Lue viisi syytä, miksi asumisoikeusasunto on loistava valinta myös ensiasunnoksi.

 

1. Kuukausittainen käyttövastike on huomattavasti pienempi kuin vastaavan vuokra-asunnon vuokra

Asumisoikeusasuntojen kuukausittaiset käyttövastikkeet ovat alueen yleistä vuokratasoa alhaisempia. Asumiskustannuksesi ovat siis huomattavasti pienemmät! Mikäli otat lainaa asumisoikeusmaksua vastaan, voit saada vastaavan vuokra-asunnon vuokran hinnalla maksettua käyttövastikkeen ja lainanlyhennyksen. Tällöin kerrytät koko ajan omaa omaisuuttasi!

2. Asumisoikeusmaksuun ei tarvitse niin suurta pääomaa kuin omistusasuntoon ja asumisoikeussopimus käy lainan vakuudeksi

Asumisoikeusasunnossa maksat vain 15 % asunnon hankintamenoista asumisoikeusmaksuna. Asumisoikeussopimus käy pankkiin lainan vakuudeksi, lainan korot ovat verotuksessa vähennyskelpoisia eikä asumisoikeusasunnoissa tule varainsiirtoveroa. Mikäli tarvitset lainaa asumisoikeusmaksua varten, lainasumma ei ole yhtä suuri kuin omistusasuntoa hankkiessa. Tarvitset siis huomattavasti pienemmän pääoman kuin omistusasuntoa hankkiessa. Pääset myös nopeammin kiinni pääomaan ja asumaan entistäkin edullisemmin!

3. Elämäntilanteen muuttuessa asumisoikeusasunnosta pääsee nopeasti eroon

Sinun ei tarvitse huolehtia asuntosi jälleenmyynnistä! Asumisoikeusasunnoissa irtisanomisaika on kolme kuukautta, jolloin viimeistään asumisoikeusmaksusi palautuu, on asuntoon tulossa uusi asukas tai ei. Voit myös vaihtaa asumisoikeusasuntoa helposti, tarvitset sitten pienemmän tai suuremman asunnon, tai kodin eri kaupungista. Tarvittaessa asunnon voi myös vuokrata tilapäisesti jollekin toiselle esimerkiksi opiskelijavaihdon ajaksi. Lue lisää asunnon vuokraamisesta nettisivuiltamme usein kysytyistä kysymyksista kohdasta Asumisen aikana.

4. Asumisoikeusasunnon hankinta ei haittaa ensiasunnon ostamista

Et menetä asemaasi ensiasunnon ostajana, vaikka hankkisit asumisoikeusasunnon. 

5. Voit saada Kelan tukia myös asumisoikeusasuntoon 

Asumisoikeusasuntoon voi hakea Kelan asumistukea samoin kuin vuokra-asuntoon. Kela voi myöntää asumistukea kuukausittaiseen käyttövastikkeeseen. Kelalta on mahdollista hakea myös sotilasavustuksen asumisavustusta armeija-aikana. Sillä korvataan vakinaisen asumisoikeusasunnon todelliset asumismenot, eli käyttövastike, vesi- ja sähkömaksut sekä mahdollisen asumisoikeusmaksulainan korot. Voit lukea aiheesta lisää täältä.

 

Lue lisää asumisoikeusasunnoista täältä.

Lue lisää asumisoikeusasunnon hakemisesta täältä.

Ajankohtaista