jos asuintalostasi on vapautumassa sinua kiinnostava asunto, olet talon asukkaana niin sanotusti etuoikeutettu asunnon hakija, etkä tarvitse tilanteessa järjestysnumeroa. Sinulla tulee olla kuitenkin voimassa oleva ASO-hakemus, ja sinun tulee olla ilmaissut meille vaihtohalukkuutesi.

Lue lisää ASO-lain uudistumisesta

Vuokra-asunnon vaihtaminen

Voit vaihtaa vuokra-asuntoa täyttämällä vuokrahakemuksen uuteen asuntoon ja uuden asunnon löydyttyä irtisanomalla normaalisti nykyisen asuntosi. Otathan huomioon, että irtisanomisaika koskee myös asunnon vaihtajia.

Myös vuokra-asukkaiden on mahdollista vaihtaa asuntoja keskenään. Uutta hakemusta ei tällöin tarvita ja myös irtisanomisajoissa voidaan joustaa, kunhan se sopii molemmille osapuolille.

Showroomista saat ideoita ja materiaalitietoa omatoimiremontointiin

Esittelemme Espoon Showroomissamme erilaisia ideoita oman kodin omatoimikunnostukseen. Asumisoikeusasukkaillamme on mahdollisuus tutustua materiaaleihin asukkaille järjestetyissä tilaisuuksissa tai yksityiskäynnillä.

Onko kotisi jo remontin tarpeessa? Tiesithän, että voit saada TA-materiaalipaketteja myös isompiin kunnostustöihin kuten keittiön, kylpyhuoneen tai terassin kunnostukseen?

Showroom esimerkkihuoneisto

Sivu päivitetty viimeksi: 27.2.2024