Ideoita kotiin -blogissa TA:laiset jakavat omia arjen vinkkejään, ideoitaan, tekemisiään ja ajatuksiaan kotiin, asumiseen ja elämiseen liittyen.

Itse tehty pyykkietikka on ekologinen vaihtoehto huuhteluaineelle – näin helppoa sitä on valmistaa

Kuulin pyykkietikasta ensimmäisen kerran vuosi tai pari sitten, kun työkaverini kertoi käyttävänsä sitä. En ole käyttänyt huuhteluainetta pyykinpesussa aikoihin, joten en ajatellut tarvitsevani myöskään pyykkietikkaa. Törmäsin pyykkietikkaan kuitenkin usein kaupoissa ja eri yhteyksissä, joten päätin selvittää, mistä oikein on kyse ja kokeilla tehdä sitä myös itse.

Pyykkietikkaa käytetään siis kuten huuhteluainetta pehmentämään pyykkiä, poistamaan siitä sähköisyyttä ja pitämään värit kirkkaampina. Pyykkietikka myös antaa raikasta tuoksua, sillä etikka neutraloi hajuja, toisin kuin tavallinen huuhteluaine. Siksi pyykkietikka onkin hyvä apu esimerkiksi hikisten urheiluvaatteiden pesussa. Pyykkietikka myös poistaa tahroja ja kellastumia.
Samalla puhdistuu myös pyykinpesukone, sillä etikka ehkäisee saostumien muodostumista ja pitää koneen raikkaana.

Pyykkietikkaa on helppo valmistaa itse. Tuoksua antamaan voi käyttää vaikkapa minttua.

Luonnonmukainen pyykkietikka ei kuormita luontoa

Pyykkietikkaa voi valmistaa helposti myös itse – käytännössä tarvitaan vain vettä, väkiviinaetikkaa sekä halutessaan tuoksuksi joko yrttejä, kukkia tai eteerisiä öljyjä. Itse tehty pyykkietikka on luonnonmukainen vaihtoehto kemikaaleille, joten myös luonto säästyy. Väkiviinaetikka ei myöskään sisällä yleisesti allergisoivia aineita.

Pyykkietikkaa voi ostaa valmiina myös kaupasta, mutta tällöin kannattaa varmistua, että tuote on varmasti luonnonmukainen ja biohajoava. Väkiviinaetikka on luonnollinen tuote, jonka raaka-aineena on käytetty viljaviinaa. Etikka puolestaan on synteettisestä etikkahaposta laimennettu tuote, jonka raaka-aineena on käytetty maaöljyä tai -kaasua. Kaupasta ostetussa pyykkietikassa voi myös olla käytetty synteettistä tuoksua. Jos purkista puuttuu tieto siinä käytetyistä ainesosista, voi se olla merkki siitä, että tuote ei ole ekologinen, vaikka siinä niin väitettäisiin.

Näin valmistat itse pyykkietikkaa:

Kokeilin Meillä kotona -sivustolta löytynyttä ohjetta. Tein kaksi erituoksuista pyykkietikkaa: toiseen käytin valkoisia ruusun terälehtiä ja toiseen minttua. Pyykkietikalle tarvittiin tietenkin myös kauniit pullot. Korkillisia lasipulloja saa ostettua monista kaupoista, mutta itse käytin vanhoja lasipulloja.

  • Pese ja kuivaa pullot. Ohje on noin puolen litran pulloille.
  • Valitse tuoksua antavat yrtit ja kukat. Huuhtele kukkien terälehdet ja yrttien oksat ja anna niiden kuivua.
  • Laita yrtit ja/tai kukkien terälehdet pulloihin ja kaada päälle 1 dl vettä ja 4 dl väkiviinaetikkaa. Sulje pullot.
  • Kun pyykkietikka on muhinut noin vuorokauden, poista yrtit ja terälehdet. Helpoiten yrtit ja terälehdet saa pois kaatamalla seoksen siivilän läpi esimerkiksi kannuun ja kaatamalla sen siitä takaisin pulloon.
  • Lopullinen tuoksu selviää vasta, kun käytät pyykkietikkaa pyykinpesuun. Jos haluat voimakkaamman tuoksun, voit lisätä yrttejä tai kukkia tai käyttää eteerisiä öljyjä.

Itsetehtyyn pyykkietikkaan voi käyttää esimerkiksi ruusua antamaan tuoksua.

Miten pyykkietikkaa käytetään ja miten se toimii?

Pyykkietikkaa kaadetaan pesukoneen huuhteluainelokeroon maksimissaan puoli desilitraa riippuen pyykin määrästä ja koneen koosta ja siitä, kuinka paljon pyykkeihin haluaa tuoksua. Ravista pulloa aina ennen käyttöä, jotta tuoksu ja väkiviinaetikka sekoittuvat.

Jos käytät esimerkiksi punaisia ruusunlehtiä, tulee pyykkietikasta vaaleanpunaista. Seosta kannattaa käyttää silloin vain mustalle pyykille. Itse käytin valkoisia ruusunlehtiä, jotta sain värittömän pyykkietikan.

Pyykki saattaa kosteana tuoksua hieman etikalle, mutta tuoksu katoaa, kun pyykki kuivuu. Jäljelle pitäisi jäädä pyykkietikkaan lisätty hento tuoksu, joka ei ainakaan omilla testikerroillani juuri erottunut. Pyykki ja pesukone tuoksuivat kuitenkin raikkailta. Jos haluaa pyykkiinsä enemmän tuoksua, yrttejä ja kukkia kannattaa selkeästi annostella enemmän tai kokeilla eteerisiä öljyjä antamaan tuoksua.

Pyykkietikka vaikuttaa testailujeni perusteella mielenkiintoiselta tuttavuudelta, joten aion jatkaa sen käyttämistä. Kokeilen ainakin, millaiseksi tuoksu muodostuu isommalla yrttimäärällä tai eteeristä öljyä käyttämällä. Ajattelin kokeilla seosta myös yleispuhdistusaineena sekä ikkunanpesuun, joihin sen myös pitäisi soveltua.