Osaomistusasuminen on 1980-luvulla syntynyt asumismuoto, jossa asukas lunastaa asunnon osissa omakseen. Asuntoon muuttaessa maksetaan 10-15 % osuus asunnon hinnasta, jolloin asukas omistaa asunnosta vähemmistöosuuden. Tämän jälkeen asukas asuu osaomistusasunnossaan määräaikaisella sopimuksella vuokralla, mutta voi lunastaa asunnon sovitun ajan kuluessa kokonaan omaksi. Osaomistusasuntoja on sekä valtion tuella rakennettuja että vapaarahoitteisia asuntoja, joiden osaomistusasumisen muoto vaihtelee rakennuttajasta riippuen.

Asumisoikeusasunnossa yhdistyvät vuokra- ja omistusasumisen parhaat puolet ja voit asua hyvällä sijainnilla kohtuullisin asumiskustannuksin. Asumisoikeudessa maksetaan 15 % asunnon hankintahinnasta, minkä jälkeen asukas maksaa kuukausittain asovastiketta ja hallitsee asuntoaan kuin sen omistaja. Asumisoikeusasunto pysyy aina asumisoikeusasuntona, eli asunnossa voi asua niin kauan kuin haluaa. Asuminen on huoletonta, sillä taloyhtiö huolehtii kiinteistön ylläpidon ja remontit. Mikäli asumisen tarpeet muuttuvat, hoitaa taloyhtiö asunnon jälleenmyynnin. Asumisoikeusasunnon voi myös jättää perinnöksi.

Asumisoikeusasunnon hyödyt

ASO-asunto sopii sinulle, jos etsit:

  • muuttovalmista kotia keskeisellä sijainnilla
  • asuntoa, jossa voit asua niin kauan kuin haluat
  • et halua suurta asuntolainaa
  • haluat asua huoletta kuin vuokralainen
  • et halua asunnon jälleenmyyntiriskiä

Osaomistusasunnon hyödyt

 Osaomistusasunto sopii sinulle, jos etsit:

  • asuntoa, jonka haluat hankkia myöhemmin omaksi
  • jos haluat asua määräajan turvallisesti vuokralla
  • asuntoa, jossa vuokra pysyy kohtuullisena koko vuokrakauden

Kuinka valita asumisen muoto

Asumismuodon valinta kannattaa tehdä harkitusti. Näin saa elämiseen suunnitelmallisuutta ja vakautta. Jos haluat kohtuullisia asumisen kuluja, ovat sekä osaomistus että asumisoikeus kumpikin hyvä vaihtoehto. Jos haluat hankkia asunnon myöhemmin omaksi, on osaomistus vaihtoehto sinulle. Kun haluat asua turvallisesti ja ilman omistusasumisen vaatimuksia, kuten asunnon jälleenmyyntiriskiä tai remonttitöitä, etkä halua hankkia asuntoa omaksi, on asumisoikeusasunto vaihtoehto juuri sinulle.

TA:lla ei ole tällä hetkellä osaomistusasuntoja. Mikäli asumisoikeus saattaisi olla sopiva vaihtoehto sinulle, niin voit katsoa asumisoikeusasunnot täältä.