Kymmenen vinkkiä poikkeusajan kotoiluun

 

Elämme tällä hetkellä todella poikkeuksellisia aikoja. Uutiset, netti ja lehdet ovat tulvillaan ajoittain hyvinkin ahdistavia uutisia maailmaa koettelevasta pandemiasta. Listasimme kymmenen vinkkiä, jolla korona-ajan kotoilun saa kulumaan mukavammin ja ajatukset pidettyä positiivisina.

ulkoilu edited

1. Kirjoita päiväkirjaa tai tallenna poikkeusajan muistoja sosiaaliseen mediaan

Tällaista aikaa emme toivottavasi joudu koskaan kokemaan uudestaan. Muutaman vuoden kuluttua tätä jo muistellaan. Jotta poikkeuksellinen aika säilyy muistoissa, pidä omaksi iloksesi päiväkirjaa tai tallenna pieniä arjen yksityiskohtia esimerkiksi Facebookiin. Voit lisätä kuvia ja päivityksiä myös niin, että ne näkyvät vain sinulle itsellesi, jos niin tahdot. Etäkoululaisille kiva lisätehtävä voisi olla päiväkirjan tai videopäiväkirjan pitäminen.

2. Laita piha ja parveke kesäkuntoon

Käsillä tekeminen ja kasvien parissa puuhastelu on paitsi palkitsevaa myös mukavaa puuhaa. Viherpalveluissamme työskentelevä avustava puutarhuri Emilia antoi vinkkejä, mitä omalla asuntopihalla, parvekkeella tai sisällä kotona voisi tähän aikaan vuodesta tehdä. Kokeile vaikka kasvattaa huonekasveja sitruunan tai avokadon siemenistä!

3. Bongaa nalleja, ja laita oma nallesi tervehtimään ulkoilijoita

Maailmalta Suomeen on levinnyt nallehaaste, jonka ajatuksena on piristää lapsia, jotka eivät nyt pääse leikkimään kavereidensa kanssa. Nallebongailu sopii kuitenkin hyvin kaikenikäisille. Laita siis nalle tai muu pehmolelu ikkunaan, parvekkeen kaiteelle tai portinpieleen tuomaan iloista mieltä ohikulkijoille, ja lähde itsekin kävelylenkille bongaamaan nalleja. Nallekuvia voi myös lisätä sosiaaliseen mediaan merkitsemällä ne esimerkiksi #nallehaaste. Kurkkaa TA:n instatilille, siellä voit bongata nallen!

IMG 1658 edited

4. Ulkoilua uusilla poluilla

Ainakin vielä tämän artikkelin kirjoitushetkellä ulkoilu on sallittu. Myös ulkoilussa tulee kuitenkin muistaa välttää ihmisjoukkoja ja lähikontakteja. Monet kansallispuistot ja muut suositut ulkoilupaikat ovat viime päivinä olleet kovin ruuhkaisia, mutta upeita ulkoilumaastoja löytyy monesti ihan kotinurkilta. Hyppää pyöränselkään ja lähde etsimään uusia katuja lähiympäristöstä!

Tai tulosta netistä suunnistuskartta lähimetsään ja lähde etsimään rasteja. Monet kunnat ja suunnistusseurat tarjoavat nettisivuillaan vapaasti tulostettavia suunnistuskarttoja, joiden avulla voit löytää maastossa olevia kiintorasteja. Jos sinulla ei ole tulostusmahdollisuutta, voi karttoja katsoa myös kännykän ruudulta. Helpoimmat rastit löytyvät ilman kompassia ja netistä voit tutkia mitä karttamerkit tarkoittavat, jos peruskoulussa opitut taidot ovat jo ruostuneet.

suunnistus edited

5. Siivoa kaapit ja kuuraa nurkat

Nyt saattaa olla hyvin aikaa käydä kaikki kaapit ja nurkat läpi! Lue blogistamme vinkit helppoon tavaran karsimiseen. Itselle turhat tavarat voi poikkeusaikana myydä esim. paikallisella Facebook-kirpparilla ja sopia maksusta ja noudosta ilman kontaktia. Kun kirjastot ovat kiinni, voi nyt olla erinomainen hetki laittaa luetut kirjat kiertoon muiden iloksi.

Samalla voisi olla sopiva hetki siivota myös ne kodin nurkat, jotka normaalissa viikkosiivouksessa usein unohtuvat. Koska viimeksi pesit uunin tai imuroit pölyt jääkaapin takaa? Nettisivuiltamme löydät vinkit myös uunin ja lieden puhdistukseen.

6. Kasvata kasveillesi kavereita 

Viherkasvit parantavat huoneilmaa ja tuovat vehreyttä sisätiloihin. Monista viherkasveista voi ottaa pistokkaita ja näin saada yhdestä kasvista monta. Itsekasvatetut tai juurrutetut kasvit ovat myös erinomainen ja edullinen lahja. Lue blogistamme vinkkejä, kuinka pistokkaita otetaan.

IMG 20200325 151410 edited

7. Tue paikallisia pienyrittäjiä

Monet yritykset ovat nyt vaikeuksissa. Kaupankäynti on vähentynyt ja palveluita ei osteta. Jos kuulut niihin onnellisiin, joihin korona ei vielä ole vaikuttanut taloudellisesti, on nyt hyvä aika hankkia vaikka joululahjoja kerrankin hyvissä ajoin. Osta lahjakortteja ravintoloihin, hierojalle, kauneushoitolaan tai tilaa esimerkiksi käsitöitä ja koruja nettikaupasta. Moni ravintola toimittaa ruokia nyt kotiin, vaikka ei normaalisti kotiinkuljetusta tarjoisikaan. Valmiilla ruualla voi ilahduttaa vaikka omia vanhempiaan ja tilata heille paikallisesta ravintolasta valmiin aterian.

8. Tarjoa naapuriapua ja soita mummolle

Naapuriapu on nyt poikkeustilanteessa vielä tavallistakin arvokkaampaa. Jos naapuri ei pääse asioille, voisitko käydä hänen puolestaan kaupassa tai apteekissa? Apua voi tarjota esimerkiksi porraskäytävän ilmoitustaululla tai oman asuinalueen Facebook-ryhmässä. Jos itse tarvitset apua, pyydä rohkeasti. Monille avun tarjoaminen tuo enemmän iloa kuin vaivaa.

Ystäviä ja sukulaisia ei nyt voi käydä tapaamassa, mutta puhelinsoitto, videopuhelu tai vaikka perinteinen kirje ilahduttaa varmasti.

9. Hyvä ruoka, parempi mieli

Koska juhlia ei voi nyt järjestää, voi arkea piristää leipomalla herkkuja itselle tai omalle perheelle. Tee pitkästä aikaa perinteisiä korvapuusteja, leivo sämpylöitä iltapalaksi tai kokeile jotain ihan uutta. Blogistamme löydät selkeät ohjeet ja ihanat kuvat helpon Pavlovan tekemiseen. Tämä herkku on gluteeniton! Herkkuhetken voi myös toteuttaa yhdessä ystävien kanssa videopuhelun välillä. Tai voisiko isoäiti opastaa videon välityksellä koululaisille ruuanlaittoa ja leivontaa?

pavlova ohje

10. Palapelit koukuttavat

Jos ulkona sataa ja tulee eikä ulkoilu huvita, kaiva kaapin perältä vanhat palapelit. Tai osta jokunen uusi. Isot, yli 500 palan palapelit ovat myös aikuisille rentouttavaa ja koukuttavaakin puuhaa. Jos palapelille ei löydy sopivaa paikkaa pöydältä, voi palapeliprojektin levittää vaikka lattialle: rullaa matto syrjää, tee palapeliä maton paikalla ja kun lopete siltä erää, rullaa matto takaisin suojaamaan palapeliä. Palapelejä myydään esimerkiksi isoissa ruokakaupoissa noin kymmenen euron hinnalla.

palapeli edited

Mitä sitten teetkin, muista ennen kaikkea oma ja muiden turvallisuus. Kunnioita myös muiden omaa tilaa äläkä menen liian lähelle muita esimerkiksi ulkoillessa. Vaikka tuntisitkin itsesi terveeksi, voit olla tietämättäsi taudin kantaja eikä aina voi ulospäin nähdä kuka kuuluu riskiryhmään. Hyvä käsihygienia ja riittävä eristäytyminen ovat parhaat tavat suojautua virukselta. Noudata aina viranomaisten ohjeita.

Teksti: Anu Vähäkallio

Kuvat: Anu Vähäkallio, Jenni Kemppainen, Sanna Autio ja Maria Koski

Ajankohtaista

Uusia asumisoikeusasuntoja rakenteilla Turun Pitkämäkeen – asukkaaksi voi nyt hakea

Suuret Asuntopäivät nyt Helsingissä

Uusia vihreää rahoitusta saaneita vuokra-asuntoja rakenteilla Ouluun – asukkaaksi voi nyt hakea

Uusia yleishyödyllisiä vuokra-asuntoja rakenteilla Rovaniemelle –asukkaaksi voi nyt hakea

Uudet asukassivumme ovat käytössä – Parannamme asukaskokemusta ja -viestintäämme

Uusia vuokra-asuntoja rakenteilla Espooseen – asukkaaksi voi nyt hakea

Uusia asumisoikeusasuntoja rakenteilla Konalaan – asukkaaksi voi nyt hakea

Havainnekuva osoitteen Redi 2 vuokra-asunnoista

Uusia vuokra-asuntoja rakenteilla Ouluun – asukkaaksi voi nyt hakea

Pianonsoittajankatu 3:n uudiskohde kiinnosti URF-kävijöitä

Vanainkatu 35 havainnekuva

Uusia asumisoikeusasuntoja rakenteilla Hämeenlinnaan – haku asukkaaksi on alkanut

Uudiskohde – ja olet kotisi ensimmäinen asukas

Soukonlahdenkaaren uusian asuntojen havainnekuva

Uusia asumisoikeusasuntoja rakenteilla Pirkkalaan – asukkaaksi voi nyt hakea 

Olemme mukana Keravan URF-tapahtumassa – Tule tapaamaan meitä ja koe virtuaalinen asuntoesittely!

JM Suomi on myynyt 56:n asunnon kohteen TA-Asumisoikeus Oy:lle

Asiakaspalvelussamme viivettä juhannuksen jälkeisellä viikolla

TA:n yhteistyöelimen edustajat on valittu

TA-lehti 2024 on julkaistu – lue vinkkimme asumiseen ja osallistu arvontaan!

Puutarhurimme Heidi Leskelä on voittanut kansallisen Taitaja-kilpailun! 

Järjestämme valtakunnallisesti SUURET ASUNTOPÄIVÄT kesän alkajaisiksi!

Selvitys asumisoikeusasumisen merkityksestä ja roolista asuntomarkkinoilla on käynnistynyt

Havainnekuva Espoon Kerasta osoitteesta Viilivati 2

Uusia asumisoikeusasuntoja rakenteilla kehittyvälle Keran alueelle – asukkaaksi voi nyt hakea

Valtakunnallinen asumisoikeusasioiden neuvottelukunta: Asumisoikeus on tulevaisuudessakin joustava ja turvallinen asumismuoto

Uusia asumisoikeusasuntoja rakenteilla Sipoonrantaan – asukkaaksi voi nyt hakea

TA-Yhtymä-konsernin vuosikertomus 2023 on julkaistu

Nousevatko asumiskustannukset hallituksen päätöksen vuoksi?

TA:n yhteistyöelimen vaalit järjestetään kesäkuussa

Vantaan toimipisteellämme muutoksia 1.5.2024 alkaen

Arkkitehtuuritoimisto B&M:n, Peabin, SATOn ja TA:n konsortiolle kolmas palkinto Leppävaaran keskustan arkkitehtuurikilpailussa

Havainnekuva Aasianpiha 3:n asunnoista

Tampereen Hervantaan on rakenteilla uusia asumisoikeusasuntoja – asukkaaksi voi nyt hakea

TA-Asumisoikeus Oy:n yhteistyöelin piti kokouksen maaliskuussa

Asiakaspalvelussamme on ruuhkaa

Torpparintie 7:n rivitalojen havainnekuva

Naantalin Tammistoon rakenteilla uusia asumisoikeusrivitaloja – asukkaaksi voi nyt hakea

Mies ja nainen keittiössä

Huolettomia eläkepäiviä ASO-kodissa 

Tulliportinkatu 9d:n havainnekuva

Joensuun Otsolaan rakenteilla uusia asumisoikeusasuntoja – asukkaaksi voi nyt hakea 

Vahva-Jussin lenkki 9:n havainnekuva

Lahden Asemantausta täydentyy uusilla asumisoikeusasunnoilla – asukkaaksi voi nyt hakea

Kalasatamankadun asumisoikeustalon kuva

Helsingin Kalasataman uusiin asumisoikeusasuntoihin voi nyt hakea asukkaaksi

Espoon Henttaalle kesällä valmistuviin vuokra-asuntoihin voi nyt hakea asukkaaksi 

Siilinjärven Vuorelaan rakentuvaan ASO-kerrostaloon voi nyt hakea asukkaaksi 

Pariskunta hymyilee lukiessaan tablettia

Asumisoikeusasuntojen käyttövastikkeet markkinahintaisia vuokria edullisempia

Jyväskylän Palokan Savulahteen valmistuvan modernin ASO-kerrostalon asunnot nyt haettavissa

Suuri asuntosunnuntai Suurpellossa 11.2. klo 13–15.

Suuri asuntosunnuntai Espoon Suurpellossa 11.2. – Avoimet ovet uusiin ASO-asuntoihimme!

Asumisoikeusasunto, Sarastuskaari 14, Kuopio

Kuopion Savilahteen rakentuu uusia asumisoikeusasuntoja

Jyväskylän innovatiiviselle Kankaan alueelle asumisoikeusasuntoja 

Vuoksi 4 havainnekuva ASO-talosta

Uusia asumisoikeusasuntoja luonnon läheisyyteen Naantalin Aurinkotuuleen ja Raision Ihalaan   

Espoon Niittykummun uudet asumisoikeusasunnot ovat nyt haettavissa

Ulkokuva Blominkatu 8:n asumisoikeustalosta

Kuopion Petoselle rakenteilla uusia asumisoikeusasuntoja – asuntoihin voi nyt hakea asukkaaksi

TA:lle valmistui ensimmäinen Joutsenmerkkikohde – Liedon Simpukkatie 17 sai pohjoismaiden virallisen ympäristömerkin

Tilaamalla TA:n uutiskirjeen saat ensimmäisenä tiedon uusista asunnoista, tapahtumista ja eduista.