Ideoita kotiin -blogissa TA:laiset jakavat omia arjen vinkkejään, ideoitaan, tekemisiään ja ajatuksiaan kotiin, asumiseen ja elämiseen liittyen.

Oletko jo kokeillut bambu-siivousliinaa?

Kestosiivousliinat ja mikrokuituliinat ovat monilla jo tavanomaisia siivousvälineitä. Niitä alkaa löytymään kaikenlaisissa kuoreissa ja väreissä. Bambukuituinen siivousliina on todella hyvä vaihtoehto perinteisille mikrokuitu- tai tiskiräteille, sillä se on hellävarainen kaikille pinnoille. Bambu on myös todella ekologinen materiaali, sillä se on helposti uusiutuvaa! Kestosiivousliinoja voi kuitenkin tehdä myös itse: malleja ja ohjeita löytyy vaikka kuinka paljon. Tässä kaksi helppoa ohjetta bambukuituisen siivousliinan tekemiseen!

Tarvikkeet:

- bambulanka

- langalle sopivat puikot (esim. 2kpl sukkapuikkoja)

- virkkuukoukku

- sakset

- mittanauha

Ohje on todella yksinkertainen: mallineule on neljän kerroksen pätkissä, jota neulotaan 1 oikein, 1 nurin. Kun neljä kerrosta on tehty, vaihdetaan 1 nurin, 1 oikein. 

Aloita luomalla 60 silmukkaa puikoille. Tee mallineuletta *1 oikein, 1 nurin* neljän kerroksen verran. Tämän jälkeen neljä kerrosta *1 nurin, 1 oikein*. 

Toista näitä kahta neljän kerroksen pätkää, kunnes liina on sopivan mittainen. Tein itse neliön mallisen, eli työ on yhtä pitkä kuin on leveä, noin 18 cm. 

Päättele työ ja jatka viimeisestä silmukasta virkkuukoukulla reunusten tekemistä. 

Reunuksessa on kiintosilmukkaa koko työn ympäri. Kulmissa tein samaan silmukkaan neljä kiintosilmukkaa, jotta siitä tuli kulmikas. 

Kun reunus kiertää koko liinan ympäri, tein vielä lenkin työn kulmaan. Loin 25 ketjusilmukkaa ja kiinnitin lenkin kulmaan piilosilmukalla. Tämän jälkeen tein vielä yhden kerroksen kiintosilmukoita. Lopuksi langat päätellään työhön. Liina kannattaa pestä ohjeen mukaan ennen käyttöä.

 

Bambuliinan voi myös halutessaan virkata. Tämän mallin aloitin luomalla 58 silmukkaa. 

Neljännestä silmukasta lähtien tehdään 5 pylvästä, jäävät 3 ketjusilmukkaa muodostavat yhden pylvään. Jätä 2 silmukkaa väliin ja virkkaa 6 pylvästä. Luo 2 ketjusilmukkaa, jatka heti seuraavasta silmukasta ja tee 6 pylvästä. 

Tee tätä kerroksen loppuun (mikäli silmukat eivät riitä, tee lopussa pylväitä samaan silmukkaan, että saat kuitenkin 6 pylvästä). Virkkaa 3 ketjusilmukkaa ja käännä työ. Tarkoituksena on luoda siksak-mallista kuviota.

Seuraavan kerroksen aloittava 3 ketjusilmukkaa vastaa aina yhtä pylvästä. Tee 5 pylvästä heti ensimmäisestä silmukasta lähtien, jätä 2 silmukkaa välistä ja tee 6 pylvästä. Näistä viimeinen tehdään alemman kerroksen ketjusilmukkaan. Tee 2 ketjusilmukkaa ja 6 pylvästä. Näistä ensimmäinen tehdään myös alemman kerroksen ketjusilmukkaan. Ei kannata turhaan tehdä näitä pylväitä ketjusilmukan läpi, vaan vetää ne ketjusilmukan alta. 

Toista tätä kerroksen loppuun ja tee taas viimeiseen pätkään tarvittaessa 3 viimeistä pylvästä samaan silmukkaan (työ pysyy tasaisena). Kerroksen aloittaa siis 3 ketjusilmukkaa ja 5 pylvästä, muuten tehdään 6 pylvään sarjoja.

Toista tätä haluamasi määrä, taas noin saman verran kuin on työn leveys. Virkatessa silmukoita ei tarvitse päätellä, ainoastaan viimeinen silmukka. Tein tähänkin liinaan lenkin samaan tapaan kuten aikaisempaan liinaan. Lopuksi päätellään taas langat työhön siististi.