”Muualle muuttamista ei ole tarvinnut harkita” – Jari ja Marja-Liisa ovat olleet asumisoikeusasukkaita yli 20 vuotta

Yksi asumisoikeusasumisen hyviä puolia on, että asumisoikeusasunnossa voi asua niin pitkään kuin haluaa. Elämäntilanteen tai mieltymysten muuttuessa asunnosta voi kuitenkin helposti luopua tai vaihtaa sopivampaan. Turkulaiset Jari ja Marja-Liisa Palkén ovat asuneet samassa asumisoikeuskohteessa jo yli 20 vuotta. Lasten muutettua omilleen he vaihtoivat asuntoa pienempään samassa rivitaloyhtiössä, eikä mukavasta ja tutusta asuinpaikasta tarvinnut luopua.

111093 tanskankatu6c 01 1

Jari ja Marja-Liisa Palkén muuttivat kahden lapsensa kanssa ensimmäisten joukossa Haritun pienalueen upouusiin asumisoikeusrivitaloihin kesällä 1995. Palkénit ovat viihtyneet Tanskankadulla siitä lähtien, eikä kaipuuta esimerkiksi omaan omakotitaloon ole ollut. – Alue oli meille entuudestaan tuttu, sillä olimme asuneet täällä aiemminkin. Lasten kasvaessa tarvetta lisätilalle alkoi olla, mutta vuokralla asuminen tuntui epävarmalta ja mahdollisuutta asunnon ostamiselle ei sillä hetkellä ollut, Jari Palkén kertoo.

Asumisoikeusasuminen oli 90-luvun puolivälissä vielä uusi asumismuoto, eikä se ollut Palkénin perheellekään entuudestaan tuttu. Marja-Liisa näki lehdessä ilmoituksen asunnoista ja tuttu sijainti viehätti tällöin naapurikaupunginosassa asunutta perhettä. – Olimme olleet aiemmin tyytyväisiä Haritun alueeseen, joten tiesimme heti, että tänne muutamme takaisin. Hyvin olemme viihtyneet täällä näiden 22 vuoden ajan, Jari ja Marja-Liisa kertovat.

– Asumismuotona asumisoikeus on järkevä omistusasumisen ja vuokra-asumisen välimuoto. Asumisoikeus tuntuu vuokra-asumista turvatummalta asumismuodolta, sillä tässä saa kirjaimellisesti asumisoikeuden asuntoon. Yksityisillä vuokramarkkinoilla ei voi tietää, koska asunnosta joutuu lähtemään, mutta asumisoikeudessa sitä ei tarvitse pelätä. Toisaalta ei myöskään tarvitse ottaa isoa lainaa ja olla naimisissa pankin kanssa, Jari sanoo.

Asunnonvaihto onnistui kätevästi lasten muutettua omilleen

IMG 1551 Jari ja Marja Liisa Palken muokattu 72dpi

Haritun alue on ollut Palkéneille mieleinen, eikä muualle muuttamisesta ole tarvinnut haaveilla. – Tämä on mukava ja rauhallinen alue, jossa on hyvät ulkoilumaastot ja kuntopolut lähtevät melkeinpä kotiovelta. Palvelut ovat myös tarpeeksi lähellä; lähimpään ruokakauppaan on kävelymatka ja Skanssin kauppakeskuskin on suhteellisen lähellä. Keskustaan on matkaa viisi kilometriä ja bussit kulkevat niin hyvin, että niiden perässä ei tarvitse juosta, sillä aina tulee seuraava, Jari
kertoo.

Asumisoikeusasumisen hyviin puoliin kuuluu, että asuntoa voi halutessaan vaihtaa pienempään tai isompaan elämäntilanteen ja mieltymysten mukaan. Nyt jo aikuisten tyttärien muutettua omilleen Jari ja Marja-Liisa asuivat pitkään väljästi kahdestaan, kunnes he päättivät alkaa etsiä pienempää asuntoa.

Sopiva asunto löytyi samasta tutusta Tanskankadun kolmen rivitalon yhtiöstä, johon Palkénit olivat tykästyneet. – Muutimme puolitoista vuotta sitten lähes sadan neliön asunnosta kolmioon ja muuttomatka oli varmasti elämämme lyhyin. Olimme miettineet pienempään asuntoon muuttoa jo aiemmin, mutta väljästi asuminen oli sen verran ihanaa, että lykkäsimme asunnon vaihtoa, Jari ja Marja-Liisa kertovat. Sysäys muuttaa pienempään tuli kuitenkin lopulta siitä, että pariskunta toivoi voivansa vapauttaa kolmen makuuhuoneen asunnon lapsiperheelle, sillä Tanskankadun rivitaloissa ei asunut enää paljon lapsia. Jari ja Marja-Liisa kertovat, että entiseen kotiin muuttikin heidän jälkeensä lapsiperhe.

Hyvin hoidetussa talossa kaikki pelaa paremmin

Palkénit ovat parinkymmenen vuoden asumisen aikana huomanneet, että asuminen on helppoa kun taloja hoidetaan hyvin. – Meidän rivitaloyhtiön talot ovat hyvin hoidettuja ja meillä on mukava ja osaava huoltomies. Asumismuodon hyvä puoli onkin helppous, kun kaikkea ei tarvitse hoitaa itse kuten omakotitalossa. Esimerkiksi kodinkoneiden huolto on sujunut TA:n hyvien kontaktien avulla helposti, Jari sanoo.

Tanskankadun asunnoissa ei ole enää muita alusta asti asuneita ”alkuasukkaita” Palkénien lisäksi. Asukkaiden vaihtuvuus oli kuitenkin pitkään hyvin vähäistä. – Alkuun oli varsinkin paljon lapsiperheitä ja leikkipihalla tutustui hyvin naapureihin. Silloin pidettiin säännöllisesti myös talkoita, mutta nykyään ne ovat vähentyneet. Osittain tämä saattaa johtua siitä että huoltoyhtiö hoitaa pihaa niin hyvin, Jari arvelee.  

Jari on ollut asukkaiden edustaja lähes koko 22 vuoden ajan. – Viime kesän lopulla Marja-Liisa leipoi toscapiirakan ja sai ajatuksen tarjota iltapäiväkahvit piirakan kera yhtiön muille asukkaille. Ei muuta kuin tuumasta toimeen; veimme kahvit ja leipomukset leikkipaikan pöytäryhmälle ja menimme soittelemaan naapureiden ovikelloja. Kaikissa ei oltu kotona, mutta kahdesta asunnosta löytyi innokkaita asukkaita osallistumaan iltapäivän extempore-kahvihetkeen, Jari ja Marja-Liisa kertovat. Mukavaa oli ja Palkénien toiveissa on, että samantapaisia kokoontumisia saataisiin aikaan jatkossakin, sillä yhteinen tekeminen naapureiden kanssa on vuosien saatossa hieman vähentynyt.

Tanskankatu 6:n ja monien muiden TA:n asumisoikeustalojen isännöitsijä Pirkko Vuorinen on huomannut, että nykyisin kerrostaloasukkaat ovat rivitaloasukkaita enemmän tekemisissä keskenään. – Ehkä rivitaloissa ollaan itsekseen omalla pihalla ja niissä asuu enemmän perheitä, kun taas kerrostaloissa on usein paljon yksin asuvia, jotka kaipaavat seuraa ja hakeutuvat toistensa seuraan, Pirkko arvelee, ja Palkénit ovat samaa mieltä.

Jarilla ja Marja-Liisalla asumisasiat ovat edelleenkin mallillaan, mutta heillä on kuitenkin varalta käyttämätön asumisoikeuden järjestysnumero pöytälaatikossa, jos joskus tekee mieli vaihtaa asuntoa. – Tapana on ollut hakea uusi numero, kun vanha on käytetty, Jari kertoo. Se onkin kannattavaa, sillä jos hakijoita samaan asuntoon on yhtä aikaa useampi kuin yksi, pienimmän numeron haltija saa asunnon.

Tanskankatu 6 – rauhallista rivitaloasumista lähellä luontoa

Punatiiliset rivitalot sijaitsevat kauniilla ja luonnonläheisellä pientaloalueella. Pienessä rivitaloyhtiössä on kymmenen rivitaloasuntoa, jotka olivat valmistuessaan TA:n ensimmäisiä asumisoikeusasuntoja Turussa.

Matkaa Turun keskustaan on noin 5 kilometriä ja Kaarinan keskustaan noin 4,5 kilometriä. Noin 800 metrin päässä sijaitsee Piispanristin Prisma. Lähellä ovat myös Koivulan liikekeskuksen ja Skanssin ostoskeskuksen monipuoliset palvelut. Haritun alueelta on Turun keskustaan erinomaiset bussiyhteydet. Vapaa-aikaan Haritun alue tarjoaa hyvät mahdollisuudet mm. ulkoilusta ja liikunnasta pitäville.

Lue lisää:

Tanskankatu 6

Ajankohtaista

Uusia asumisoikeusasuntoja rakenteilla Turun Pitkämäkeen – asukkaaksi voi nyt hakea

Suuret Asuntopäivät nyt Helsingissä

Uusia vihreää rahoitusta saaneita vuokra-asuntoja rakenteilla Ouluun – asukkaaksi voi nyt hakea

Uusia yleishyödyllisiä vuokra-asuntoja rakenteilla Rovaniemelle –asukkaaksi voi nyt hakea

Uudet asukassivumme ovat käytössä – Parannamme asukaskokemusta ja -viestintäämme

Uusia vuokra-asuntoja rakenteilla Espooseen – asukkaaksi voi nyt hakea

Uusia asumisoikeusasuntoja rakenteilla Konalaan – asukkaaksi voi nyt hakea

Havainnekuva osoitteen Redi 2 vuokra-asunnoista

Uusia vuokra-asuntoja rakenteilla Ouluun – asukkaaksi voi nyt hakea

Pianonsoittajankatu 3:n uudiskohde kiinnosti URF-kävijöitä

Vanainkatu 35 havainnekuva

Uusia asumisoikeusasuntoja rakenteilla Hämeenlinnaan – haku asukkaaksi on alkanut

Uudiskohde – ja olet kotisi ensimmäinen asukas

Soukonlahdenkaaren uusian asuntojen havainnekuva

Uusia asumisoikeusasuntoja rakenteilla Pirkkalaan – asukkaaksi voi nyt hakea 

Olemme mukana Keravan URF-tapahtumassa – Tule tapaamaan meitä ja koe virtuaalinen asuntoesittely!

JM Suomi on myynyt 56:n asunnon kohteen TA-Asumisoikeus Oy:lle

Asiakaspalvelussamme viivettä juhannuksen jälkeisellä viikolla

TA:n yhteistyöelimen edustajat on valittu

TA-lehti 2024 on julkaistu – lue vinkkimme asumiseen ja osallistu arvontaan!

Puutarhurimme Heidi Leskelä on voittanut kansallisen Taitaja-kilpailun! 

Järjestämme valtakunnallisesti SUURET ASUNTOPÄIVÄT kesän alkajaisiksi!

Selvitys asumisoikeusasumisen merkityksestä ja roolista asuntomarkkinoilla on käynnistynyt

Havainnekuva Espoon Kerasta osoitteesta Viilivati 2

Uusia asumisoikeusasuntoja rakenteilla kehittyvälle Keran alueelle – asukkaaksi voi nyt hakea

Valtakunnallinen asumisoikeusasioiden neuvottelukunta: Asumisoikeus on tulevaisuudessakin joustava ja turvallinen asumismuoto

Uusia asumisoikeusasuntoja rakenteilla Sipoonrantaan – asukkaaksi voi nyt hakea

TA-Yhtymä-konsernin vuosikertomus 2023 on julkaistu

Nousevatko asumiskustannukset hallituksen päätöksen vuoksi?

TA:n yhteistyöelimen vaalit järjestetään kesäkuussa

Vantaan toimipisteellämme muutoksia 1.5.2024 alkaen

Arkkitehtuuritoimisto B&M:n, Peabin, SATOn ja TA:n konsortiolle kolmas palkinto Leppävaaran keskustan arkkitehtuurikilpailussa

Havainnekuva Aasianpiha 3:n asunnoista

Tampereen Hervantaan on rakenteilla uusia asumisoikeusasuntoja – asukkaaksi voi nyt hakea

TA-Asumisoikeus Oy:n yhteistyöelin piti kokouksen maaliskuussa

Asiakaspalvelussamme on ruuhkaa

Torpparintie 7:n rivitalojen havainnekuva

Naantalin Tammistoon rakenteilla uusia asumisoikeusrivitaloja – asukkaaksi voi nyt hakea

Mies ja nainen keittiössä

Huolettomia eläkepäiviä ASO-kodissa 

Tulliportinkatu 9d:n havainnekuva

Joensuun Otsolaan rakenteilla uusia asumisoikeusasuntoja – asukkaaksi voi nyt hakea 

Vahva-Jussin lenkki 9:n havainnekuva

Lahden Asemantausta täydentyy uusilla asumisoikeusasunnoilla – asukkaaksi voi nyt hakea

Kalasatamankadun asumisoikeustalon kuva

Helsingin Kalasataman uusiin asumisoikeusasuntoihin voi nyt hakea asukkaaksi

Espoon Henttaalle kesällä valmistuviin vuokra-asuntoihin voi nyt hakea asukkaaksi 

Siilinjärven Vuorelaan rakentuvaan ASO-kerrostaloon voi nyt hakea asukkaaksi 

Pariskunta hymyilee lukiessaan tablettia

Asumisoikeusasuntojen käyttövastikkeet markkinahintaisia vuokria edullisempia

Jyväskylän Palokan Savulahteen valmistuvan modernin ASO-kerrostalon asunnot nyt haettavissa

Suuri asuntosunnuntai Suurpellossa 11.2. klo 13–15.

Suuri asuntosunnuntai Espoon Suurpellossa 11.2. – Avoimet ovet uusiin ASO-asuntoihimme!

Asumisoikeusasunto, Sarastuskaari 14, Kuopio

Kuopion Savilahteen rakentuu uusia asumisoikeusasuntoja

Jyväskylän innovatiiviselle Kankaan alueelle asumisoikeusasuntoja 

Vuoksi 4 havainnekuva ASO-talosta

Uusia asumisoikeusasuntoja luonnon läheisyyteen Naantalin Aurinkotuuleen ja Raision Ihalaan   

Espoon Niittykummun uudet asumisoikeusasunnot ovat nyt haettavissa

Ulkokuva Blominkatu 8:n asumisoikeustalosta

Kuopion Petoselle rakenteilla uusia asumisoikeusasuntoja – asuntoihin voi nyt hakea asukkaaksi

TA:lle valmistui ensimmäinen Joutsenmerkkikohde – Liedon Simpukkatie 17 sai pohjoismaiden virallisen ympäristömerkin

Tilaamalla TA:n uutiskirjeen saat ensimmäisenä tiedon uusista asunnoista, tapahtumista ja eduista.