Parvekkeesta saa kukkien ja hyötykasvien avulla upean kesähuoneen. Espoolainen Arja Sainio antaa vinkkejä, kuinka onnistut parvekeviljelyssä.
– Tulkaa sisään siitä ovesta, missä on se kukkaparveke, näin Espoon Lotankatu 2:n a-rapun asukkaat usein neuvovat vieraansa perille. Arja ja Arto Sainion parveke onkin kesäaikaan upea näky. Sainiot muuttivat Lotankadun asumisoikeusasuntoon vuonna 2012 ja aloittivat jo ensimmäisenä kesänä aktiivisen parvekeviljelyn. – Muutimme tänne rivitalosta, jossa meillä oli iso piha ja paljon viljelyksiä, joten halusimme jatkaa viljelyä mahdollisuuksien mukaan myös kerrostalossa, Arja muistelee.
Parvekeviljely on Arja Sainion rakas harrastus ja paljon kotonaan viihtyvät Sainiot ovatkin luoneet parvekkeestaan upean kesäkeitaan. Sainioiden parveke ei ole erityisen suuri, joten Arja on päättänyt keskittyä erityisesti kukkiin ja yrtteihin. Myös tomaatteja kasvaa Sainion parvekkeella ja chilistä riittää satoa koko vuodeksi. Tomaatit Arja ja Arto syövät sellaisenaan, yrtit ja chilit Arja kuivattaa ja säilöö tiiviisiin lasipurkkeihin, joista satoa käytetään pitkin vuotta.
Sainioiden parveke avautuu länteen, joten se on valoisa ja aurinkoinen. Edellinen asukas oli jo lasittanut parvekkeen. Sainiot hankkivat parvekkeelle vielä kaihtimet suojaamaan liialta paahteelta.
Arja hankkii taimia ja siemeniä usein myös ulkomaanmatkoiltaan; ruohosipuli on löydetty muutama vuosi sitten Ahvenanmaalta ja tomaatin taimet on useana vuonna hankittu Tukholmasta tai Budapestistä. Tänä keväänä Sainiot eivät ole käyneet reissussa, joten taimet ja kukat ostettiin läheisestä puutarhamyymälästä. – Suosin puutarhaan erikoistuneita myymälöitä, joissa henkilökunnalla on aikaa hoitaa kasveja. Näin saan parempia taimia, vaikka ne sitten hieman kalliimpia ovatkin kuin suurista marketeista hankittuina, toteaa Arja. Alkukesästä hankitut kukat kestävät hyvin hoidettuna koko kesän. – Pelargonia kestää hyvin aurinkoisella parvekkeella, syksyllä pakkasten tultua nostan kukat vielä sisälle ja ne kestävät sisälläkin hetken aikaa. Valitettavasti en ole saanut pelargonioita talvehtimaan, sillä kerrostaloasunnossa huoneilma on usein niin kuiva ja lämmin, Arja kertoo.
Sainiot ovat panostaneet parvekkeeseensa, sillä Lotankadun asunnon on tarkoitus olla jo eläkkeelle jääneen pariskunnan loppuelämän asunto. – Viihdymme täällä hyvin, naapurit ovat mukavia ja lähistöllä on hyvät ulkoilumaastot, Arja toteaa.
Arjan vinkit parvekeviljelyyn:
- Käytä oikeanlaista multaa; yritit ja tomaatit viihtyvät hiekkaisemmassa mullassa, puutarhamulta kovettuu helposti viljelylaatikoissa. Kesäkukkamulta sopii lähes kaikille kasveille.
- Valitse kasvit ilmansuunnan mukaan; etelä- ja länsiparvekkeella viihtyy mm. tomaatti ja pelargonia, itä- ja pohjoissuuntaan avautuvalla parvekkeella menestyy esim. verenpisara, kelloköynnös tai marketta. Orvokki menestyy lähes missä vaan.
- Köynnöskasvit ovat helppohoitoisia ja tuovat mukavasti näkösuojaa.
- Kastele usein ja käytä kastelussa luonnonmukaisia lannoitteita sekä vesisuihkepulloa.
- Mahdolliset kirvat kannattaa nyppiä pois, myös hyvä tuuletus ja vesisuihkepullolla kastelu auttavat.
- Huolehdi kastelusta myös lomamatkojen aikana; pyydä naapuria tai sukulaista käymään kastelemassa kukat ja samalla tarkistamassa, että kaikki on asunnossa kunnossa.
Lotankatu 2:n taloemännän palvelu on päättynyt syksyllä 2021.